Vrijwilliger Ron Caster met zijn voorleesgezin de familie Bodnaraschek. Foto: Leon Koppenol
Vrijwilliger Ron Caster met zijn voorleesgezin de familie Bodnaraschek. Foto: Leon Koppenol

Vrijwilliger blijft betrokken bij gezin: ‘Een leuk direct vervolg van de VoorleesExpress’

Actueel 538 keer gelezen

Zoetermeer - De VoorleesExpress richt zich erop om de taal te stimuleren met voorlezen en taalspelletjes doen en ouders tips te geven hoe zij het kunnen overnemen. Nadat de VoorleesExpress officieel is afgesloten wordt altijd gevraagd of vrijwilliger en gezin van plan zijn om contact te houden, want dit komt best vaak voor.

Door Miriam de Nijs 

In de twintig weken dat de vrijwilliger bij het gezin over de vloer komt, ontstaat er vaak een hechte band. Als vrijwilliger en gezin het beide willen, kan daar verder contact uit voortvloeien. Hieronder een mooi ervaringsverhaal van Ron Caster, voorleesvrijwilliger bij de VoorleesExpress, met één van zijn gezinnen.

Uit Oekraïne

De familie Bodnaraschek is in 2020 naar Nederland gekomen. In het begin werd er veel heen en weer gereisd tussen Nederland en Oekraïne.
Rond november 2022 startte het gezin bij de VoorleesExpress en kwam Ron Caster bij het gezin voorlezen. Eerst voor de standaard twintig keer, waar de VoorleesExpress voor staat, maar Ron werd echter al gauw met zijn gevoel bij het gezin betrokken.
Ron is gepensioneerd en heeft nu meer tijd om extra vrijwilligerswerk te doen. Dus na twintig keer een uurtje voorlezen in de week van de VoorleesExpress, vond hij het ook fijn om de kinderen met meerdere dingen van school te helpen.

Goed Nederlands leren

De ouders willen heel graag dat de kinderen goed Nederlands leren en zijn dan ook blij met de hulp die Ron Caster aanbiedt. Hij helpt Oleksii van 6 jaar nog steeds met lezen. Hij leest de zinnen voor en Oleksii moet ze dan nazeggen. Ook helpt hij Kseniia (10), de oudste dochter die in groep 6 zit, met begrijpend lezen en sommen maken.

De jongste dochter Anhelina van 2 jaar en 4 maanden, hobbelt gezellig mee. Moeder Tetiana heeft eerst veel les bij Stichting Piëzo gehad en sinds vorig jaar loopt ze daar ook stage, omdat ze via Stichting Piëzo en MBO Rijnland een opleiding volgt. Ze doet nu MBO1 en is zeer gedreven! Na schooltijd komt Ron de kinderen één keer per week helpen. Zodra de kinderen op bed liggen gaat mamma aan de studie, want ook zij wil de taal goed leren beheersen. Ron helpt dit gezin ook met algemene vragen, waar hij kan, om goed wegwijs te worden. Het gezin is erg blij met hem.
Waarom blijft Ron zolang bij dit gezin? Hij zegt: “Je wordt er zelf nederig van om te zien dat je een gezin vooruithelpt en ik besef nu extra hoe goed ik het heb. Door dit te doen, blijf je ook jezelf ontwikkelen en dat vind ik het fijnste van alles om zo bezig te zijn!”

Het is mooi om te zien hoe er banden ontstaan tussen vrijwilligers en gezinnen. Belangrijk is echter om te vermelden dat dit niet verwacht wordt van vrijwilligers, het kan ook niet bij alle gezinnen en vrijwilligers. Het ontstaat soms spontaan nadat de VoorleesExpress is afgelopen.
Nieuwsgierig geworden naar vrijwilligerswerk bij de VoorleesExpress? Neem voor meer informatie contact op via zoetermeer@voorleesexpress.nl of via 06-43146849.

VoorleesExpress

De VoorleesExpress is een project om de taalontwikkeling en het voorleesplezier van kinderen tussen 2 en 8 jaar te bevorderen. Een voorlezer leest twintig keer voor bij een gezin op een vast moment en tijd. Voorlezers krijgen de training ‘interactief voorlezen’. Coördinatoren worden getraind en werken in een team van coördinatoren en de projectleider. De VoorleesExpress wordt in Zoetermeer uitgevoerd door stichting Piëzo, werkt o.a. samen met Bibliotheek Zoetermeer en wordt financieel ondersteund door de gemeente Zoetermeer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Een 15-jarig meisje dat sinds zaterdagmiddag vermist was uit Zoetermeer, is weer veilig teruggevonden. Haar verblijfplaats gedurende die tijd is nog onbekend.
Vermist meisje weer terecht 25 feb, 13:31
De gemeente wil de hoeveelheid afval verminderen en met een plan van aanpak komen dat tot stand is gekomen met behulp van de inwoners. Foto: Gemeente Zoetermeer
150 Zoetermeerders gaan binnenkort meedenken over afvalbeleid in burgerberaad 24 feb, 08:21
De sportavond veranderde langzaam maar zeker in een dansfestijn.
Après-ski toernooi van TV Seghwaert met sfeervolle feestavond 23 feb, 11:41
De mensen van Pezazz willen er een prachtige uitvoering van gaan maken in het eerste weekend van maart.
Pezazz Producties met satirisch-komische musical in Stadstheater 23 feb, 10:31
De 81-jarige man werd sinds donderdag vermist
Vermiste oudere man uit Rokkeveen-Oost is weer terecht 23 feb, 10:01
Hulp bij werk met computers. Foto: Jeroen Stahlecker
Laagdrempelige gratis computerhulp bij inZet Buytenwegh 23 feb, 09:23
Gerard en Mariette de Groot met hun dochters Karlijne en Eveline.
Weer boter en melk uit boterdorp Zoetermeer, maar nu biologisch 22 feb, 13:01 14
Een mooie aanwinst, want dit jaar viert de Koersbalclub zijn 12,5-jarig jubileum! Foto: pr
Jubilerende Koerbalclub Oosterheem kan nieuwe koersballen aanschaffen 22 feb, 12:18