Marga van Tol van Vrienden van de Plas van Poot en Marieke Spekreijse van het Vleermuisplatform.
Marga van Tol van Vrienden van de Plas van Poot en Marieke Spekreijse van het Vleermuisplatform.
Natuur onder de Loep

Vleermuizen zijn helemaal niet zo eng!

Actueel 652 keer gelezen

Zoetermeer - In deze rubriek schrijven kenners over de natuur in Zoetermeer. Vandaag wordt ‘Natuur onder de Loep’ geschreven door Marga van der Tol van Vrienden van de Plas van Poot en Marieke Spekreijse van het Vleermuisplatform Zoetermeer.

Het is weer bijna Halloween, we kunnen weer lekker met vleermuizen griezelen. Maar in het echt zijn vleermuizen helemaal niet zo eng! Het zijn nuttige diertjes die alle muggen en andere prikbeesten op eten.

Het is nu herfst, de vrouwtjes hebben nu weer tijd voor de mannetjes. In het van Tuylpark weten we een paar bomen waar mannetjes de vrouwtjes lokken. Deze bomen moeten we goed beschermen. Zodat er weer een volgende generatie vleermuizen komt.
28 oktober is het nacht van de nacht. Het is dan vroeg donker, je kan nu makkelijk vleermuis spotten, bij de Plas van de Poot (van Hagenstraat 3) of bij de Hof van Seghwaert (achter Gaardedreef 169) starten de excursies al om 18.00 uur, want de zon gaat om 18.22 uur onder.

Nadat de vleermuizen hun jongen hebben grootgebracht gaan ze zich nu voorbereiden op de winter. Lekker veel eten om lekker vet de winterslaap in te gaan. Het paarseizoen van vleermuizen gaat heel anders dan bij ons. Als je wilt weten hoe? Kom dan naar de excursies die hierboven genoemd zijn dan leggen we het je uit.
Het wordt nu wat kouder, dan krijgen we bezoek van de vleermuizen uit het noorden, die zijn hier maar heel even, ze gaan door naar het zuiden. De doortrekkende ruige dwergvleermuizen gaan overigens gewoon bij onze eigen gewone dwergvleermuizen in de kolonies slapen. Lekker warm bij elkaar. Misschien ook wel bij jou in je spouwmuur? Dan heb je geluk, want ze eten alle muggen op.

Wil je meer weten, of mee doen met de metingen? Neem dan contact via vleermuisplatformzoetermeer@gmail.com en info@plasvanpoot.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Inwoners leggen veelzijdigheid van herfstachtig Zoetermeer fraai vast 30 nov., 14:42
Afbeelding
Kerstconcert van zusjes Maria en Anuschka Pedano bij de Regenboog 30 nov., 13:51
Afbeelding
Gratis met de Ouderenbus naar het Stadshart voor kerstinkopen 30 nov., 12:44 1
Afbeelding
Vrijwilliger blijft betrokken bij gezin: 'Een leuk direct vervolg van de VoorleesExpress' 30 nov., 11:38
Afbeelding
Wintersoep met winters drankje bij buurtlunch in de Hof van Seghwaert 30 nov., 11:08
Afbeelding
Betoverende Lichtjesparade en vuurwerk spektakel verlichten Winkelcentrum Oosterheem 30 nov., 10:14
Afbeelding
Van trainingsscenario's naar echte reanimatie in Zoetermeer 30 nov., 09:20
Afbeelding
Oranje handjes door Zoetermeer om geweld tegen vrouwen uit te bannen 29 nov., 22:02