In het oude Terra Nova wordt dankzij subsidie volgend jaar gebouwd. Foto: Fred Roland
In het oude Terra Nova wordt dankzij subsidie volgend jaar gebouwd. Foto: Fred Roland

4,9 miljoen van het Rijk voor bouw Entreegebied

Actueel 682 keer gelezen

Zoetermeer - De gemeente krijgt 4,9 miljoen euro van het Rijk uit het programma Startbouwimpuls. Wethouder Jan Iedema is blij met de subsidie en gaat het geld inzetten om het bouwproject Terra Nova in het Entreegebied vlot te trekken. Concreet betekent dat dat er in het eerste kwartaal van 2024 met de bouw wordt begonnen.

Door Hélène Ouwerkerk

De Startbouwimpuls is bedoeld voor projecten die planologisch ver genoeg zijn om uiterlijk in 2024/2025 te starten met bouwen maar door veranderende economische omstandigheden de businesscase niet meer kunnen rond rekenen. Projecten die de subsidie ontvangen moeten aan voorwaarden voldoen. Zo moet het een grote gebiedsontwikkeling zijn en moeten alle inspraakprocedures zijn voltooid.

Volgens wethouder Iedema is dat bij het project Terra Nova het geval. “Er is sprake van een onrendabele top omdat je ook sociale woningbouw wil toevoegen. Door het inzetten van de subsidie kunnen we die onrendabele top wegnemen zodat de ontwikkelaar toch kan beginnen met bouwen”, zegt hij. Ontwikkelaar Breevast is eigenaar van de grond en heeft bij de wethouder aangegeven dat hij dankzij de subsidie in het eerste kwartaal van 2024 gaat beginnen met bouwen. “Mijn handen zijn gebonden maar ik zal hem eraan blijven herinneren dat er in het eerste kwartaal wordt begonnen”, aldus Iedema die niet kan wachten tot de bouwkranen in het Entreegebied komen. “Ik baal er net zo van als de rest van de stad omdat er nog niks is gebeurd”, aldus Iedema.

Terra Nova

Volgens Iedema is het project Terra Nova uitermate geschikt voor deze Startbouwimpuls omdat het besluitvormingsproces en de inspraak al is gedaan. “We kregen te maken met hobbels door de bouwcrisis en de oorlog in Oekraïne”, aldus Iedema. “En daardoor ontstond de vertraging.”
Via de Startbouwimpuls hebben 145 gemeenten een subsidie van het Rijk gekregen. Zoetermeer is daar één van. In totaal is het goed voor 31.000 woningen. In het inmiddels gestripte Terra Nova (alleen het geraamte staat nog) gebouw moeten 393 woningen komen. Het pand staat op de hoek van de Boerhaavelaan/Van Leeuwenhoeklaan. De verdeling is 106 goedkope huurwoningen, 98 middelhuur, 189 koop en huurwoningen in de vrije sector en 30 zorgwoningen. Mogelijk komen er ook voorzieningen in het pand.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Een 15-jarig meisje dat sinds zaterdagmiddag vermist was uit Zoetermeer, is weer veilig teruggevonden. Haar verblijfplaats gedurende die tijd is nog onbekend.
Vermist meisje weer terecht 25 feb, 13:31
De gemeente wil de hoeveelheid afval verminderen en met een plan van aanpak komen dat tot stand is gekomen met behulp van de inwoners. Foto: Gemeente Zoetermeer
150 Zoetermeerders gaan binnenkort meedenken over afvalbeleid in burgerberaad 24 feb, 08:21
De sportavond veranderde langzaam maar zeker in een dansfestijn.
Après-ski toernooi van TV Seghwaert met sfeervolle feestavond 23 feb, 11:41
De mensen van Pezazz willen er een prachtige uitvoering van gaan maken in het eerste weekend van maart.
Pezazz Producties met satirisch-komische musical in Stadstheater 23 feb, 10:31
De 81-jarige man werd sinds donderdag vermist
Vermiste oudere man uit Rokkeveen-Oost is weer terecht 23 feb, 10:01
Hulp bij werk met computers. Foto: Jeroen Stahlecker
Laagdrempelige gratis computerhulp bij inZet Buytenwegh 23 feb, 09:23
Gerard en Mariette de Groot met hun dochters Karlijne en Eveline.
Weer boter en melk uit boterdorp Zoetermeer, maar nu biologisch 22 feb, 13:01 14
Een mooie aanwinst, want dit jaar viert de Koersbalclub zijn 12,5-jarig jubileum! Foto: pr
Jubilerende Koerbalclub Oosterheem kan nieuwe koersballen aanschaffen 22 feb, 12:18