Op de foto rechts Eliska Preussova en links Anke Kerpel.
Op de foto rechts Eliska Preussova en links Anke Kerpel.

Oranje handjes door Zoetermeer om geweld tegen vrouwen uit te bannen

Actueel 642 keer gelezen

Zoetermeer - Het oranje handje staat al jaren symbool voor geweld tegen meisjes en vrouwen. In deze tijd strekt het zich verder uit naar kinderen en mannen. Ook in Zoetermeer duiken de Oranje handjes in het straatbeeld op.

Door Ineke de Jong

Orange the World is een wereldwijde campagne tegen dit geweld, georganiseerd door UN Women en andere organisaties waaronder Soroptimist International (vrouwen die deel uitmaken van de grootste serviceorganisatie van vrouwen ter wereld). Ook in Zoetermeer is een Soroptimist Club. Eliska Preussova, al 12 jaar lid, vertelt: “Het werd geuit door bijvoorbeeld gebouwen in oranje licht te zetten. Maar hier in Nederland is de kleur oranje verbonden met voetbal. Daarom is het oranje handje ontworpen als symbool.”

Het doel van de oranje handjes is bovenal de bewustwording van het bestaand geweld. Anke Kerpel die zich hier al 31 jaar mee bezig houdt, benadrukt dat dit ook voor de uitvoerder geldt. “Denk eerst eens na voor je gaat schreeuwen en houdt je handen op je rug.”  In Zoetermeer is veel geweld tussen jongeren onderling. “Het zou voor jongeren zelf niet acceptabel moeten zijn,” vindt Eliska. “Bij veel scholen is het een onderdeel van de les over seksuele voorlichting,” weet Anke. “Nu is er sprake van het afschaffen van deze lessen. Dat zou ik erg vinden, want dat is een hele stap terug.”

Actieperiode tegen geweld tegen vrouwen

De aftrap voor de zestien dagen durende actieperiode werd gedaan door wethouder Mertens. Het begon op de Internationale Dag voor Uitbanning van geweld tegen Vrouwen en eindigt op de Internationale Mensenrechtendag. Van de 27 leden die de Soroptimist Club Zoetermeer heeft, voeren zes personen actie in de vorm van het maken van oranje handjes met krijtverf, het uitdelen van flyers en de vraag of men de petitie tegen geweld wil tekenen. Daarnaast wordt meegedaan met de landelijke campagne op social

Nieuwsgierigheid

“Als we de handjes spuiten, krijgen we interessante reacties,” aldus Eliska. “Veel nieuwsgierigheid, maar ook terughoudendheid en soms ontkenning dat dit bestaat. We verwijzen door naar lezingen en een tentoonstelling die gehouden wordt in buurtsteden.”

“Landelijk krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. Het vorige jaar was dit in Zoetermeer zelfs 45 procent. Dit weten we uit cijfers van aangiften bij politie,” vertelt Anke. “Om een idee te krijgen, dit waren 700 aangiften waaronder 300 van pure mishandeling. Hoewel het meer bespreekbaar is geworden sinds zeven jaar geleden toen we begonnen, willen we graag dat de aandacht het hele jaar door blijft. Slachtoffers moeten weten dat er uitwijkmogelijkheden zijn en waar ze terecht kunnen. Onze boodschap aan de gemeente is: regel de doorstroom van opvangtehuizen naar tijdelijke en permanente woningen en leer de vrouwen hoe ze onafhankelijk worden. Dit moet écht de wereld uit.” Met Orange the world wordt hiervoor aandacht gevraagd.                   

Soroptimisten

Meer informatie is te vinden op de website van Orange the World. www.oranjetheworld.nl. Sorptimisten is een wereldwijde serviceclub voor vrouwen. De vrouwen van de Soroptimisten zetten zich in voor de samenleving. Om geld op te halen voor hun projecten organiseren ze activiteiten zoals een filmavond, benefietconcert en een bridgedrive. Het geld wat hierbij wordt opgehaald gaat naar de projecten. Sinds een aantal jaar doen ze ook mee met NL Doet en steken ze onze handen uit de mouwen bij zorgcentra, speel-o-theken, wijk- en natuurtuinen bij allerlei activiteiten. Wilt u meer weten, kijk dan op www.soroptimist.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09