Patiënten op locatie Zoetermeer die Intensive Care zorg nodig hebben, worden eerst gestabiliseerd door de aanwezige intensivist en het IC-team en daarna veilig overgebracht naar de Haagse locatie. Foto: hagaziekenhuis.nl
Patiënten op locatie Zoetermeer die Intensive Care zorg nodig hebben, worden eerst gestabiliseerd door de aanwezige intensivist en het IC-team en daarna veilig overgebracht naar de Haagse locatie. Foto: hagaziekenhuis.nl

HagaZiekenhuis behandelt IC-patiënten Zoetermeer voortaan op de locatie in Den Haag

Actueel 849 keer gelezen

Zoetermeer - Heeft een patiënt Intensive Care zorg nodig volgens de classificatie van beroepsvereniging Nederlandse Vereniging van Intensive Care (NVIC)? Dan behandelt het HagaZiekenhuis deze patiënt voortaan op de locatie in Den Haag. Patiënten op locatie Zoetermeer die Intensive Care zorg nodig hebben, worden eerst gestabiliseerd door de aanwezige intensivist en het IC-team en daarna veilig overgebracht naar de Haagse locatie. Dit meldde het HagaZiekenhuis vandaag. Wethouder Ingeborg Ter Laak van de gemeente Zoetermeer reageerde onaangenaam verrast op dit onverwachte bericht.

Wethouder Ingeborg Ter Laak (zorg en welzijn): “Wij zijn zeer onaangenaam verrast door het bericht over de onmiddellijke sluiting van de Intensive Care van het Zoetermeerse ziekenhuis. Wij voelen ons hierdoor overvallen, omdat wij juist de afgelopen periode samen met het Haga Ziekenhuis hebben gewerkt aan een vertrouwensrelatie. Deze onverwachte mededeling helpt daarbij niet.”

De wethouder vervolgt: “Wij rekenen erop dat het hier gaat om een incident en dat wij ondanks deze gebeurtenis gezamenlijk verder kunnen bouwen aan een toekomstbestendig ziekenhuis voor de inwoners van Zoetermeer. Het Haga Ziekenhuis heeft ons verzekerd dat dit besluit geen extra risico’s met zich meebrengt voor de patiënten. Voor ons is dat de absolute prioriteit. Wij blijven de komende periode in nauw contact met het ziekenhuis om er zeker van te zijn dat de zorg voor de Zoetermeerders goed geregeld is en blijft.”

RHOC blijft alle patiënten in Zoetermeer behandelen

De patiënten die volgens de classificatie van de beroepsvereniging NVIC Intensive Care zorg nodig hebben krijgen die zorg vanaf heden op de locatie in Den Haag. De Intensive Care afdeling behoudt tot 1 december aanstaande wel de 24/7 aanwezigheid van een intensivist en IC-verpleegkundigen, zo beklemtoont Reinier Haga Orthopedisch Centrum (RHOC). Daarnaast zijn en blijven er PACU bedden voor postoperatieve bewaking.
Belangrijk om te weten: 1) Patiënten die intensieve zorg nodig hebben, denk hierbij aan beademde patiënten, worden vanaf heden behandeld op de IC in het HagaZiekenhuis in Den Haag. 2) Patiënten van het RHOC die aanvullende zorg nodig hebben na hun operatie, in de vorm van postoperatieve bewaking, kunnen als tevoren terecht in het HagaZiekenhuis Zoetermeer op de IC afdeling.
Met de huidige stand van zaken kan het RHOC dus alle patiënten blijven behandelen.

Geen risico lopen

Om Intensive Care patiënten te kunnen blijven behandelen op locatie Zoetermeer, is een nieuwe visitatie nodig van de beroepsvereniging NVIC. Dat is 2 maanden voor de geplande overgang naar een High Care niet realistisch, aldus het HagaZiekenhuis. Om die reden wordt deze categorie patiënten niet meer behandeld op locatie Zoetermeer. Het HagaZiekenhuis heeft dit besloten mede na overleg met de Inspectie Gezondheid en Jeugd (IGJ). Het gaat om kleine aantallen patiënten, waar altijd ruimte voor is op de Intensive Care in Den Haag.

Veilig overbrengen na stabilisatie

In Zoetermeer blijft tot 1 december 24 uur per dag een intensivist aanwezig. Deze is beschikbaar voor intercollegiale consultatie en is onderdeel van SIT- en reanimatieteam. De Intensive Care blijft beschikbaar voor opvang van patiënten die intensieve zorg nodig hebben na een operatie (PACU), voor Medium/High Care en voor Hartbewaking (CCU). Patiënten die Intensive Care zorg nodig hebben, bijvoorbeeld na binnenkomst op de SEH, bij een verslechtering tijdens opname of na een operatie, worden door de Intensivisten en IC-verpleegkundigen van het HagaZiekenhuis Zoetermeer gestabiliseerd. Daarna worden zij met een Mobiele Intensive Care Unit naar Den Haag vervoerd. De Intensive Care wordt per 1 december 2023 een High Care.

Bij patiënten die geopereerd moeten worden in HagaZiekenhuis Zoetermeer, wordt vooraf gekeken of zij mogelijk na de operatie Intensive Care zorg nodig hebben. Mocht dit het geval zijn, dan wordt ervoor gekozen om de operatie te verplaatsen naar locatie Den Haag. Voor verreweg de meeste ingrepen is de beschikbaarheid van de PACU voldoende.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Een 15-jarig meisje dat sinds zaterdagmiddag vermist was uit Zoetermeer, is weer veilig teruggevonden. Haar verblijfplaats gedurende die tijd is nog onbekend.
Vermist meisje weer terecht 25 feb, 13:31
De gemeente wil de hoeveelheid afval verminderen en met een plan van aanpak komen dat tot stand is gekomen met behulp van de inwoners. Foto: Gemeente Zoetermeer
150 Zoetermeerders gaan binnenkort meedenken over afvalbeleid in burgerberaad 24 feb, 08:21
De sportavond veranderde langzaam maar zeker in een dansfestijn.
Après-ski toernooi van TV Seghwaert met sfeervolle feestavond 23 feb, 11:41
De mensen van Pezazz willen er een prachtige uitvoering van gaan maken in het eerste weekend van maart.
Pezazz Producties met satirisch-komische musical in Stadstheater 23 feb, 10:31
De 81-jarige man werd sinds donderdag vermist
Vermiste oudere man uit Rokkeveen-Oost is weer terecht 23 feb, 10:01
Hulp bij werk met computers. Foto: Jeroen Stahlecker
Laagdrempelige gratis computerhulp bij inZet Buytenwegh 23 feb, 09:23
Gerard en Mariette de Groot met hun dochters Karlijne en Eveline.
Weer boter en melk uit boterdorp Zoetermeer, maar nu biologisch 22 feb, 13:01 14
Een mooie aanwinst, want dit jaar viert de Koersbalclub zijn 12,5-jarig jubileum! Foto: pr
Jubilerende Koerbalclub Oosterheem kan nieuwe koersballen aanschaffen 22 feb, 12:18