De apotheken staan open voor een dialoog en roepen op tot collectieve inspanningen om de toekomst van de medicijnvoorziening te waarborgen. Foto: pr
De apotheken staan open voor een dialoog en roepen op tot collectieve inspanningen om de toekomst van de medicijnvoorziening te waarborgen. Foto: pr

Zoetermeerse apotheken trekken weer aan de bel: medicijnvoorziening voor patiënten loopt mogelijk gevaar

Actueel 670 keer gelezen

Zoetermeer - De Zoetermeerse apotheken staan opnieuw op de barricaden en maken duidelijk: Zo kan het niet langer, er moet iets veranderen in de zorg in 2024. Jarenlange strijd tegen zorgverzekeraars en de overheid heeft tot op heden nog niet geleid tot aantoonbare verbeteringen, en de problemen stapelen zich op. Met de campagne ‘Klaar met tekorten’ laten de apotheken hun stem horen.

Het voorkeursbeleid van de verzekeraars en de resulterende medicijntekorten hebben hun tol geëist, met gefrustreerde patiënten als direct gevolg. Ondanks deelname aan eerdere acties, zoals ‘Steun uw apotheker en ‘Weslikkenhetnietlanger’, blijven de echte veranderingen uit. Gesprekken met beleidsmakers hebben plaatsgevonden, maar concrete verbeteringen zijn uitgebleven.

De kern van de problemen ligt in het rigide voorkeursbeleid van zorgverzekeraars, waarbij maandelijkse wijzigingen in vergoede medicijnen aan de orde van de dag zijn. Dit resulteert in beperkte alternatieven bij productie- of leveringsproblemen, met als mogelijk gevolg tekorten. Apothekers hebben zich tot nu toe behendig ingezet om alternatieven te bieden, maar de druk neemt toe.

In 2024 stappen DSW en ONVZ ook over op een geheel preferentiebeleid (voorkeursbeleid), terwijl Achmea het aantal medicijnen met preferentiebeleid uitbreidt. Deze veranderingen betekenen dat er geen verzekeringen meer zijn waarbij patiënten zelf een voorkeur kunnen aangeven. De apotheken waarschuwen dat medicatie per januari 2024 opnieuw kan veranderen.

De Zoetermeerse apotheken roepen op tot begrip en wijzen erop dat agressief gedrag van patiënten richting assistenten onacceptabel is. Uit eigen onderzoek blijkt dat 90% van de apothekersassistenten in Zoetermeer te maken heeft gehad met agressieve klanten. Dit gedrag moet stoppen, en de apotheken benadrukken dat patiënten hun zorgen moeten uiten bij de zorgverzekeraar of de minister, en niet bij het apotheekpersoneel. En dat personeel is heel hard nodig.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius tijdens het veiligheidsoverleg. Foto: Archief/Fred Ronald
Rijk geeft geld voor aanpak jeugdcriminaliteit 10 apr, 15:43
Wethouder ter Laak bij de heropening van de Mandelabrug. Foto: Archief/Gerard van Warmerdam
NS komt maar twee keer per uur in Zoetermeer 10 apr, 15:25 5
Noteer het in je agenda: 12 en 13 april in Zoetermeer en 19 en 20 april in Alphen aan den Rijn. Mis het niet!
Kom gratis en vrijblijvend proeffietsen op de Inruil- en Opstapdagen bij Atlas Fietsen 10 apr, 15:23
Karin van der Lee en Bas ter Burg. Foto: Gerard van Warmerdam
Ouderen worden getrakteerd op kunst en koffie 10 apr, 12:34 1
Afbeelding
Vacature: Magazijntopper gezocht! 10 apr, 11:21
vlnr Harir, Willa, Elena, Linn, Roos, Liza, Jasmin, Anouk en coach Jeroen.
De meiden van ZOVOC zijn kampioen geworden 9 apr, 16:59
Hardlopen tijdens Ronde van Driemanspolder. Foto: Gerard van Warmerdam
Ronde van de Driemanspolder voor het Maja Anjohuis 9 apr, 16:57
Docent Ed la Croix en enkele studenten van Praktijkcollege Zoetermeer voor de winkel Made@school. Foto Kees van Rongen
Praktijkervaring studenten in Made@school 9 apr, 16:15 1