Afbeelding

Win een van de Sinterklaasboeken

Actueel 476 keer gelezen

Zoetermeer - Sinterklaas blijft een geweldig feest. Dat vinden ook schrijver en columnist Özcan Akyol (Eus), zanger en acteur Bastiaan Ragas en atlete Dafne Schippers. Het drietal klom in de pen. Het resultaat zijn drie nieuwe Sinterklaasboeken.

Voor Özcan Akyol is schrijven natuurlijk dagelijks werk. Toch schreef hij nog nooit een boek voor kinderen. “Het smaakt naar meer”, zegt hij. “Ik vond vooral de wisselwerking met illustratrice Natascha Sena erg leuk. Als ik zelf een boek of een column schrijf, dan is dat solistisch werk. Dus dit was wel anders.” Het boek van Eus heet ‘Een feest voor iedereen’ en dat is ook precies waar Sinterklaas volgens de schrijver voor staat. Zelf werd er bij hem thuis geen Sinterklaas gevierd. “Enerzijds omdat mijn ouders deze traditie niet kenden. Toen ze het wel wisten vierden we het door geldgebrek niet”, zegt hij. “Maar Sinterklaas gaat over saamhorigheid. Met mijn boek wil ik meegeven dat of het nu om een laag budget gaat of mensen met een andere achtergrond, Sinterklaas is er voor iedereen.”
Eus heeft twee kinderen en het gezin viert het Sinterklaasfeest uitgebreid. “We gaan voor de volledige experience met schoentjes zetten en pakjesavond. Ik kan enorm genieten van de opwinding van de kinderen en het geluk als ze een cadeautje krijgen.”

Voorlezen is bij Bastiaan Ragas belangrijk. “Als vader van vier kinderen heb ik veel voorgelezen”, vertelt hij. Ook het Sinterklaasfeest wordt in huize Ragas uitgebreid gevierd. “Ik vind Sinterklaas een vriendelijke en intiem feest. Het is klein, persoonlijk en echt een Nederlandse traditie die we moeten koesteren. Veel beter dan de Amerikaanse tradities van kerst met cadeaus en Halloween en Black Friday. Ik moet er niks van hebben. Met kerst eten we gezellig met elkaar maar doen we geen cadeaus”, zegt Bastiaan.Voor zijn boek ‘Hoofdpiet vertelt’ gaat Bastiaan Ragas terug naar zijn eigen jeugd in Haarlem. Daar speelt het verhaal zit af als een weesjongetje vals wordt beschuldigd en mee moet naar Spanje in de zak van Sinterklaas. “Het is een romantisch verhaal uit eind 19e eeuw compleet met koetsen, schoorstenen en dat tegen de achtergrond van het historische Haarlem. Illustratrice Esther Leeuwrik heeft dat goed in beeld gebracht”, vindt hij. “In het boek lees je meer over de Hoofdpiet maar ook over de achtergrond van Sinterklaas”, vertelt Bastiaan. “Ik wilde een verhaal neerzetten dat de fantasie prikkelt en de kinderen meeneemt in een andere wereld.”

Sport
Het derde Sinterklaasboek in de reeks heeft atlete Dafne Schippers geschreven. Een boek dat, hoe kan het ook anders, over een race gaat. “Atletiek is natuurlijk een individuele sport maar in mijn boek laat ik de kinderen zien dat je door samen te werken en je krachten te bundelen je samen een goed team kan vormen en toch kan slagen”, vertelt ze. In ‘Milo & Mino en de Pietenrace’ wordt tijdens de jaarlijkse selectiedag bepaald wie er mee mogen naar Nederland.
Voor Dafne die de PABO heeft gedaan en neefjes en nichtjes heeft is de doelgroep bekend. “Ik wilde een verhaal schrijven dat de fantasie prikkelt en wat daarnaast ook aanzet tot bewegen.” Want dat laatste is volgens Dafne erg belangrijk voor de kinderen. “Kinderen zitten veel achter schermpjes. Bij mij was dat vroeger anders. Ik was alleen maar buiten aan het spelen. Ik hoop stiekem dat mijn verhaal kinderen aanzet om meer te bewegen want dat is zo ontzettend fijn”, zegt Dafne.

Het is voor het twintigste jaar dat Blue in Green Promotion Sinterklaasboeken laat schrijven door Bekende Nederlanders. De Sinterklaasboeken van Eus, Bastiaan Ragas en Dafne Schippers zijn gedurende drie weken van 13 november tot en met 3 december verkrijgbaar in de supermarkten van PLUS en Hoogvliet.

Wilt u één van de boeken winnen. Mail dan uw naam en adres naar redactiestreekblad@telstarmediacentrum.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Inwoners leggen veelzijdigheid van herfstachtig Zoetermeer fraai vast 30 nov., 14:42
Afbeelding
Kerstconcert van zusjes Maria en Anuschka Pedano bij de Regenboog 30 nov., 13:51
Afbeelding
Gratis met de Ouderenbus naar het Stadshart voor kerstinkopen 30 nov., 12:44 1
Afbeelding
Vrijwilliger blijft betrokken bij gezin: 'Een leuk direct vervolg van de VoorleesExpress' 30 nov., 11:38
Afbeelding
Wintersoep met winters drankje bij buurtlunch in de Hof van Seghwaert 30 nov., 11:08
Afbeelding
Betoverende Lichtjesparade en vuurwerk spektakel verlichten Winkelcentrum Oosterheem 30 nov., 10:14
Afbeelding
Van trainingsscenario's naar echte reanimatie in Zoetermeer 30 nov., 09:20
Afbeelding
Oranje handjes door Zoetermeer om geweld tegen vrouwen uit te bannen 29 nov., 22:02