De avond is ongemak brengt een verrassende avond. Foto: Raymond van Olphen.
De avond is ongemak brengt een verrassende avond. Foto: Raymond van Olphen. Raymond van Olphen

De avond is ongemak kruipt onderhuids

Actueel 25 keer gelezen

Zoetermeer - De avond is ongemak is niet de gezelligste titel voor een theatervoorstelling. Toch is het zeker de moeite waard voor wie zich graag laat meenemen in een intrigerend verhaal. Op vrijdag 15 december is het toneelstuk te zien in het Stadstheater.

Door Marit Nikerk

De avond is ongemak brengt het gelijknamige boek van Marieke Lucas Rijneveld naar het toneel. Door de ogen van jongste zus Jas zien we dat haar broer verdrinkt en hoe daardoor het zwaargelovige boerengezin wordt ontwricht. De vader stort zich op zijn boerenbedrijf, de moeder wordt een schim van zichzelf. De kinderen worden aan hun lot overgelaten en over Matthies wordt niet gepraat. Om dat trauma te verwerken praat Jas tegen een fantasieverschijning van Matthies.
Zes acteurs hebben de uitdaging om dit verhaal te vertolken, waarvan vier volwassenen een kinderrol aannemen. Het leeftijdsverschil van de acteurs is zichtbaar niet zo groot als de personages, maar door middel van spel wordt duidelijk hoe oud ze zijn. Jip Smit vertolkt de rol van Jas met haar tweelingzus Imke Smit in de rol van overleden broer, die een spiegel vormt in alles wat ze doet. Die gelijkenis zit in uiterlijk, maar ook in een overduidelijke chemie. De overige acteurs hebben de uitdaging om hun personages, die moeilijk hun emoties tonen, toch geloofwaardig neer te zetten.
Het spel wordt ongesteund door een vindingrijk decor. Een verhoging met stoelen biedt een extra laag, waardoor onder meer de verdrinking goed in beeld gebracht kan worden. De bakken waaruit de vele sneeuw dwarrelt doen later in de voorstelling dienst als het melken van de koeien. Het visuele hoogtepunt is een fikse tegenslag in de stal.
De avond is ongemak is van oorsprong een boek en dat zie je terug op het toneel. De focus ligt veel op de literaire aandoende teksten. De dood van Matthies aan het begin komt niet binnen en dat is een vervreemdend begin. Gaandeweg maakt die dood wel degelijk impact. Dat zit hem vooral in de keuzes van de personages en het onvermogen om kwetsbaarheid en emotie te tonen. Door de opeenstapeling van een aantal heftige scènes, waar weinig ruimte voor compassie is, kruipt de voorstelling wel degelijk onder je huid. Zo wordt er toegewerkt naar een beklemmende climax.
De avond is ongemak doet haar naam eer aan. Wie een avond een emotionele avond verwacht komt bedrogen uit. Wie het aandurft om dat ongemak te omarmen op 15 december in het Stadstheater, krijgt een verrassende avond. Kaarten zijn te koop via het theater.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Een 15-jarig meisje dat sinds zaterdagmiddag vermist was uit Zoetermeer, is weer veilig teruggevonden. Haar verblijfplaats gedurende die tijd is nog onbekend.
Vermist meisje weer terecht 25 feb, 13:31
De gemeente wil de hoeveelheid afval verminderen en met een plan van aanpak komen dat tot stand is gekomen met behulp van de inwoners. Foto: Gemeente Zoetermeer
150 Zoetermeerders gaan binnenkort meedenken over afvalbeleid in burgerberaad 24 feb, 08:21
De sportavond veranderde langzaam maar zeker in een dansfestijn.
Après-ski toernooi van TV Seghwaert met sfeervolle feestavond 23 feb, 11:41
De mensen van Pezazz willen er een prachtige uitvoering van gaan maken in het eerste weekend van maart.
Pezazz Producties met satirisch-komische musical in Stadstheater 23 feb, 10:31
De 81-jarige man werd sinds donderdag vermist
Vermiste oudere man uit Rokkeveen-Oost is weer terecht 23 feb, 10:01
Hulp bij werk met computers. Foto: Jeroen Stahlecker
Laagdrempelige gratis computerhulp bij inZet Buytenwegh 23 feb, 09:23
Gerard en Mariette de Groot met hun dochters Karlijne en Eveline.
Weer boter en melk uit boterdorp Zoetermeer, maar nu biologisch 22 feb, 13:01 14
Een mooie aanwinst, want dit jaar viert de Koersbalclub zijn 12,5-jarig jubileum! Foto: pr
Jubilerende Koerbalclub Oosterheem kan nieuwe koersballen aanschaffen 22 feb, 12:18