De avond is ongemak brengt een verrassende avond. Foto: Raymond van Olphen.
De avond is ongemak brengt een verrassende avond. Foto: Raymond van Olphen.

Theatervoorstelling ‘De avond is ongemak’ kruipt onderhuids

Actueel 552 keer gelezen

Zoetermeer - De avond is ongemak is niet de gezelligste titel voor een theatervoorstelling. Toch is het zeker de moeite waard voor wie zich graag laat meenemen in een intrigerend verhaal. Op vrijdag 15 december is het toneelstuk te zien in het Stadstheater.

Door Marit Nikerk

De avond is ongemak brengt het gelijknamige boek van Marieke Lucas Rijneveld naar het toneel. Door de ogen van jongste zus Jas zien we dat haar broer verdrinkt en hoe daardoor het zwaargelovige boerengezin wordt ontwricht. De vader stort zich op zijn boerenbedrijf, de moeder wordt een schim van zichzelf. De kinderen worden aan hun lot overgelaten en over Matthies wordt niet gepraat. Om dat trauma te verwerken praat Jas tegen een fantasieverschijning van Matthies.

Zes acteurs hebben de uitdaging om dit verhaal te vertolken, waarvan vier volwassenen een kinderrol aannemen. Het leeftijdsverschil van de acteurs is zichtbaar niet zo groot als de personages, maar door middel van spel wordt duidelijk hoe oud ze zijn. Jip Smit vertolkt de rol van Jas met haar tweelingzus Imke Smit in de rol van overleden broer, die een spiegel vormt in alles wat ze doet. Die gelijkenis zit in uiterlijk, maar ook in een overduidelijke chemie. De overige acteurs hebben de uitdaging om hun personages, die moeilijk hun emoties tonen, toch geloofwaardig neer te zetten.

Het spel wordt ongesteund door een vindingrijk decor. Een verhoging met stoelen biedt een extra laag, waardoor onder meer de verdrinking goed in beeld gebracht kan worden. De bakken waaruit de vele sneeuw dwarrelt doen later in de voorstelling dienst als het melken van de koeien. Het visuele hoogtepunt is een fikse tegenslag in de stal.

De avond is ongemak is van oorsprong een boek en dat zie je terug op het toneel. De focus ligt veel op de literaire aandoende teksten. De dood van Matthies aan het begin komt niet binnen en dat is een vervreemdend begin. Gaandeweg maakt die dood wel degelijk impact. Dat zit hem vooral in de keuzes van de personages en het onvermogen om kwetsbaarheid en emotie te tonen. Door de opeenstapeling van een aantal heftige scènes, waar weinig ruimte voor compassie is, kruipt de voorstelling wel degelijk onder je huid. Zo wordt er toegewerkt naar een beklemmende climax.
De avond is ongemak doet haar naam eer aan. Wie een avond een emotionele avond verwacht komt bedrogen uit. Wie het aandurft om dat ongemak te omarmen op 15 december in het Stadstheater, krijgt een verrassende avond. Kaarten zijn te koop via het theater.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Wethouder ter Laak bij de heropening van de Mandelabrug. Foto: Archief/Gerard van Warmerdam
NS komt maar twee keer per uur in Zoetermeer 10 apr, 15:25 5
Noteer het in je agenda: 12 en 13 april in Zoetermeer en 19 en 20 april in Alphen aan den Rijn. Mis het niet!
Kom gratis en vrijblijvend proeffietsen op de Inruil- en Opstapdagen bij Atlas Fietsen 10 apr, 15:23
Karin van der Lee en Bas ter Burg. Foto: Gerard van Warmerdam
Ouderen worden getrakteerd op kunst en koffie 10 apr, 12:34 1
Afbeelding
Vacature: Magazijntopper gezocht! 10 apr, 11:21
vlnr Harir, Willa, Elena, Linn, Roos, Liza, Jasmin, Anouk en coach Jeroen.
De meiden van ZOVOC zijn kampioen geworden 9 apr, 16:59
Hardlopen tijdens Ronde van Driemanspolder. Foto: Gerard van Warmerdam
Ronde van de Driemanspolder voor het Maja Anjohuis 9 apr, 16:57
Docent Ed la Croix en enkele studenten van Praktijkcollege Zoetermeer voor de winkel Made@school. Foto Kees van Rongen
Praktijkervaring studenten in Made@school 9 apr, 16:15 1
 Kinepolis gaat Back to Black op woensdag 17 april!
Win nu 2 vrijkaarten voor de "Première Night: Back to Black" 9 apr, 13:45 1