Gele stamjager (choerades fulva). Foto: Arno van Berge Henegouwen
Gele stamjager (choerades fulva). Foto: Arno van Berge Henegouwen
Natuur onder de loep

Superzeldzame Gele stamjager

Actueel 548 keer gelezen

Zoetermeer – In deze rubriek schrijven kenners over de natuur in Zoetermeer. Deze week een bijdrage van insectenliefhebber en IVN-lid Rob Schouten, over een zeldzaam insect in zijn tuin.

Soms kom ik iets heel bijzonders tegen in mijn tuintje. Twee jaar geleden bijvoorbeeld de Gele stamjager, een roofvlieg, die tot dan toe alleen op de Sint-Pietersberg en in Millingen gezien was. ‘Superzeldzaam’ was dus de opmerking van een deskundige van Waarneming. Maar klopte het wel, vroeg hij zich af. Die kon toch niet zomaar in het westen, midden in Zoetermeer nog wel!, gezien zijn? Maar zij stond toch op de foto (het was een vrouwtje), merkte ik op. Ja, maar had ik haar niet ergens anders gefotografeerd?

“Vorig jaar werd er ook een vrouwtje (van de Gele stamjager) aangetroffen in de bebouwde kom van Zoetermeer. Dat was opmerkelijk, want ver weg van de normale biotoop van vochtige loofbossen, waar ze bovendien als zeer honkvast gelden (misschien meegelift in de auto?)”, las ik later in een artikel. Maar dit jaar vond ik er weer een in mijn tuin. Een mannetje dit keer. Dus, erkende de deskundige, dan moet er in Zoetermeer echt een kolonie Gele stamjagers te vinden zijn.

Deze roofvliegen jagen op insecten vanaf bladeren of stammen van bomen. Bij mij zat hij rustig op een laurierblaadje af te wachten of er een vlieg voorbijvloog. Ik kon hem dan ook gemakkelijk vangen. Normaal doe ik dat niet, maar de deskundige had mij gevraagd ‘materiaal’ toe te sturen. Waarmee hij een gevangen exemplaar bedoelde, om te bewaren in zijn collectie en uiteindelijk aan Naturalis over te dragen.
En zo eindigde het leven van deze Gele stamjager in mijn diepvrieskast. Waarna ik hem naar Arno van Berge Henegouwen bracht, entomoloog in Zoetermeer, die prachtige foto’s van het beestje maakte.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Een 15-jarig meisje dat sinds zaterdagmiddag vermist was uit Zoetermeer, is weer veilig teruggevonden. Haar verblijfplaats gedurende die tijd is nog onbekend.
Vermist meisje weer terecht 25 feb, 13:31
De gemeente wil de hoeveelheid afval verminderen en met een plan van aanpak komen dat tot stand is gekomen met behulp van de inwoners. Foto: Gemeente Zoetermeer
150 Zoetermeerders gaan binnenkort meedenken over afvalbeleid in burgerberaad 24 feb, 08:21
De sportavond veranderde langzaam maar zeker in een dansfestijn.
Après-ski toernooi van TV Seghwaert met sfeervolle feestavond 23 feb, 11:41
De mensen van Pezazz willen er een prachtige uitvoering van gaan maken in het eerste weekend van maart.
Pezazz Producties met satirisch-komische musical in Stadstheater 23 feb, 10:31
De 81-jarige man werd sinds donderdag vermist
Vermiste oudere man uit Rokkeveen-Oost is weer terecht 23 feb, 10:01
Hulp bij werk met computers. Foto: Jeroen Stahlecker
Laagdrempelige gratis computerhulp bij inZet Buytenwegh 23 feb, 09:23
Gerard en Mariette de Groot met hun dochters Karlijne en Eveline.
Weer boter en melk uit boterdorp Zoetermeer, maar nu biologisch 22 feb, 13:01 14
Een mooie aanwinst, want dit jaar viert de Koersbalclub zijn 12,5-jarig jubileum! Foto: pr
Jubilerende Koerbalclub Oosterheem kan nieuwe koersballen aanschaffen 22 feb, 12:18