Burgemeester Bezuijen in een nagebouwde wietplantage. Foto: Fred Roland
Burgemeester Bezuijen in een nagebouwde wietplantage. Foto: Fred Roland

Gemeente opent meldpunt Woonfraude als onderdeel van aanpak ondermijning

Actueel 443 keer gelezen

Zoetermeer - Er komt een meldpunt oom Woonfraude aan te pakken. Dat meldt burgemeester Michel Bezuijen. Het meldpunt is onderdeel van de aanpak tegen ondermijning.

Door Hélène Ouwerkerk

Volgens burgemeester Bezuijen gaat Woonfraude gepaard met risico’s. “We hebben het dan bijvoorbeeld over arbeidsmigranten die met heel veel mensen in een huis verblijven of huizen die gebruikt worden voor drugsteelt. In als deze gevallen is naast fraude ook de veiligheid een groot risico”, aldus Bezuijen.

Ook kamerverhuur is in principe verboden en op deze manier een maatregel om misstanden tegen te gaan. Volgens de burgemeester blijft het mogelijk om een kamer te verhuren aan een student als de eigen kinderen bijvoorbeeld uit huis zijn. “Mensen kunnen hier bij de gemeente ontheffing voor vragen”, legt Bezuijen uit. “Er moet sprake zijn van goed verhuurdersschap.”

Aanpak

Volgens burgemeester Bezuijen zijn er diverse instrumenten om misstanden aan te pakken. “Mensen moeten zijn ingeschreven in het BRP (Basisregistratie Personen), er kunnen boetes of een dwangsom worden uitgedeeld en huiszoeking bij woonoverlast.” De burgemeester roept mensen die situaties tegenkomen dit vooral te melden bij de gemeente. Volgens hem is woonfraude heel vaak niet ongevaarlijk. Op het meldpunt op de website van de gemeente kunnen mensen vermoedens kwijt waarna er door de gemeente onderzoek wordt gedaan.

Ondermijning

De aanpak van ondermijnende criminaliteit in de stad is één van de speerpunten in de veiligheidsaanpak van de gemeente Zoetermeer. De aanpak richt zich onder andere op het vergroten van het zicht op mogelijke risicolocaties, het verbeteren van het contact met ondernemers op bedrijventerreinen en het behouden van een gezond ondernemersklimaat.

De resultaten van de aanpak van ondermijnende criminaliteit zijn te vinden via www.zoetermeer.nl/ondermijning. Eerder dit jaar had de gemeente de focus gelegd op de bedrijventerreinen Hoornerhage, Rokkehage en Lansinghage waar door de politie met speurhonden een grootschalige controle werd gehouden. De focus lag hierbij op witwassen, fraude en drugshandel. Er werden toen geen onrechtmatigheden aangetroffen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Blindegeleide markeringen aangebracht op de trappen van de Wethouder Jennétunnel bij station Zoetermeer-Oost. Foto: pr
Blindegeleide markeringen op trappen verbeteren veiligheid voor mensen met visuele beperking 1 mrt, 10:07
Circusacts van leerlingen.
Leerlingen ONC tonen hun talenten en schitteren in voorstelling Healthy, Happy, Wonderful 1 mrt, 09:36
Afbeelding
Vacaturegids nu ook online: heel veel werk en banen! 29 feb, 15:17
Anna- Sofia en Livia met hun donatie.
Anna-Sofia en Livia zamelen geld in voor de Egelopvang Zoetermeer 29 feb, 13:39 3
Ilion schittert op NK indoor atletiek. Foto: Ed Turk
Ilion presenteert goed tijdens het NK indoor atletiek 29 feb, 12:47 1
Deelnemers maken kennis met het rondje gezond Driemanspolder.
Architectuurwandeling met rondje gezond in Driemanspolder 29 feb, 11:41
Diverse locaties van inZet sluiten aan bij deze actie en verwelkomen vrijwilligers graag bij hun activiteiten.
Vrijwilligers welkom bij locaties van inZet tijdens NLdoet op 15 maart 29 feb, 11:05
Doordeweeks zijn er voordelige Cineplus voorstellingen in de ochtend of de middag bij Kinepolis Zoetermeer. Met de speciale kortingsactie op broodjes of maaltijden van Family Zoetermeer maakt u er zelfs een compleet dag je uit van.
Voordelig naar de bioscoop tijdens de Cineplus voorstellingen van Kinepolis Zoetermeer 29 feb, 11:00