De apotheken staan open voor een dialoog en roepen op tot collectieve inspanningen om de toekomst van de medicijnvoorziening te waarborgen. Foto: pr
De apotheken staan open voor een dialoog en roepen op tot collectieve inspanningen om de toekomst van de medicijnvoorziening te waarborgen. Foto: pr

Zoetermeerse apotheken trekken weer aan de bel: medicijnvoorziening voor patiënten loopt mogelijk gevaar

Actueel 455 keer gelezen

Zoetermeer - De Zoetermeerse apotheken staan opnieuw op de barricaden en maken duidelijk: Zo kan het niet langer, er moet iets veranderen in de zorg in 2024. Jarenlange strijd tegen zorgverzekeraars en de overheid heeft tot op heden nog niet geleid tot aantoonbare verbeteringen, en de problemen stapelen zich op. Met de campagne ‘Klaar met tekorten’ laten de apotheken hun stem horen.

Het voorkeursbeleid van de verzekeraars en de resulterende medicijntekorten hebben hun tol geëist, met gefrustreerde patiënten als direct gevolg. Ondanks deelname aan eerdere acties, zoals ‘Steun uw apotheker en ‘Weslikkenhetnietlanger’, blijven de echte veranderingen uit. Gesprekken met beleidsmakers hebben plaatsgevonden, maar concrete verbeteringen zijn uitgebleven.

De kern van de problemen ligt in het rigide voorkeursbeleid van zorgverzekeraars, waarbij maandelijkse wijzigingen in vergoede medicijnen aan de orde van de dag zijn. Dit resulteert in beperkte alternatieven bij productie- of leveringsproblemen, met als mogelijk gevolg tekorten. Apothekers hebben zich tot nu toe behendig ingezet om alternatieven te bieden, maar de druk neemt toe.

In 2024 stappen DSW en ONVZ ook over op een geheel preferentiebeleid (voorkeursbeleid), terwijl Achmea het aantal medicijnen met preferentiebeleid uitbreidt. Deze veranderingen betekenen dat er geen verzekeringen meer zijn waarbij patiënten zelf een voorkeur kunnen aangeven. De apotheken waarschuwen dat medicatie per januari 2024 opnieuw kan veranderen.

De Zoetermeerse apotheken roepen op tot begrip en wijzen erop dat agressief gedrag van patiënten richting assistenten onacceptabel is. Uit eigen onderzoek blijkt dat 90% van de apothekersassistenten in Zoetermeer te maken heeft gehad met agressieve klanten. Dit gedrag moet stoppen, en de apotheken benadrukken dat patiënten hun zorgen moeten uiten bij de zorgverzekeraar of de minister, en niet bij het apotheekpersoneel. En dat personeel is heel hard nodig.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Een 15-jarig meisje dat sinds zaterdagmiddag vermist was uit Zoetermeer, is weer veilig teruggevonden. Haar verblijfplaats gedurende die tijd is nog onbekend.
Vermist meisje weer terecht 25 feb, 13:31
De gemeente wil de hoeveelheid afval verminderen en met een plan van aanpak komen dat tot stand is gekomen met behulp van de inwoners. Foto: Gemeente Zoetermeer
150 Zoetermeerders gaan binnenkort meedenken over afvalbeleid in burgerberaad 24 feb, 08:21
De sportavond veranderde langzaam maar zeker in een dansfestijn.
Après-ski toernooi van TV Seghwaert met sfeervolle feestavond 23 feb, 11:41
De mensen van Pezazz willen er een prachtige uitvoering van gaan maken in het eerste weekend van maart.
Pezazz Producties met satirisch-komische musical in Stadstheater 23 feb, 10:31
De 81-jarige man werd sinds donderdag vermist
Vermiste oudere man uit Rokkeveen-Oost is weer terecht 23 feb, 10:01
Hulp bij werk met computers. Foto: Jeroen Stahlecker
Laagdrempelige gratis computerhulp bij inZet Buytenwegh 23 feb, 09:23
Gerard en Mariette de Groot met hun dochters Karlijne en Eveline.
Weer boter en melk uit boterdorp Zoetermeer, maar nu biologisch 22 feb, 13:01 14
Een mooie aanwinst, want dit jaar viert de Koersbalclub zijn 12,5-jarig jubileum! Foto: pr
Jubilerende Koerbalclub Oosterheem kan nieuwe koersballen aanschaffen 22 feb, 12:18