Station Lansingerland wint. Vlnr: Dennis Dierikx, projectleider/ opdrachtgever, Jeroen van Schooten van team V en Beate Vlaanderen van Arcadis en wethouder Robin Paalvast. Foto: A.Berendsen
Station Lansingerland wint. Vlnr: Dennis Dierikx, projectleider/ opdrachtgever, Jeroen van Schooten van team V en Beate Vlaanderen van Arcadis en wethouder Robin Paalvast. Foto: A.Berendsen (Foto: Alex Berendsen)

Landschap, architectuur én techniek winnen samen

Brechje Pronk (werkzaam voor gemeente Rotterdam) van de vakjury vertelt: “Waar we op letten bij het toekennen van deze prijs zijn vijf dingen. De relatie van het gebouw met de omgeving. Het architectonische concept/idee en de uitwerking hiervan. De duurzaamheid van de beeldwaarde, is het een blijvertje? De kleur, het materiaalgebruik en detaillering, én wat is de betekenis voor Zoetermeer?”

Door Simone Langeveld

Zoetermeer - Zaterdagmiddag 12 september in een van de net opgeleverde gymzalen van Gymworld, interviewde oud-wethouder Zoetermeer Smid de architecten van de genomineerde projecten. Gemma: “Architectuur als betekenisvol voor de stad, in het publieke domein of het daar iets toevoegd, daar gaat het om.” Hierover en over de uitdagingen waar zij voor stonden stelde Gemma vragen aan de architecten van de zes genomineerde gebouwen voor de Gemma Smid Architectuurprijs 2020. In de zaal waar op corona-afstand van elkaar deze uitreiking kon worden bijgewoond, luisterde eenieder naar Gemma en juryvoorzitter Pronk. Extra spannend was de uitkomst van de eervolle titel winnaar Publieksprijs. Iedereen kon immers tot 15.00 uur die middag stemmen.
Gymworld won de eervolle Publieksprijs met 33% van de stemmen. VenhoevenVS heeft volgens de jury in Gymworld het concept van ‘een wolk van volumes’ ook in het interieur uitermate knap doorgevoerd. Met een ontmoetingsruimte in het hart van het gebouw. Waar sporthallen meestal gesloten dozen zijn, zijn hier op heel strategische plekken ramen geplaatst. Pronk: “Vanwege de flinke hoogte onder het gebouw is ook de ruimte waar een auto geparkeerd kan worden een mooie oplossing en de verbinding van de trap met het maaiveld: een mooi genereus gebaar!”
Dat er door lange en intensieve samenwerking werkelijk een bijzonder Station Lansingerland is ontstaan dat kun je voelen en merken als je het station bezoekt of er onderdoor rijdt. Het is immers over de A12 heen gelegd deze ‘laan op hoogte’.
Team V en Arcadis winnen met Station Lansingerland Zoetermeer Gemma Smid Architectuurprijs Zoetermeer 2020. Volgens de jury: een ‘Subliem ontwerp van landschap, architectuur én techniek’. Jeroen van Schooten van team V: “De ontwikkeling van het betonnen hekwerk met een hoogte van 7,5 meter vergde tijd en onderzoek. Het robuuste resultaat mag er zijn.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden