Foto:

CKC Vrouwenkoor “Samen mooie muziek maken”

ZOETERMEER - Als je op een maandagavond langs lokaal 206 van het CKC loopt, hoor je prachtige harmonische samenzang van vrouwenstemmen. Van klassieke liederen tot moderne composities – het komt allemaal voorbij. Stap je het lokaal in, dan zie je het CKC Vrouwenkoor in actie. De dirigente Karin de Jong staat voor de groep en geeft de maat aan, ongeveer vijftien vrouwen zingen enthousiast vierstemmig mee. Met een gebaar duidt Karin aan dat het wat harder moet, een knikje naar de sopranen maakt duidelijk dat ze moeten invallen. “Goed zo dames!” complimenteert ze de zangeressen na afloop. Nadat er net een Sefardisch volkslied uit de 15e eeuw gezongen werd, pakken de vrouwen nu de bladmuziek van de “Gloria” van Haydn. Binnen een repetitie wordt er aan verschillende muziekstukken gewerkt. Karin vertelt: “Thuis oefen je je eigen melodie. Je kunt je daarbij laten ondersteunen door aangeleverde muziekbestanden. Tijdens de repetities komen alle stemgroepen bij elkaar en werken we vooral aan de samenklank en dynamiek.” 

Het koor zingt elke maandagavond van 19.45 uur tot 21.30 uur in het CKC. Halverwege de repetitie is er een korte pauze waarin wat gedronken en lekker gekletst wordt. Eveline is sinds vier jaar lid van het koor. “Ik vind het leuk om samen te zingen en iets moois op te bouwen. Je werkt er wekenlang aan een muziekstuk en het resultaat is iedere keer weer verrassend en mooi.” Marta (koorlid sinds 2014) vult aan: “Bovendien is het hartstikke gezellig. Je bouwt een band met elkaar op en veel koorleden zien elkaar ook buiten het koor.” 

Het koor bestaat al sinds 2013. In de afgelopen jaren is het koor gegroeid – zowel in aantal leden als in zangkwaliteit. Koorleden met verschillende achtergronden en uiteenlopende leeftijden vullen elkaar mooi aan. Veel verschillende optredens, de jaarlijkse deelname aan korenfestivals en aan diverse workshops hebben de band onderling versterkt. “Je maakt met elkaar dingen mee en steunt elkaar niet alleen met het zingen, maar ook bij leuke en minder leuke persoonlijke gebeurtenissen.” In de Corona-periode werd het samen zingen heel erg gemist. Er werden wel online-repetities gehouden maar sámen zingen is toch het leukst, en daarom is iedereen blij dat de repetities in het CKC inmiddels weer hervat zijn.

“We kunnen nu weer samen aan de slag en bijvoorbeeld toewerken naar een gezamenlijk concert met een ander koor, dat in februari gepland is.’ vertelt Karin. “We hopen dat dit weer net zo’n succes wordt als het uitverkochte adventsconcert dat we in 2018 gaven.” Ook optredens als het kerstconcert in de Oude Kerk en bij “Gluren bij de buren” staan op het programma. 

Hierop bereidt de groep zich goed voor. Irene, die al sinds 2015 met plezier in het koor zit, licht toe: “Ik had al in het CKC zangles maar mistte de mogelijkheid om het geleerde in de praktijk te brengen. Met anderen te zingen vind ik echt iets toevoegen.” Tijdens de repetities wordt ook aandacht aan zangtechniek en stemvorming besteedt. “Extra zanglessen te nemen is niet verplicht maar wel mogelijk. Ook noten lezen is niet per se noodzakelijk, maar het is wel heel handig.” zegt dirigente Karin. Iedereen die geïnteresseerd is, kan een keer komen kijken en meezingen. Als je besluit om lid te worden, wordt er vooraf door Karin een stemtest afgenomen om te kijken of je geschikt bent en bij welke stemgroep je past. Karin: “We hebben bij iedere stemgroep nog wel plek dus lijkt het jou wat om ons koor te versterken, ben je van harte welkom!” 

 

CKC Vrouwenkoor o.l.v. Karin de Jong 

CKC & Partners, Leidsewallen 80, Zoetermeer 

Repetities op maandag, 19.45 – 21.30 uur in lokaal 206

Meer info: ckcvrouwenkoor@gmail.com of Facebook 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden