Burgemeester Bezuijen in een nagebouwde wietplantage. Foto: Fred Roland
Burgemeester Bezuijen in een nagebouwde wietplantage. Foto: Fred Roland

Gemeente opent meldpunt Woonfraude als onderdeel van aanpak ondermijning

Actueel 768 keer gelezen

Zoetermeer - Er komt een meldpunt oom Woonfraude aan te pakken. Dat meldt burgemeester Michel Bezuijen. Het meldpunt is onderdeel van de aanpak tegen ondermijning.

Door Hélène Ouwerkerk

Volgens burgemeester Bezuijen gaat Woonfraude gepaard met risico’s. “We hebben het dan bijvoorbeeld over arbeidsmigranten die met heel veel mensen in een huis verblijven of huizen die gebruikt worden voor drugsteelt. In als deze gevallen is naast fraude ook de veiligheid een groot risico”, aldus Bezuijen.

Ook kamerverhuur is in principe verboden en op deze manier een maatregel om misstanden tegen te gaan. Volgens de burgemeester blijft het mogelijk om een kamer te verhuren aan een student als de eigen kinderen bijvoorbeeld uit huis zijn. “Mensen kunnen hier bij de gemeente ontheffing voor vragen”, legt Bezuijen uit. “Er moet sprake zijn van goed verhuurdersschap.”

Aanpak

Volgens burgemeester Bezuijen zijn er diverse instrumenten om misstanden aan te pakken. “Mensen moeten zijn ingeschreven in het BRP (Basisregistratie Personen), er kunnen boetes of een dwangsom worden uitgedeeld en huiszoeking bij woonoverlast.” De burgemeester roept mensen die situaties tegenkomen dit vooral te melden bij de gemeente. Volgens hem is woonfraude heel vaak niet ongevaarlijk. Op het meldpunt op de website van de gemeente kunnen mensen vermoedens kwijt waarna er door de gemeente onderzoek wordt gedaan.

Ondermijning

De aanpak van ondermijnende criminaliteit in de stad is één van de speerpunten in de veiligheidsaanpak van de gemeente Zoetermeer. De aanpak richt zich onder andere op het vergroten van het zicht op mogelijke risicolocaties, het verbeteren van het contact met ondernemers op bedrijventerreinen en het behouden van een gezond ondernemersklimaat.

De resultaten van de aanpak van ondermijnende criminaliteit zijn te vinden via www.zoetermeer.nl/ondermijning. Eerder dit jaar had de gemeente de focus gelegd op de bedrijventerreinen Hoornerhage, Rokkehage en Lansinghage waar door de politie met speurhonden een grootschalige controle werd gehouden. De focus lag hierbij op witwassen, fraude en drugshandel. Er werden toen geen onrechtmatigheden aangetroffen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Inwoners leggen veelzijdigheid van herfstachtig Zoetermeer fraai vast 30 nov., 14:42
Afbeelding
Kerstconcert van zusjes Maria en Anuschka Pedano bij de Regenboog 30 nov., 13:51
Afbeelding
Gratis met de Ouderenbus naar het Stadshart voor kerstinkopen 30 nov., 12:44 1
Afbeelding
Vrijwilliger blijft betrokken bij gezin: 'Een leuk direct vervolg van de VoorleesExpress' 30 nov., 11:38
Afbeelding
Wintersoep met winters drankje bij buurtlunch in de Hof van Seghwaert 30 nov., 11:08
Afbeelding
Betoverende Lichtjesparade en vuurwerk spektakel verlichten Winkelcentrum Oosterheem 30 nov., 10:14
Afbeelding
Van trainingsscenario's naar echte reanimatie in Zoetermeer 30 nov., 09:20
Afbeelding
Oranje handjes door Zoetermeer om geweld tegen vrouwen uit te bannen 29 nov., 22:02