Het programma was speciaal samengesteld voor mensen die (misschien) interesse hebben om politiek actief te worden.
Het programma was speciaal samengesteld voor mensen die (misschien) interesse hebben om politiek actief te worden.

Speeddaten met raadsleden en veel informatie tijdens cursus Politiek Actief

Actueel 616 keer gelezen

Zoetermeer - 28 inwoners uit Zoetermeer hebben meegedaan aan de cursus Politiek Actief van de gemeenteraad. Het programma was speciaal samengesteld voor mensen die (misschien) interesse hebben om politiek actief te worden. De raadsleden Margot Kraneveldt, Thera Hoekstra en Véronique Frinking hebben de cursus - namens de raad - in de raadzaal gegeven. 

In twee avonden namen zij de deelnemers mee langs veel verschillende onderwerpen. Na een inleiding en kennismaking met elkaar, maakte de groep ook kennis met burgemeester Michel Bezuijen. Hij vertelde onder meer hoe hij burgemeester is geworden en wat zijn werk zoal inhoudt. 

De ‘docent’-raadsleden behandelden de rest van de avond heel wat theorie: van het besturen van Nederland tot aan de taken van de gemeente, beleid en bestuur. 

Speeddaten met raadsleden

De tweede avond gaf raadsgriffier Robin Blokland een ‘kijkje’ in de gereedschapskist van een raadslid en ging hij in op de taken en rollen van de gemeenteraad. Daarna stond ‘speeddaten met raadsleden’ op het programma: in kleine groepjes van partij naar partij. Dit leverde leuke gesprekken op waarbij veel vragen aan de raadsleden zijn gesteld. “Ik heb nooit geweten dat er zoveel bij het raadswerk komt kijken en dat jullie er zoveel tijd in steken”, zei een van de cursisten na afloop. De cursus werd afgesloten met een interactieve sessie hoe je (zelf) de politiek kunt beïnvloeden. 

Politiek actief worden 

De drie raadsleden kijken terug op een leuke cursus met een fijne groep geïnteresseerde mensen: “We hebben hele positieve reacties gehad. Iemand gaf aan dat het door alle informatie nu leuker is om de politiek te volgen. Met de opgedane kennis is het ook beter te begrijpen wat er allemaal gebeurt. Het is nu aan deze inwoners of ze een stap willen gaan zetten richting de politiek. Hier en daar zijn al contacten gelegd. Wij hebben ze in elk geval meegegeven, dat ze altijd welkom zijn om eerst eens een keer te komen rondkijken bij de verschillende partijen. Iedereen is altijd welkom!” 

De cursus Politiek Actief past binnen de communicatiedoelstellingen van de gemeenteraad om onder meer het werk van de gemeenteraad bekender te maken en de betrokkenheid van inwoners bij de lokale politiek te vergroten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Een 15-jarig meisje dat sinds zaterdagmiddag vermist was uit Zoetermeer, is weer veilig teruggevonden. Haar verblijfplaats gedurende die tijd is nog onbekend.
Vermist meisje weer terecht 25 feb, 13:31
De gemeente wil de hoeveelheid afval verminderen en met een plan van aanpak komen dat tot stand is gekomen met behulp van de inwoners. Foto: Gemeente Zoetermeer
150 Zoetermeerders gaan binnenkort meedenken over afvalbeleid in burgerberaad 24 feb, 08:21
De sportavond veranderde langzaam maar zeker in een dansfestijn.
Après-ski toernooi van TV Seghwaert met sfeervolle feestavond 23 feb, 11:41
De mensen van Pezazz willen er een prachtige uitvoering van gaan maken in het eerste weekend van maart.
Pezazz Producties met satirisch-komische musical in Stadstheater 23 feb, 10:31
De 81-jarige man werd sinds donderdag vermist
Vermiste oudere man uit Rokkeveen-Oost is weer terecht 23 feb, 10:01
Hulp bij werk met computers. Foto: Jeroen Stahlecker
Laagdrempelige gratis computerhulp bij inZet Buytenwegh 23 feb, 09:23
Gerard en Mariette de Groot met hun dochters Karlijne en Eveline.
Weer boter en melk uit boterdorp Zoetermeer, maar nu biologisch 22 feb, 13:01 14
Een mooie aanwinst, want dit jaar viert de Koersbalclub zijn 12,5-jarig jubileum! Foto: pr
Jubilerende Koerbalclub Oosterheem kan nieuwe koersballen aanschaffen 22 feb, 12:18