Opladen in Zoetermeer is een stuk duurder geworden. Foto: Fred Roland
Opladen in Zoetermeer is een stuk duurder geworden. Foto: Fred Roland Fred Roland Zoetermeer

Opladen bij openbare laadpalen is een stuk duurder

Actueel 1.447 keer gelezen

Zoetermeer - Het opladen van een elektrische auto bij een openbare laadpaal is per 1 januari flink omhoog gegaan. Het tarief is gewijzigd van 39 cent naar 58 cent. Reden voor de verhoging is het contract dat Zoetermeer heeft gesloten met de Samenwerkende Gemeenten Zuid-Holland. Voor eigenaren van een elektrische auto valt deze verhoging rauw op het dak. Extra zuur is dat omliggende gemeenten zoals Delft, Pijnacker-Nootdorp nog wel een lager tarief rekenen.

Door Hélène Ouwerkerk

Ronald de Vree is een van de mensen die onaangenaam verrast werd door de verhoging. “Ik heb in 2023 als particulier een EV auto besteld die nog geleverd moet worden. Ik bestelde deze met de algemeen geldende verwachting dat de aanschaf weliswaar duurder was maar dat de operationele kosten lager dan een brandstof auto zouden zijn. Echter met dit tarief is EV rijden duurder. Ik en velen met mij hebben geen alternatief dan laden bij een openbare laadpaal”, zegt De Vree.

Volgens verantwoordelijk wethouder Ingeborg ter Laak heeft de verhoging te maken met de indexatimethode. Daarom is het tarief ook niet in elke gemeente gelijk. “Per contract kan de wijze van indexatie verschillen. Dit is afhankelijk van welke methode men kiest bij het vastleggen van het contract. Door de CBS-indexering die is afgesproken in het huidige contract dat Zoetermeer heeft met aanbieder Equans, loopt onze kWh-prijs ongeveer een jaar achter op de actuele ontwikkelingen. Mede daarom was het laadtarief in Zoetermeer en omgeving in 2023 relatief erg gunstig en valt deze in 2024 hoger uit, ondanks dalende energieprijzen. De verwachting is dat het tarief per 1 januari 2025 weer daalt door de huidige dalende energieprijzen”, laat zij weten. Dit is ook de reden waarom de prijzen per gemeente verschillen ook al hebben de meeste gemeenten een contract met Equans.
Het contract in Zoetermeer loopt nog tot 30 juni 2029 met 1,5 jaar verlenging tot januari 2031. Het is mogelijk om uit de concessie te stappen maar het is niet waarschijnlijk dat Zoetermeer dit gaat doen. “Het is niet wenselijk om de laadpalen als gemeente zelf in beheer te nemen. De gemeente zal de levering van elektriciteit moeten aanbesteden. Door de schaalgrootte van Zoetermeer ten opzichte van de Samenwerkende Gemeenten Zuid Holland (SGZH) bestaat de kans dat Zoetermeer hogere tarieven aangeboden krijgt dan nu het geval is”, aldus Ter Laak.

Voor Ronald de Vree is het hoe dan ook een grote teleurstelling. “Dit gaat de ergietransitie niet bepaald helpen en helpt ook niet in het vertrouwen van het publiek in het openbaar bestuur in dit geval de gemeente Zoetermeer, die door slechte onderhandelingen met Equans haar inwoners opzadelt met hoge tarieven en Equans helpt aan hoge winsten. De energietarieven voor stroom zijn in 2024 juist lager dan in 2023 dus verhoging op basis van algemene prijsstijgingen is niet aan de orde”, vindt De Vree.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Een 15-jarig meisje dat sinds zaterdagmiddag vermist was uit Zoetermeer, is weer veilig teruggevonden. Haar verblijfplaats gedurende die tijd is nog onbekend.
Vermist meisje weer terecht 25 feb, 13:31
De gemeente wil de hoeveelheid afval verminderen en met een plan van aanpak komen dat tot stand is gekomen met behulp van de inwoners. Foto: Gemeente Zoetermeer
150 Zoetermeerders gaan binnenkort meedenken over afvalbeleid in burgerberaad 24 feb, 08:21
De sportavond veranderde langzaam maar zeker in een dansfestijn.
Après-ski toernooi van TV Seghwaert met sfeervolle feestavond 23 feb, 11:41
De mensen van Pezazz willen er een prachtige uitvoering van gaan maken in het eerste weekend van maart.
Pezazz Producties met satirisch-komische musical in Stadstheater 23 feb, 10:31
De 81-jarige man werd sinds donderdag vermist
Vermiste oudere man uit Rokkeveen-Oost is weer terecht 23 feb, 10:01
Hulp bij werk met computers. Foto: Jeroen Stahlecker
Laagdrempelige gratis computerhulp bij inZet Buytenwegh 23 feb, 09:23
Gerard en Mariette de Groot met hun dochters Karlijne en Eveline.
Weer boter en melk uit boterdorp Zoetermeer, maar nu biologisch 22 feb, 13:01 14
Een mooie aanwinst, want dit jaar viert de Koersbalclub zijn 12,5-jarig jubileum! Foto: pr
Jubilerende Koerbalclub Oosterheem kan nieuwe koersballen aanschaffen 22 feb, 12:18