De gemeente wil het weelderige adoptiegroen aan het Nieuwewater rooien.
De gemeente wil het weelderige adoptiegroen aan het Nieuwewater rooien.

Bewoners willen groene oase achter hun tuinen houden

Actueel 768 keer gelezen

Zoetermeer - Al ruim twintig jaar houdt een groepje bewoners van het Nieuwewater de groenstrook achter hun huis bij als adoptiegroen. Nu dreigt hier een einde aan te komen. De gemeente wil het groen rooien en er een tegelpad en wat klein groen voor terugplaatsen. De bewoners willen dit niet. Behalve dat het struweel hen beschutting en privacy geeft, is het groen ook een woonplaats voor dieren als egels en padden en vele vogelsoorten.

Door Hélène Ouwerkerk

Dit adoptiegroen is anders dan in de meeste straten waar bewoners een klein perkje bijhouden met wat plantjes. Aan het Nieuwewater ziet dit adoptiegroen er heel anders uit. Achter de tuinen is een struweel van grote struiken en planten met daarachter een grasveld. “De huidige beplanting is zeer gevarieerd en een toevluchtsoord voor tal van kleinere dieren zoals egels, vleermuizen, de woelmuis en een variëteit van vogels. In diverse stukken van de groenstrook liggen takkenrillen waar het kleinere gedierte een schuilplaats vindt. De huidige beplanting bestaat uit Inheemse- en streekgebonden gewassen als vlier, kornoelje, liguster, wilg, meidoorn, klimop, hazelaar, Hulst, Jeneverbes, varens , bodembedekkers”, laat bewoner Nico van Walsum in een brief aan de gemeente weten.

De aanleiding voor het dispuut betreft een melding van één van de bewoners dat hij niet meer in staat is om het adoptiegroen te onderhouden. “Hij heeft een brief aan de gemeente gestuurd en op het stadhuis is geconcludeerd dat wij allemaal het groen niet meer kunnen onderhouden”, vertelt bewoner Rudolf Jan Heijink. “Dat is absoluut niet het geval. Er zijn meer bewoners die het niet kunnen en dan doet de rest het gewoon voor elkaar. Het enige waar we de laatste tijd wel mee zitten is het snoeiafval. Dat wordt namelijk niet meer door de gemeente opgehaald. Dus we moeten kijken of we een hakselaar kunnen huren voor de grote takken.”

Uiteindelijk vraagt de gemeente of de huidige bewoners het adoptiegroen willen behouden, maar na een gesprek op de locatie concludeert de ambtenaar, dat een aantal huizen ten onrechte openbaar groen bij de achtertuin heeft betrokken. De gemeente stelt zich op het standpunt dat het groen wordt teruggevorderd en dat bewoners hun persoonlijke eigendommen moeten verwijderen. “Wat ons steekt is dat er met de gemeente geen gesprek mogelijk is. De bewoners die dit betreft zijn er later komen wonen en wisten het ook niet. Ik begrijp dat wel, want ik kan ook moeilijk bepalen waar mijn tuin precies eindigt. Er staat wel aan het begin van het blok een paaltje maar erg duidelijk is dat niet. Hoe dan ook de bewoners zijn bereid om een en ander aan te passen zodat het groen kan blijven”, zegt Heijink. “Als de gemeente haar plannen uitvoert dan is dat een achteruitgang. Stenen in plaats van groen en het groen dat overblijft zijn tuincentrumachtige kleine planten. Dit zal erin resulteren dat veel bewoners schuttingen gaan plaatsen”, verwacht Heijink.

Er is inmiddels een klein lichtpuntje voor de bewoners. Een aantal heeft een klacht bij de gemeente ingediend. Zolang deze klachten nog niet zijn behandeld wordt er nog even niks gerooid.

De woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Van der Meer is om een reactie gevraagd. Reden om het groen terug te vorderen is omdat het adoptiegroen niet aan de spelregels voldoet. “Eerdere brieven en een gesprek op locatie hebben niet de gewenste uitkomst gebracht”, laat de woordvoerder weten. “De bewoners hebben een brief ontvangen met daarin de mededeling dat de groenstrook weer in gemeentelijk beheer zou komen. Bij de brief zat ook een inrichtings- en beplantingsvoorstel. Bij een dergelijk beplantingsvoorstel wordt altijd gekeken naar een ‘zo’n groen mogelijke’ optie.” Echter, een pad staat wel in het voorstel van de gemeente.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Een 15-jarig meisje dat sinds zaterdagmiddag vermist was uit Zoetermeer, is weer veilig teruggevonden. Haar verblijfplaats gedurende die tijd is nog onbekend.
Vermist meisje weer terecht 25 feb, 13:31
De gemeente wil de hoeveelheid afval verminderen en met een plan van aanpak komen dat tot stand is gekomen met behulp van de inwoners. Foto: Gemeente Zoetermeer
150 Zoetermeerders gaan binnenkort meedenken over afvalbeleid in burgerberaad 24 feb, 08:21
De sportavond veranderde langzaam maar zeker in een dansfestijn.
Après-ski toernooi van TV Seghwaert met sfeervolle feestavond 23 feb, 11:41
De mensen van Pezazz willen er een prachtige uitvoering van gaan maken in het eerste weekend van maart.
Pezazz Producties met satirisch-komische musical in Stadstheater 23 feb, 10:31
De 81-jarige man werd sinds donderdag vermist
Vermiste oudere man uit Rokkeveen-Oost is weer terecht 23 feb, 10:01
Hulp bij werk met computers. Foto: Jeroen Stahlecker
Laagdrempelige gratis computerhulp bij inZet Buytenwegh 23 feb, 09:23
Gerard en Mariette de Groot met hun dochters Karlijne en Eveline.
Weer boter en melk uit boterdorp Zoetermeer, maar nu biologisch 22 feb, 13:01 14
Een mooie aanwinst, want dit jaar viert de Koersbalclub zijn 12,5-jarig jubileum! Foto: pr
Jubilerende Koerbalclub Oosterheem kan nieuwe koersballen aanschaffen 22 feb, 12:18