Foto: PR
Aangeboden door Spoor6

Verslaving tijdens coronacrisis

Wat is een verslaving? Welke soorten verslavingen zijn er zoal en wanneer moet je hulp zoeken? Belangrijke vragen, zeker in deze tijden.

Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat de coronacrisis vooral onder mensen tot 35 jaar veel angst en stress veroorzaakt. Dit zijn twee belangrijke stimulatoren die kunnen leiden tot toegenomen drugsgebruik en zelfs verslavingen. Officiële cijfers zijn er nog niet, maar het is raadzaam de vinger stevig aan de pols te houden.

Wat is een verslaving?

We spreken van een verslaving wanneer je fysiek en/of mentaal afhankelijk bent van één of meer middelen. De drang tot het gebruik is onbeheersbaar en je zal er alles aan doen om het middel beschikbaar te houden. Wanneer het lichaam het middel niet meer krijgt toegediend, kunnen er ernstige ontwenningsverschijnselen optreden. 

Welke soorten verslavingen zijn er?

Er zijn veel verschillende vormen van verslaving, die grofweg in twee categorieën worden opgedeeld. Bij een gewoonteverslaving is iemand verslaafd aan een handeling. Door deze uit te voeren wordt er dopamine en adrenaline aangemaakt in de hersenen die ervoor zorgen dat je je goed voelt. Om dat gevoel te behouden, moet de handeling veelvuldig worden uitgevoerd. Voorbeelden van gewoonteverslaving zijn gokken, internet, shoppen, gaming, seks of werk. Bij middelenverslaving heeft een bepaald middel een directe werking op de hersenen. Dat kunnen stimulerende middelen zijn zoals nicotine, cocaïne of XTC. Of verdovende middelen zoals alcohol, slaap- en kalmeringsmiddelen of heroïne. Ook zijn er geestverruimende middelen zoals cannabis, LSD en paddo’s.

Wanneer ben je verslaafd?

Bij een lichamelijke verslaving kan je steeds meer nodig hebben van het middel om hetzelfde effect te bereiken. Ook gaat je lichaam protesteren als je probeert te stoppen – koorts, slapeloosheid of misselijkheid. Als je geestelijk verslaafd bent, dénk je de stof nodig te hebben en is het verlangen ernaar zo groot dat alles daarom draait. In ieder geval kan je niet meer zonder en je bent constant bezig met het bereiken van een bepaald effect. Door deze hunkering ontstaat er een patroon van herhaling dat niet of nauwelijks kan worden doorbroken. Het kan je leven volledig beheersen en verwoesten.

Waar vind je hulp?

Verslaving is een behandelbare ziekte. Het is erg moeilijk om op eigen wilskracht met alcohol, drugs of een andere verslaving te stoppen. Bij afkickkliniek Spoor6 geven ze je handvatten om het normale leven weer op te pakken. Lees meer over verslavingen en de behandeling ervan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden