<p>Dick van der Stap met het chapeaubeeldje.</p>

Dick van der Stap met het chapeaubeeldje.

(Foto: )

Afscheid Dick van der Stap na 36 jaar bij Molen De Hoop

Op zaterdag 5 september nam Molen De Hoop afscheid van molenaar Dick van der Stap. Ruim 36 jaar was hij vrijwilliger. Eind 2019 gaf hij aan dat, mede door zijn hoge leeftijd (intussen 86 jaar!) daar een eind aan zou komen.

zoetermeer - In het najaar van 1984, nog voordat de grote restauratie van de molen voltooid was -en de molen dus nog niet kon draaien- raakte Vander Stap al betrokken bij Molen De Hoop. Samen met Koos Wessels, de eerste molenaar na de restauratie, werkte hij aan de inrichting van de molen en bouwde hij mee aan de eerste winkel in de molen.

In 1987 werd Theo van de Berg molenaar en kwam de molen meerdere dagen per week als werkende korenmolen in bedrijf. Er werd in die tijd volop gemalen voor diverse bakkerijen in de omgeving. Dick werd de rechterhand van Theo en samen hielden ze de molen in bedrijf.

Nadat Theo van de Berg in 2003 stopte als molenaar, veranderde ook de inbreng van Dick bij de molen. Vanaf die tijd heeft Dick zich gericht op het ontvangen van bezoekers, het rondleiden van schoolklassen en het geven van lezingen. Als er geen bezoekers waren, was Dick altijd wel ergens op een zolder bezig om wat op te ruimen of meelzakken schoon te maken. Tenslotte was Dick voor de huidige molenaars een vraagbaak omdat niemand zoveel weet over de inrichting van de molen en de diverse machines, die allemaal in de molen zijn geïnstalleerd in de tijd dat Dick de molen samen met Theo van de Berg in bedrijf hield.

Cadeau

Tijdens het afscheid sprak voorzitter Jacques Boonekamp Dick toe. Van het molenbestuur kreeg Dick een cadeau in de vorm van een financiële bijdrage voor een nog aan te schaffen zonnescherm. Uiteraard waren er bloemen voor zijn echtgenote.

Daarna kwam wethouder Jan Iedema aan het woord. Hij overhandigde Dick namens de gemeente Zoetermeer een chapeau beeldje met bijbehorende oorkonde. Met een chapeau beeldje spreekt de gemeente haar waardering uit voor mensen die zich geheel belangeloos voor lange tijd hebben ingezet voor de Zoetermeerse samenleving.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden