Ank Bolleboom vindt het moeilijk afscheid te nemen van Sine Nomine. Foto Kees van Rongen
Ank Bolleboom vindt het moeilijk afscheid te nemen van Sine Nomine. Foto Kees van Rongen (Foto: Kees van Rongen)

Ank neemt afscheid van Sine Nomine

Ank Bolleboom neemt noodgedwongen afscheid van haar gymnastiekvereniging Sine Nomine. “Het gaat niet meer,” zegt de 77-jarige Zoetermeerse. Door de coronamaatregelen was het wekelijkse sportavondje al sinds maart niet meer mogelijk. Maar nu zegt ze na 67 jaar haar lidmaatschap op. Het bestuur neemt donderdag 20 augustus afscheid van het oudste lid van de vereniging.

Door Kees van Rongen

Zoetermeer - Sine Nomine kent vele leden, die al tientallen jaren lid zijn. Ank Bolleboom spant echter de kroon. Zij is compleet verrast door de aandacht, die het bestuur nu aan haar geeft. “Sine Nomine betekent heel veel voor mij. Ik heb er m’n man Gerard, hij is een jaar geleden overleden, ontmoet, kleuters en volwassenen les gegeven en korte tijd door ziektes van bestuursleden de hele vereniging gerund. Op mijn vijfde begon ik bij de voorloper van Sine Nomine, gymnastiekclub DIO (Door Inspanning Ontspanning), dat een paar later door DWO werd ingelijfd. Ruim zestig jaar geleden vond het toenmalig bestuur dat maar niks en besloot om onder de naam Sine Nomine als zelfstandige vereniging verder te gaan. Op mijn zeventiende ging ik gymnastiekles geven aan kleuters. “Later volgde ik de cursus recreatiesportleider, waardoor ik in opdracht van de gemeente ook kinderen les ging geven op diverse plekken in Zoetermeer.”

Gebed

Van oorsprong is Sine Nomine een rooms-katholieke vereniging. “Ik weet nog dat we elke les met een gebed begonnen,” weet Ank. “We hadden ook een aalmoezenier, die geregeld kwam kijken. Dat was vroeger, de vijftiger jaren in de vorige eeuw, nu wordt niet meer op het geloof gelet. Sine Nomine is altijd een gezelligheidsclub gebleven. We waren nooit zo prestatiegericht als Pro Patria en CGV.” Bestuurslid Hannie Harteveld beaamt dat. “We zijn een kleine vereniging van honderd leden. Op maandag-, dinsdag- en woensdagavond doen gemengde en damesgroepen aan lijnbal en volleybal aan de Velddreef, Fivelingo en de Driesprong. We hopen weer spoedig te kunnen beginnen.”

Het valt Ank Bolleboom zwaar afscheid te nemen. “Sine Nomine hoort bij mijn leven. Ik ga het zeker erg missen.” De geboren en getogen Zoetermeerse, werd aan de Vlamingstraat geboren. Zij was jarenlang serveerster in voormalig Paviljoen Zoetermeer, het restaurant over het spoor tegenover Nutricia. “Gerard en ik kregen een zoon en een dochter. Toen mijn kinderen ouder werden, ging ik fulltime werken als kantine beheerder bij Zephyr. Bij Sine Nomine heb ik een paar jaar gemist, anders was ik 72 jaar lid geweest.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden