<p>Gerard werd vorige week herenigd met zijn vrouw Riet. Schoonzoon Frans “Ze straalden allebei van geluk</p>

Gerard werd vorige week herenigd met zijn vrouw Riet. Schoonzoon Frans “Ze straalden allebei van geluk

(Foto: )

Echtpaar Walther met elkaar herenigd

Gerard en Riet Walther (91 en 87 jaar) dreigden vorige maand na bijna 70 jaar huwelijk van elkaar te worden gescheiden en in verpleeghuizen in twee verschillende steden terecht te komen. Mede dankzij aandacht in deze krant is er toch nog een oplossing gevonden. Schoonzoon Frans Oranje: “Er kan een bed worden bijgezet in de kamer van mijn schoonmoeder, zodat ze toch bij elkaar kunnen blijven.”

Zoetermeer - Een paar weken geleden zag de situatie er nog somber uit. Riet Walther die aan Alzheimer lijdt, verbleef in verpleeghuis De Boomgaerd in Meerzicht. Dat was niet ver van haar oude huis en Gerard kon haar tot voor kort elke dag met de scootmobiel bezoeken. Maar Gerard brak onlangs zijn heup en kon daardoor niet meer zelfstandig wonen. Ook hij moest naar een verpleeghuis. “Maar in een verpleeghuis in Zoetermeer was nergens plek”, vertelt Frans. “Mijn schoonvader kon alleen in een verpleeghuis in Lekkerkerk terecht, maar dan was het bijna onmogelijk om zijn vrouw nog te bezoeken.”

Frans en de rest van de familie zetten zich onvermoeibaar in om een andere oplossing te vinden. Overal liepen ze tegen wachtlijsten aan. “De wachttijd voor een verpleeghuis in Zoetermeer liep op tot een jaar en dat kan voor iemand van 91 de rest van zijn leven zijn”, zegt Frans. “Mijn schoonvader zag het leven intussen niet meer zitten, met het vooruitzicht zijn vrouw niet meer te kunnen zien.”

Gerard was al naar Lekkerkerk verhuisd, toen verpleeghuis De Boomgaerd toch nog met een oplossing kwam. Frans: “Het appartement van mijn schoonmoeder is ruim en ze kunnen er een bed voor mijn schoonvader bij zetten. Hij mag zijn scootmobiel houden, zodat hij naar buiten kan om zijn kennissen te bezoeken. Dit is echt heel goed gedaan door het verpleeghuis. We zijn allemaal erg blij.”

Gerard werd vorige week herenigd met zijn vrouw. “Ze straalden allebei van geluk en mijn schoonvader heeft weer zin in het leven.”

Frans Oranje hoopt dat ook andere mensen profijt hebben van hoe de situatie van zijn schoonouders is opgelost. “Mijn schoonouders zijn niet de enigen met dit probleem. Er zijn meer ouderen die na lang samen zijn door het zorgsysteem gedwongen van elkaar worden gescheiden. In ons geval blijkt dat het soms toch anders kan.”

Profijt

Dit is heel goed gedaan door het verpleeghuis

Renate Mamber

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden