Gemeente geeft geen vuurwerkshow meer. Foto: Gerard van Warmerdam
Gemeente geeft geen vuurwerkshow meer. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Geen vuurwerk maar lasershow bij Dobbe tijdens jaarwisseling

Actueel 3.511 keer gelezen

Zoetermeer - Er komt dit jaar tijdens de jaarwisseling geen grote vuurwerkshow bij de Dobbe. In plaats daarvan worden er twee lasershows gehouden. De shows zijn één van de maatregelen om de overlast van vuurwerk terug te dringen. Echter tot een algeheel vuurwerkverbod in Zoetermeer komt het nog niet. Daarvoor is het volgens burgemeester Michel Bezuijen te vroeg.

Door Hélène Ouwerkerk

De burgemeester is een voorstander van een een algeheel vuurwerkverbod. “Echter zolang er nog geen landelijk vuurwerkverbod is, heeft het geen zin om dat als gemeente wel in te stellen”, zegt Bezuijen. Wel zijn de vuurwerkshows (om 19.00 uur en om 0.00 uur) vervangen door lasershows. “Dat heeft twee redenen als je voor een vuurwerkverbod bent moet je niet als gemeente zelf vuurwerk afsteken. Ook zijn lasershows minder weersafhankelijk”, aldus Bezuijen. Neemt niet weg dat de burgemeester lobbyt voor een landelijk vuurwerkverbod. “En veel burgemeesters zijn het hiermee eens”, zegt hij. “Dat is een goed idee zijn vanwege de veiligheid, vanwege de ziekenhuiszorg en ook voor het milieu. Een feest vieren kan ook zonder vuurwerk.”
Wel geldt er een verbod op knalvuurwerk. Eigenlijk is alleen siervuurwerk en kindervuurwerk toegestaan.

Naast de lasershows wordt er voor jongeren weer een jongerenfeest gehouden. Ook vuurwerkvrije zones moeten de overlast beperken. 

Hoewel het pas november is, is de gemeente samen met politie, brandweer, Gro-up jongerenwerk en buurtpreventie druk bezig om ervoor te zorgen dat de jaarwisseling plezierig verloopt en de schade binnen de perken blijft. Vorig jaar was de schade 70.000 euro. En dat vindt burgemeester Bezuijen veel te veel. “Er was bijvoorbeeld schade aan duur asfalt wat gerepareerd moest worden”, aldus Bezuijen. Net als afgelopen jaren worden er weer vuurwerkvrije zones aangewezen zoals het Balijbos, het Binnenpark, het Buytenpark en de Oostkade. Daarnaast kunnen inwoners ook zelf een vrijwillige vuurwerkvrije zone in hun buurt aanvragen. Ze moeten dan wel met hun buren afspraken hierover maken.

Evenals voorgaande jaren worden 60 beveiligers ingezet om de politie te helpen en ook de BOA’s lopen langer op straat. Daarnaast zijn er preventieve maatregelen. Zo wordt brandbaar materiaal verwijderd en worden bovengrondse afvalcontainers verwijderd. De gemeente gaat ook aan bewustwording werken door een campagne met schade en de schadebedragen erbij.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27