René van Kooten staat te springen om weer op te treden. Foto: Gerard van Warmerdam
René van Kooten staat te springen om weer op te treden. Foto: Gerard van Warmerdam (Foto: Gerard van Warmerdam)

"Veel zin om weer lekker op te treden"

Hélène Ouwerkerk

“Ik heb de komende tijd heel veel te doen”, steekt René van Kooten van wal. En dat is maar goed ook want net zoals zoveel artiesten zat ook de Zoetermeerders tijdens de lock down thuis. Het is dan ook logisch dat hij weer staat te trappelen om het theater in te gaan.

Zoetermeer - “Toen 12 maart de theaters dicht gingen en ik voor de laatste keer in Anastasia speelde, dacht ik eigenlijk dat het maar voor even zou zijn en dat we begin april weer open zouden gaan. Het was een tegenvaller dat het zo lang heeft geduurd. Ook financieel. Ik kan me niet de luxe permitteren om heel lang niks te doen”, zegt Van Kooten.

Inmiddels gaan de theaters weer stukje bij beetje open. Weliswaar met veel minder bezetting dan gebruikelijk. En ook de grote projecten gaan nog niet van start. Als we met René spreken, is nog niet bekend of en wanneer Stage Entertainment de musical Anastasia weer in het Circustheater gaat opvoeren. En ook Titanic waarin René een hoofdrol zou spelen is met een jaar uitgesteld.

“Het is natuurlijk heel jammer dat al die grote dingen niet doorgaan maar gelukkig zijn er wel kleinere projecten mogelijk”, zegt René. “In het Stadstheater ga ik optreden terwijl het publiek geniet van een lunch of diner. Ik ga weer op tournee met mijn eigen band Shifting Daylight. Onze CD-release is uitgesteld maar optreden kan gelukkig weer wel. En ik doe samen met mijn collega en goede vriendin Brigitte Heitzer een programma ‘René van Kooten en Brigitte Heitzer doen het samen’. We hebben dat deze zomer in het Stadstheater uitgeprobeerd en dat verder uitgebouwd.” In de voorstelling gaan René en Brigitte in op de coronapandemie. Ze zingen speciaal door Zjon Smaal geschreven liedjes zoals het Huil niet het is maar quarantina (een tekst op Don’t try for me Argenetina). “Natuurlijk hadden we ook musicalnummers kunnen doen maar we vinden het leuk om iets te zingen dat verwijst naar deze toch bijzondere tijd. Dat mensen later zeggen ‘weet je nog in die coronatijd dat we bij die voorstelling waren’.”

“Met Shifting Daylight doen we per avond 2 keer een voorstelling van zo’n 75 minuten. Dat is niet zwaarder qua stem en tijd dan één lange show. Het enige is dat je net als vroeger in de klas twee keer een zelfde lesje doet. Je bent soms geneigd om dezelfde grappen te maken maar dat moet je juist niet doen want ieder publiek is anders. Daar zullen we dus scherp op zijn”, aldus René.

“Ik vond het in de quarantainetijd vooral stom omdat je je naasten niet mocht zien. Ik werd daar wel tegendraads van. Maar het was ook een dankbare periode om zoveel tijd met je gezin door te brengen. Dat is normaal wel anders. Omdat we met Anastasia twee keer op een dag spelen zag ik Senna die overdag op school zit echt minder. Ik vond het dan ook fijn dat dat in de quarantaine anders was. Al was thuisonderwijs geven aan mijn 8-jarige dochter Senna best een opgave hoor. Ik mag dan wel een onderwijsachtergrond hebben maar thuis les geven voor de basisschool is toch andere koek en heb je zo ruzie over de getallenlijn van groep 4”, lacht hij. “Wat werk betreft, werd ik er erg onrustig van. Er is niks leukers dan spelen dus dat mis je enorm.”

Agenda

De agenda van René van Kooten is de komende tijd goed gevuld. In het Stadstheater is hij te zien met lunch of diner on stage op 13 september, met Shifting Daylight op 7 oktober in Rijswijk en 3 juni in Zoetermeer. Op 13 november vervangt René William Spaaij bij War of the worlds. Met Brigitte Heitzer komt René vooralsnog niet in Zoetermeer maar wel bijvoorbeeld in Gouda. Voor meer info www.stadstheater.nl of www.theater.nl. Wanneer Anastasia weer in het Circustheater van start gaat is nog niet bekend.

Shifting Daylight

Shifting Daylight is de eigen band van René van Kooten. Samen met Igmar Spaaij en Bram Bol. “Het is heerlijk om met deze getalenteerde muzikanten onze eigen muziek te spelen”, zegt René van Kooten. De release van de CD is uitgesteld.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden