Renée Fokker, Anne Wil Blankers en Henriëtte Tol brengen een intrigerende voorstelling.
Renée Fokker, Anne Wil Blankers en Henriëtte Tol brengen een intrigerende voorstelling. Mark Engelen

Theater van hoog niveau in Fokker Blankers Tol

Actueel 522 keer gelezen

Zoetermeer - Dit seizoen staan drie actrices van formaat samen op de planken in de voorstelling Fokker Blankers Tol. En gelukkig, want Renée Fokker, Anne Wil Blankers en Henriëtte Tol maken de verwachtingen die je mag hebben bij deze namen meer dan waar. Wie een avond steengoed toneel wil zien, moet dan ook zeker komen kijken op 17 februari in het Stadstheater.

Door Marit Nikerk

Fokker (Ef), Blankers (Bé) en Tol (Té) spelen in deze tragikomedie drie zussen. Na twee jaar staan opeens de zussen Té en Bé op de stoep bij hun jongste zus Ef. Ieder met hun eigen reden, die gaandeweg het verhaal worden ontvouwt. Familiebanden worden ontbloot, herinneringen worden opgehaald en op tafel gegooid – met de nodige uitspattingen tot gevolg.
De titel legt een duidelijke nadruk op de drie actrices - en terecht. Deze dames behoren met hun rijke ervaring ook tot de top van het Nederlands toneel. Dat bewijzen ze ook met deze voorstelling die speciaal voor hen is geschreven. Het spel is gelaagd en klopt tot in de details, mede dankzij de regie van Guy Clemens.
Blankers speelt de oudste zus die in haar werk- en privéleven de leiding neemt, maar nu haar stevige grip begint kwijt te raken. Tol is de stellige vrouw die nu onderhevig is aan een mediaschandaal. Fokker is de zachte, spirituele van het stel die haar leven lang niet gezien voelt. Het zijn interessante karakters die van elkaar verschillen; niet alleen qua kleding – maar ook qua energie en spel. En dat maakt dat je van het begin tot eind geboeid zit te kijken, ook als je niet weet wat er nou precies aan de hand is. Het is ook niet voor niets dat Ef tot meerdere keren aan toe vraagt: ‘what the fuck doen jullie in mijn huis?’
Fokker, Blankers en Tol zijn al op een zekere leeftijd binnen de theaterwereld, maar de voorstelling is dat absoluut niet. Het verhaal is namelijk ontzettend actueel met thema’s als grensoverschrijdend gedrag, het politieke spel en het zelf willen beslissen over je eigen leven. Het zijn serieuze onderwerpen maar dankzij het scherpe script van Marijke Schermer brengen de dames de nodige humor in de voorstelling.
"Het leven is geen sluitend verhaal” - wordt gaandeweg de voorstelling gezegd en dat is ook wel tekenend voor het einde van de voorstelling. Het is geen ‘eind goed, al goed’ waarin alle problemen worden opgelost, maar wel een hoopvolle finale. Op 17 februari zijn Fokker, Blankers en Tol met hun toneelstuk te vinden in het Stadstheater. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.stadstheater.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Een 15-jarig meisje dat sinds zaterdagmiddag vermist was uit Zoetermeer, is weer veilig teruggevonden. Haar verblijfplaats gedurende die tijd is nog onbekend.
Vermist meisje weer terecht 25 feb, 13:31
De gemeente wil de hoeveelheid afval verminderen en met een plan van aanpak komen dat tot stand is gekomen met behulp van de inwoners. Foto: Gemeente Zoetermeer
150 Zoetermeerders gaan binnenkort meedenken over afvalbeleid in burgerberaad 24 feb, 08:21
De sportavond veranderde langzaam maar zeker in een dansfestijn.
Après-ski toernooi van TV Seghwaert met sfeervolle feestavond 23 feb, 11:41
De mensen van Pezazz willen er een prachtige uitvoering van gaan maken in het eerste weekend van maart.
Pezazz Producties met satirisch-komische musical in Stadstheater 23 feb, 10:31
De 81-jarige man werd sinds donderdag vermist
Vermiste oudere man uit Rokkeveen-Oost is weer terecht 23 feb, 10:01
Hulp bij werk met computers. Foto: Jeroen Stahlecker
Laagdrempelige gratis computerhulp bij inZet Buytenwegh 23 feb, 09:23
Gerard en Mariette de Groot met hun dochters Karlijne en Eveline.
Weer boter en melk uit boterdorp Zoetermeer, maar nu biologisch 22 feb, 13:01 14
Een mooie aanwinst, want dit jaar viert de Koersbalclub zijn 12,5-jarig jubileum! Foto: pr
Jubilerende Koerbalclub Oosterheem kan nieuwe koersballen aanschaffen 22 feb, 12:18