Monteurs van Stedin aan het werk in een verdeelstation. Foto: pr
Monteurs van Stedin aan het werk in een verdeelstation. Foto: pr

Forse verhoging Stedin van gas- en elektriciteitstarieven met 7,40 euro per maand

Actueel 689 keer gelezen

Zoetermeer-regio - Een huishouden met een gas- en elektriciteitsaansluiting betaalt volgend jaar bij Stedin € 650,34. Dat is een verhoging van € 7,40 per maand. De stijging komt hoofdzakelijk door de gestegen kosten van het Nederlandse hoogspanningsnet. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft op 30 november de netbeheertarieven voor Stedin vastgesteld. 

De tarieven van netbeheerders zijn wettelijk gereguleerd. Toezichthouder ACM stelt vast hoeveel elke netbeheerder voor zijn diensten bij consumenten en bedrijven in rekening mag brengen. Die kosten zijn een onderdeel van de energierekening. Ook de netbeheertarieven van zakelijke klanten en grootverbruikers van energie stijgen. De mate van de stijging is afhankelijk van de grootte van de aansluiting en het verbruik.

Elektrificatie

De elektrificatie van woningen, vervoer en industrie leidt in de toekomst tot een verdrievoudiging van het elektriciteitsverbruik in Nederland. Het aantal zonnepanelen neemt al explosief toe, er komen steeds meer laadpalen om auto’s op te laden en warmtepompen om woningen te verwarmen. Om het toenemende transport van elektriciteit aan te kunnen moet het elektriciteitsnet verzwaard én uitgebreid worden. 

De netbeheerders investeren daarom meer dan ooit en deze investeringen nemen de komende jaren verder toe. Netbeheerders investeren tot en met 2030 gezamenlijk zo’n € 60 miljard om het energiesysteem toekomstbestendig te maken. Deze investeringen verdienen de netbeheerders terug via de tarieven die bij de klanten in rekening worden gebracht. 

Gestegen kosten

Naast de toegenomen investeringen ziet Stedin nog twee andere ontwikkelingen waardoor tarieven stijgen. Op de eerste plaats gaan de inkoopkosten van landelijk netbeheerder Tennet omhoog. Tennet brengt deze onder andere in rekening bij regionale netbeheerders waardoor ook hun kosten stijgen. Daarnaast corrigeert de ACM de tarieven omdat in 2022 en 2023 voor regionale netbeheerders te lage tarieven zijn bepaald. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Een 15-jarig meisje dat sinds zaterdagmiddag vermist was uit Zoetermeer, is weer veilig teruggevonden. Haar verblijfplaats gedurende die tijd is nog onbekend.
Vermist meisje weer terecht 25 feb, 13:31
De gemeente wil de hoeveelheid afval verminderen en met een plan van aanpak komen dat tot stand is gekomen met behulp van de inwoners. Foto: Gemeente Zoetermeer
150 Zoetermeerders gaan binnenkort meedenken over afvalbeleid in burgerberaad 24 feb, 08:21
De sportavond veranderde langzaam maar zeker in een dansfestijn.
Après-ski toernooi van TV Seghwaert met sfeervolle feestavond 23 feb, 11:41
De mensen van Pezazz willen er een prachtige uitvoering van gaan maken in het eerste weekend van maart.
Pezazz Producties met satirisch-komische musical in Stadstheater 23 feb, 10:31
De 81-jarige man werd sinds donderdag vermist
Vermiste oudere man uit Rokkeveen-Oost is weer terecht 23 feb, 10:01
Hulp bij werk met computers. Foto: Jeroen Stahlecker
Laagdrempelige gratis computerhulp bij inZet Buytenwegh 23 feb, 09:23
Gerard en Mariette de Groot met hun dochters Karlijne en Eveline.
Weer boter en melk uit boterdorp Zoetermeer, maar nu biologisch 22 feb, 13:01 14
Een mooie aanwinst, want dit jaar viert de Koersbalclub zijn 12,5-jarig jubileum! Foto: pr
Jubilerende Koerbalclub Oosterheem kan nieuwe koersballen aanschaffen 22 feb, 12:18