<p>Paul Schoenmakers, Nettie Blok (gebarentolk), Monique taal (beheerder van Het Gebarenplein) en Charissa Bol (secretaris Stg. WeZoDo Zuid-Holland. Foto: Simone Langeveld</p><p><br></p>

Paul Schoenmakers, Nettie Blok (gebarentolk), Monique taal (beheerder van Het Gebarenplein) en Charissa Bol (secretaris Stg. WeZoDo Zuid-Holland. Foto: Simone Langeveld


(Foto: )

Schoolgebouw 1958: 'Het Gebarenplein' Stichting WeZoDo

Sinds Irma Sluis dit voorjaar uitgroeide tot BN-er bij de corona-persconferenties, is er een klein beetje meer aandacht voor gebarentaal. Het toeval wil dat het landelijke thema voor de Open Monumentendag ‘leermonument’ is. Het Gebarenplein is gevestigd in een schoolgebouw uit 1958. En dat dit ‘Leermonument’ er nog is, is bijzonder en dat de Stichting WeZoDo dit gebouw beheert, is fantastisch.

Door Simone Langeveld

Zoetermeer - Het pand ligt aan de 5-meistraat en ja je moet misschien even zoeken maar dan is daar een, in de ogen van velen van ons, een ‘oud’ schoolgebouwtje te vinden, zonder verdiepingen. Paul Schoenmakers: “Het is een toeval dat we stuitten op dit vroeg-structuralistische schoolgebouw, eigenlijk een unicum in Zoetermeer. De sympathieke gebruikers waren wel te porren voor een programma op de Open Monumentendag aanstaande zaterdag 12 september.” Charissa Bol is de secretaris van de Stichting Welzijn en Zorg Doven (WeDoZo) in Zuid-Holland. Nettie Blok is gebarentolk en Monique Taal is de beheerder van het pand aan de 5 Mei-straat 1. Ze zijn alle drie aanwezig bij het gesprek, net als Paul Schoenmaker van het HGOS vanuit het comité dat de Open Monumentendag 2020 organiseert. Charissa: “Het is een beetje oneerlijk dat Irma zoveel aandacht kreeg, er zijn zoveel goede gebarentolken. Ik ben er wel blij mee dat er op dit moment toch wat meer aandacht is voor gebarentaal. Nog meer erkenning is nodig. Het is soms heel moeilijk om bijvoorbeeld op een begrafenis, in het ziekenhuis of in de rechtbank een tolk te krijgen. Iedereen heeft het recht op een gebarentolk maar er is altijd een tekort. Het zou zo fijn zijn als er meer begrip zou zijn voor doven. Het is voor ons echt belangrijk om rustig (niet harder!) te spreken, duidelijk te articuleren en oogcontact te hebben.” Gebarentolk Nettie, die zich de ‘Irma Sluis’ van Zoetermeer voelt: “Nooit wegkijken, dan voelt een slechthorende zich niet serieus genomen.” Monique: “En nooit iemand op de rug tikken of van achteren benaderen, dan schrikken mensen en voor goed kunnen liplezen is tegenlicht funest.”
Het schoolgebouwtje met de naam ‘Het Gebarenplein’ heeft de functie van ontmoetings- en leerplek voor doven en slechthorenden in Zoetermeer en regio. Er is een pub en er worden verschillende bijeenkomsten georganiseerd. Monique: “Iedereen is hier welkom. We zijn gestart met corona-proof bijeenkomsten.”

WeZoDo zal op 12-9-20 drie workshops ‘gebarentaal voor horenden’ geven, om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Docent: mw Balder. Aanmelden via gebarencursus@wezodo.nl óf via www.openmonumentendag.nl. Het gebouw is open van 12.30 tot 17.00 uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden