Lasershow in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Lasershow in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Drukke maar beheersbare jaarwisseling

Actueel 1.071 keer gelezen

Zoetermeer - Zoetermeer kijkt terug op een drukke jaarwisseling. De gemeente organiseerde dit jaar voor het eerst twee grote lasershows op de Markt, waar in totaal zo’n 3000 mensen bij aanwezig waren. In SilverDome vierden bijna 1400 jongeren het nieuwe jaar tijdens het Hitmachine NYE indoorfestival. 

Burgemeester Michel Bezuijen reed tijdens de jaarwisseling mee met de politie: ‘Dankzij de geweldige inzet van politie, handhaving, brandweer, ambulancedienst en particuliere beveiligers kunnen we terugkijken op een drukke, maar beheersbare jaarwisseling. Veel Zoetermeerders hebben een mooi feest gevierd. Ik heb heel veel respect voor onze hulpverleners die er altijd weer staan. Helaas hebben zij ook dit jaar te maken gehad met geweld. Ik blijf mij hierover verbazen. Onbegrijpelijk en volstrekt onacceptabel, dit hoort niet bij wat een feest voor iedereen moet zijn.’

Lasershows en jongerenfeest
Voor het eerst in Zoetermeer werd het nieuwe jaar ingeluid met twee lasershows op de Markt. Er was muziek, een jaaroverzicht en het grote aftelmoment. De lasershows om 19.30 uur, speciaal voor kinderen, en die om middernacht trokken in totaal 3000 bezoekers. In Silverdome vierden bijna 1400 jongeren feest bij het Hitmachine NYE indoorfestival.

Incidenten

Gebaseerd op voorlopige cijfers van de Veiligheidsregio Haaglanden, is de brandweer 31 keer uitgerukt voor het doven van branden. De politie heeft 17 keer moeten optreden en er zijn 3 personen aangehouden. Twee politieagenten zijn licht gewond geraakt door verzet bij een aanhouding. Burgemeester Bezuijen: ‘Mensen die ons bescherming en hulp bieden moeten hun werk normaal kunnen doen. Van hulpverleners blijf je af!’. 

Voorbereidingen op jaarwisseling
Brandbaar materiaal en autowrakken zijn zoveel mogelijk voor de jaarwisseling verwijderd. Afvalbakken, afval- en papier containers, parkeergarages en parkeerautomaten zijn afgesloten. Om schade aan het wegdek voor het stoken van vuur in korven en oliedrums te voorkomen konden inwoners gratis twee zakken zand ophalen. Veel inwoners hebben hun best gedaan om de schade te beperken door oliedrums te gebruiken. Burgemeester Bezuijen: “Elk jaar haalt de gemeente samen met hulpdiensten en particuliere beveiligers alles uit de kast om de jaarwisseling veilig te laten verlopen en om zoveel mogelijk schade te voorkomen. Ik heb vannacht veel buitenbranden gezien en er is veel vuurwerk afgestoken. Ik hoop dat de schade beperkt is.” 

Schade

Ondanks alle voorbereidingen en inzet van hulpdiensten en bewoners zijn er ook dit jaar tijdens de jaarwisseling vernielingen aangebracht in de stad. De schade aan zaken in de openbare ruimte wordt geïnventariseerd en is naar verwachting in februari duidelijk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Noteer het in je agenda: 12 en 13 april in Zoetermeer en 19 en 20 april in Alphen aan den Rijn. Mis het niet!
Kom gratis en vrijblijvend proeffietsen op de Inruil- en Opstapdagen bij Atlas Fietsen 10 apr, 15:23
Karin van der Lee en Bas ter Burg. Foto: Gerard van Warmerdam
Ouderen worden getrakteerd op kunst en koffie 10 apr, 12:34 1
Afbeelding
Vacature: Magazijntopper gezocht! 10 apr, 11:21
vlnr Harir, Willa, Elena, Linn, Roos, Liza, Jasmin, Anouk en coach Jeroen.
De meiden van ZOVOC zijn kampioen geworden 9 apr, 16:59
Hardlopen tijdens Ronde van Driemanspolder. Foto: Gerard van Warmerdam
Ronde van de Driemanspolder voor het Maja Anjohuis 9 apr, 16:57
Docent Ed la Croix en enkele studenten van Praktijkcollege Zoetermeer voor de winkel Made@school. Foto Kees van Rongen
Praktijkervaring studenten in Made@school 9 apr, 16:15 1
 Kinepolis gaat Back to Black op woensdag 17 april!
Win nu 2 vrijkaarten voor de "Première Night: Back to Black" 9 apr, 13:45 1
Een foto van de operette vorig jaar. Foto: Hans den Boer
Operette Viktoria und ihr Husar in het Stadstheater 9 apr, 09:31