Extra surveillance bij begraafplaats Hoflaan. Foto Kees van Rongen
Extra surveillance bij begraafplaats Hoflaan. Foto Kees van Rongen

Extra surveillance na grafschending Hoflaan

Actueel 519 keer gelezen

ZOETERMEER - Op de begraafplaats Hoflaan aan de Buytenparklaan in Zoetermeer lijken merkwaardige taferelen plaats te vinden. Bij een familiegraf werden meerdere malen flesjes gevonden met daarin foto’s van een onbekende en rood kruidmengsel. Familie vreest, dat het om een onderdeel van een voodoo ritueel gaat.

Door Kees van Rongen

“Het zou een zogenaamde wens- of vloekpot zijn,” zegt een van de nabestaanden van haar begraven opa en oma. “Waarschijnlijk wil de man de vrouw aan zich binden of macht over haar uitoefenen, zo heb ik me laten vertellen. Daarbij is bewust gekozen voor een graf van een echtpaar, dat lang samen is geweest. Onze opa en oma (vader en moeder) die daar al jaren begraven liggen, waren zeer kerkelijk en wars van dit soort dingen. Ze zouden dat heel erg hebben gevonden en dat doet ons pijn.” De eerste keer dat flesjes met foto’s en het rode kruidmengsel op het familiegraf werden gevonden, was in januari 2023. “Aanvankelijk heb ik de flesjes weggegooid. Maar de vierde keer heb ik de flesjes afgegeven op het kantoor van de begraafplaats. Ook heb ik de opzichter en diverse medewerkers gesproken. Zij beroepen zich op de privacy wetgeving. Dat begrijpen we als familie, maar dat mag toch niet betekenen, dat er niets wordt geprobeerd om deze grafschending te stoppen,” aldus de kleindochter.
In hetzelfde rijtje graven hebben familieleden ook in een ander graf een soortgelijk flesje ontdekt. “Het lijkt erop, dat het plaatsen van de flesjes bewust zichtbaar zijn neergezet om te controleren of het graf nog bezocht wordt. Men wil namelijk de flesjes begraven. De eerste keer dat ik flesjes vond, waren twee van de vier flesjes zichtbaar. De andere twee waren begraven. Later vermoedde ik, dat de twee geplaatst waren als test. Ik kom soms weken niet bij het graf en heeft men daarop wellicht gedacht, dat het graf niet meer bezocht werd. Maar ja, dat weet ik natuurlijk niet zeker.”
Inmiddels heeft de gemeente actie ondernomen. “Medewerkers lopen vaker langs het graf om te kijken of er grafschending plaatsvindt. Ook is de wijkagent gevraagd vaker in de avond te surveilleren. In overleg met de familie is een oproep bij het graf geplaatst. Hiermee hopen we, dat degene die de flesjes plaatst iets van zich laat horen. Helaas heeft dat nog niet tot een reactie geleid,” aldus de gemeente.
In Zoetermeer zijn twee begraafplaatsen. Begraafplaats Binnenweg is de oudste. Op begraafplaats Hoflaan zijn naast particuliere (eigen) begraafplaatsen ook algemene graven, urnengraven, urnenmuur, asverstrooischaal en strooiveld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Een 15-jarig meisje dat sinds zaterdagmiddag vermist was uit Zoetermeer, is weer veilig teruggevonden. Haar verblijfplaats gedurende die tijd is nog onbekend.
Vermist meisje weer terecht 25 feb, 13:31
De gemeente wil de hoeveelheid afval verminderen en met een plan van aanpak komen dat tot stand is gekomen met behulp van de inwoners. Foto: Gemeente Zoetermeer
150 Zoetermeerders gaan binnenkort meedenken over afvalbeleid in burgerberaad 24 feb, 08:21
De sportavond veranderde langzaam maar zeker in een dansfestijn.
Après-ski toernooi van TV Seghwaert met sfeervolle feestavond 23 feb, 11:41
De mensen van Pezazz willen er een prachtige uitvoering van gaan maken in het eerste weekend van maart.
Pezazz Producties met satirisch-komische musical in Stadstheater 23 feb, 10:31
De 81-jarige man werd sinds donderdag vermist
Vermiste oudere man uit Rokkeveen-Oost is weer terecht 23 feb, 10:01
Hulp bij werk met computers. Foto: Jeroen Stahlecker
Laagdrempelige gratis computerhulp bij inZet Buytenwegh 23 feb, 09:23
Gerard en Mariette de Groot met hun dochters Karlijne en Eveline.
Weer boter en melk uit boterdorp Zoetermeer, maar nu biologisch 22 feb, 13:01 14
Een mooie aanwinst, want dit jaar viert de Koersbalclub zijn 12,5-jarig jubileum! Foto: pr
Jubilerende Koerbalclub Oosterheem kan nieuwe koersballen aanschaffen 22 feb, 12:18