De afspraken gaan onder meer over de realisatie van sociale en middenhuur woningen, het huisvesten van aandachtsgroepen en reguliere woningzoekenden in vrijkomende woningen en de aanpak van energiearmoede.
De afspraken gaan onder meer over de realisatie van sociale en middenhuur woningen, het huisvesten van aandachtsgroepen en reguliere woningzoekenden in vrijkomende woningen en de aanpak van energiearmoede.

Woningcorporaties, gemeente en huurdersorganisaties: bouw 1400 sociale nieuwbouwwoningen tot 2028

Actueel 460 keer gelezen

Zoetermeer - De woningcorporaties Stedelink, Vidomes en De Goede Woning en de huurdersorganisaties Huurdersvereniging in Beweging van De Goede Woning, Huurdersraad Vidomes, Huurdersraad Stedelink en de gemeente Zoetermeer hebben donderdag de Lokale Prestatieafspraken 2024 ondertekend. Er worden onder andere 1400 sociale nieuwbouwwoningen gebouwd in de periode tot 2028. Wat betreft het beleid inzake vrijkomende woningen: 70% blijft beschikbaar voor reguliere woningzoekenden; maximaal 30% van vrijkomende woningen is bestemd voor huisvesting van uitstromers uit instellingen, urgent woningzoekenden en statushouders.

De afspraken gaan over de realisatie van sociale en middenhuur woningen, het huisvesten van aandachtsgroepen in vrijkomende woningen, de aanpak van energiearmoede en het verbeteren van de energielabels en de verdere uitvoering van gebiedsgerichte aanpak in de wijk Meerzicht. 

Bouwplannen sociale en middenhuur woningen

In de Woondeal zijn afspraken gemaakt met de minister van Volkshuisvesting om in de periode tot en met 2030 in de provincie Zuid-Holland 250.000 nieuwe woningen toe te voegen. In de regio Haaglanden is afgesproken dat de corporaties 25.000 woningen gaan bouwen, waarvan 4.000 middenhuur. De gemeenten moeten deze regionale opgave vertalen naar hun lokale woningbouwprogramma’s.
In de nu ondertekende Lokale Prestatieafspraken 2024 maken de corporaties en de gemeente Zoetermeer afspraken over 1400 sociale nieuwbouwwoningen in de periode tot 2028. Nieuw is dat de gemeente Zoetermeer de sociale huurwoningen bij voorkeur laten ontwikkelen door de corporaties. Dit is van belang om de sociale huurwoning voorraad toekomstbestendig te maken en te houden voor de huisvesting van alle doelgroepen.

Huisvesting in vrijkomende woningen

De drie woningcorporaties hebben gezamenlijk bijna de gehele gemeentelijke taakstelling huisvesting statushouders voor 2023 en het restant uit 2022 gerealiseerd. De uitvoering van de veel hogere opgave voor tweede helft van 2023 loopt nog. In 2024 wordt ook de nieuwe taakstelling weer in goed overleg gezamenlijk opgepakt. Voor het huisvesten van bijzondere aandachtsgroepen, waaronder uitstromers uit instellingen, urgent woningzoekenden en statushouders, stellen de corporaties maximaal 30% van de vrijkomende woningen beschikbaar. Op deze manier wordt er voor gezorgd dat minimaal 70% van de vrijkomende woningen beschikbaar blijft voor reguliere woningzoekenden.

Lees verder onder foto >


De ondertekening van Lokale Prestatie Afspraken 2024 door gemeente, woningcorporaties en huurdersorganisaties, met in het midden wethouder Ronald Weerwag en uiterst links staand wethouder Jan Iedema. Foto: Patricia Munster

Aanpak van energiearmoede

Samen met huurdersorganisaties en de corporaties pakt de gemeente Zoetermeer de energiearmoede aan. Naast het Energieloket zet de gemeente in overleg met de corporaties en de huurders de zogeheten SPUK-subsidiegelden in voor verduurzaming. Voor de middellange termijn is de oplossing om woningen te verduurzamen, zodat het energiegebruik omlaag gaat. De corporaties zetten alles op alles om woningen met energielabels E, F en G voor 2028 aan te pakken en op te waarderen tot minimaal label D. Daarvoor wordt jaarlijks in overleg met de gemeente een planning opgesteld, zodat de gemeente zo mogelijk ook particuliere eigenaren in die buurt kan uitnodigen om mee te doen.

Gebiedsprogramma voor Meerzicht

De gemeente en woningcorporaties zijn het afgelopen jaar gestart met het de uitvoering van het gebiedsprogramma Meerzicht. De woningcorporaties zijn belangrijke partners in de wijk omdat ze een groot deel van het vastgoed in bezit hebben, onder meer in de Bossenbuurt. Het komende jaar is de verdere uitvoering van het gebiedsprogramma een belangrijk speerpunt in de samenwerking, met als doel: het verbeteren van de leefbaarheid.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Blindegeleide markeringen aangebracht op de trappen van de Wethouder Jennétunnel bij station Zoetermeer-Oost. Foto: pr
Blindegeleide markeringen op trappen verbeteren veiligheid voor mensen met visuele beperking 1 mrt, 10:07
Circusacts van leerlingen.
Leerlingen ONC tonen hun talenten en schitteren in voorstelling Healthy, Happy, Wonderful 1 mrt, 09:36
Afbeelding
Vacaturegids nu ook online: heel veel werk en banen! 29 feb, 15:17
Anna- Sofia en Livia met hun donatie.
Anna-Sofia en Livia zamelen geld in voor de Egelopvang Zoetermeer 29 feb, 13:39 3
Ilion schittert op NK indoor atletiek. Foto: Ed Turk
Ilion presenteert goed tijdens het NK indoor atletiek 29 feb, 12:47 1
Deelnemers maken kennis met het rondje gezond Driemanspolder.
Architectuurwandeling met rondje gezond in Driemanspolder 29 feb, 11:41
Diverse locaties van inZet sluiten aan bij deze actie en verwelkomen vrijwilligers graag bij hun activiteiten.
Vrijwilligers welkom bij locaties van inZet tijdens NLdoet op 15 maart 29 feb, 11:05
Doordeweeks zijn er voordelige Cineplus voorstellingen in de ochtend of de middag bij Kinepolis Zoetermeer. Met de speciale kortingsactie op broodjes of maaltijden van Family Zoetermeer maakt u er zelfs een compleet dag je uit van.
Voordelig naar de bioscoop tijdens de Cineplus voorstellingen van Kinepolis Zoetermeer 29 feb, 11:00