Acties deze zomer tegen de sluiting van de geboortezorg. Foto: Gerard van Warmerdam
Acties deze zomer tegen de sluiting van de geboortezorg. Foto: Gerard van Warmerdam

College is bezorgd over toekomst ziekenhuis

Actueel 495 keer gelezen

Zoetermeer - Het college van B&W is geschrokken over de financiële uitdagingen waar het HagaZiekenhuis voor staat. Dit naar aanleiding van de jaarrekening van het Haga Ziekenhuis over 2022 en het verbeterplan HagaVooruit. “We maken ons zorgen over de mogelijke gevolgen voor de toekomst van het zorgaanbod en het succes van de fusie tussen de locaties in Zoetermeer en Den Haag”, aldus het college van B&W. 

Het komende halfjaar moet de raad van bestuur van het ziekenhuis ingrijpende besluiten nemen over een toekomstbestendig zorgprofiel voor de locatie Zoetermeer en daarnaast een besluit over de toekomst van (acute)verloskunde in Zoetermeer. Het college van B&W zal bij het ziekenhuis aandringen om deze besluiten te nemen op basis van de (toekomstige) demografische ontwikkeling van Zoetermeer, de zorgvraag van inwoners en om de noodzakelijke bezuinigingen evenredig over de twee locaties te verdelen. “Het ziekenhuis in Zoetermeer wordt namelijk al jaren geconfronteerd met steeds een ‘een onsje minder’, aldus zorgwethouder Ingeborg ter Laak.
Met de totstandkoming van het hoofdlijnenakkoord, wat ten grondslag ligt aan de fusie tussen het HagaZiekenhuis en het LangeLand Ziekenhuis, is besloten om de Intensive Care anders vorm te geven en de toekomst van (acute)verloskunde te onderzoeken. “We blijven benadrukken het zeer onwenselijk te vinden dat de besluitvorming in de komende periode negatief wordt beïnvloed door de financiële problemen en daarmee samenhangende institutionele belangen waardoor het zorgaanbod van Zoetermeer kan worden afgeschaald”, aldus de wethouder. “Een van de voornemens van het verbeterplan is om te snijden in het personeelsbestand. Dit is een pijnlijk besluit voor de betreffende medewerkers. Als er vaste medewerkers ontslagen moeten worden is dat verontrustend en zou zoveel mogelijk moeten worden voorkomen.”

Het is positief dat ondanks de financiële moeilijkheden waarin het ziekenhuis verkeert de gemeente samen met zorgaanbieders en inwoners is uitgenodigd om mee te denken over het toekomstig zorgprofiel van het ziekenhuis in Zoetermeer. “Laten we dit belangrijke moment gebruiken om te komen tot een duurzaam en modern ziekenhuis in Zoetermeer waarmee de beste zorg voor inwoners uit Zoetermeer en omstreken wordt gewaarborgd. Dit in het volle besef dat de besluitvorming daarover in handen is van het HagaZiekenhuis.”
Het college wil samen met inwoners, zorgaanbieders en het ziekenhuis samen gaan werken om het ziekenhuis van de toekomst neer te zetten in Zoetermeer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Een 15-jarig meisje dat sinds zaterdagmiddag vermist was uit Zoetermeer, is weer veilig teruggevonden. Haar verblijfplaats gedurende die tijd is nog onbekend.
Vermist meisje weer terecht 25 feb, 13:31
De gemeente wil de hoeveelheid afval verminderen en met een plan van aanpak komen dat tot stand is gekomen met behulp van de inwoners. Foto: Gemeente Zoetermeer
150 Zoetermeerders gaan binnenkort meedenken over afvalbeleid in burgerberaad 24 feb, 08:21
De sportavond veranderde langzaam maar zeker in een dansfestijn.
Après-ski toernooi van TV Seghwaert met sfeervolle feestavond 23 feb, 11:41
De mensen van Pezazz willen er een prachtige uitvoering van gaan maken in het eerste weekend van maart.
Pezazz Producties met satirisch-komische musical in Stadstheater 23 feb, 10:31
De 81-jarige man werd sinds donderdag vermist
Vermiste oudere man uit Rokkeveen-Oost is weer terecht 23 feb, 10:01
Hulp bij werk met computers. Foto: Jeroen Stahlecker
Laagdrempelige gratis computerhulp bij inZet Buytenwegh 23 feb, 09:23
Gerard en Mariette de Groot met hun dochters Karlijne en Eveline.
Weer boter en melk uit boterdorp Zoetermeer, maar nu biologisch 22 feb, 13:01 14
Een mooie aanwinst, want dit jaar viert de Koersbalclub zijn 12,5-jarig jubileum! Foto: pr
Jubilerende Koerbalclub Oosterheem kan nieuwe koersballen aanschaffen 22 feb, 12:18