Woonwagenbewoners protesteren bij stadhuis. V.l.n.r. Dorus van Doorn, John Walther en Martinus Walther. Foto Kees van Rongen
Woonwagenbewoners protesteren bij stadhuis. V.l.n.r. Dorus van Doorn, John Walther en Martinus Walther. Foto Kees van Rongen

Gemeente laat standplaatsen voor woonwagen ongebruikt staan

Actueel 1.253 keer gelezen

ZOETERMEER - Een jaar geleden klaagde Martinus Walther, dat hij al jaren door gemeente Zoetermeer niet serieus wordt genomen. Op de locatie waar zijn ouders een standplaats hebben, wil hij een van de ongebruikte standplaatsen benutten. Hij krijgt steevast te horen: ‘we zijn in overleg’. Inmiddels wacht Martinus Walther met zijn vrouw al vier jaar. Noodgedwongen woont hij bij zijn ouders in de woonwagen.

Door Kees van Rongen

Martinus Walther (29) is ten einde raad. Voorzien van een groot spandoek toog hij maandagmorgen met zijn vader John naar het stadhuis. Al jaren geeft de gemeente geen uitsluitsel over zijn standplaats voor een woonwagen aan de Rokkeveenseweg-Zuid. Ook de dakloze Dorus van Doorn (35) die al sinds zijn achttiende staat ingeschreven voor een standplaats, sloot aan bij het protest voor de ingang van het stadhuis. “Door de gemeente worden woonwagenkampen verwaarloosd,” zegt Martinus Walther. “We worden gediscrimineerd,” zegt een woedende Dorus van Doorn. Ondanks dat hij van de gemeente naar Woonwagenzaken en weer naar gemeente wordt gestuurd, blijft Martinus Walther rustig. “Ik wil op een nette manier aandacht vragen. Talloze keren heb ik contact gehad met de gemeente. Ook bij burgemeester en wethouders heb ik geregeld mijn probleem uitgelegd. We zijn in overleg, krijg ik dan te horen. Maar hoe lang gaat dat nog duren?”

Aan de Rokkeveenseweg-Zuid in Rokkeveen is een woonwagenlocatie met zes standplaatsen. Slechts drie van de standplaatsen worden benut. Twee gezinnen willen graag in aanmerking komen voor een standplaats. Zij wachten op een besluit van de gemeente, dat zij een plek kunnen huren of kopen. Martinus Walther, begrafenisondernemer, is geboren en getogen op een woonwagenkamp. “Doordat ik met mijn vrouw noodgedwongen bij mijn ouders in de woonwagen woon, durf ik niet aan gezinsuitbreiding te denken.” 

De dochter van een andere woonwagenbewoner, Latoya van der Meer, kampt met hetzelfde probleem. Ook zij wil met haar man een standplaats aan de Rokkeveenseweg-Zuid. “De drie vrije plekken aan de Rokkeveenseweg waren voorheen bewoond. Brieven schrijven heeft geen zin. Vandaar ons protest bij het stadhuis.” Martinus Walther en Latoya van der Meer vinden, dat zij als kinderen van bewoners van een woonwagenlocatie voorrang zouden moeten krijgen.

Zoetermeer telt negen woonwagenlocaties met 54 standplaatsen. De Stichting Woonwagenzaken Zoetermeer is voor het beheer en onderhoud van de woonwagenlocaties.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27