Raadslid Esmael Zamani wil samen met collega's van PvdA en GroenLinks onderzoek naar de luchtkwaliteit. Foto: Fred Leeflang
Raadslid Esmael Zamani wil samen met collega's van PvdA en GroenLinks onderzoek naar de luchtkwaliteit. Foto: Fred Leeflang

Onderzoek naar luchtkwaliteit

Actueel 1.078 keer gelezen

“Wat is het effect op de luchtkwaliteit nu de tunnelbak aan de Europaweg vijf maanden gedeeltelijk is gesloten en de maximum snelheid van 70 kilometer naar 30 kilometer per uur is gegaan?” Dat vragen de fracties van D66, GroenLinks en PvdA zich af. De drie partijen vragen het college om hier onderzoek naar te doen. Wethouder Ter Laak (zorg en verkeer) staat hier voor open.

Door Hélène Ouwerkerk

De fracties van D66, GroenLinks en PvdA Zoetermeer eisen een grondige evaluatie van de recente vijf maanden durende gedeeltelijke sluiting van de tunnelbak aan de Europaweg. Volgens D66 raadslid Esmael Zamani zijn antwoorden op dit soort vragen van belang ter voorbereiding op de geplande invoering van zero-emissiezones in 2025. In het nationale Klimaatakkoord is afgesproken dat 30 tot 40 grotere gemeenten, waaronder de gemeente Zoetermeer, in 2025 zero-emissie zones hebben ingevoerd.

De tunnelbak aan de Europaweg is sinds mei van dit jaar beperkt toegankelijk. Dit was noodzakelijk omdat putdeksels in de tunnelbak omhoog kwamen. Het lukte de gemeente niet om dit snel te herstellen waardoor de tunnelbak vijf maanden deels gesloten is en de maximum snelheid is teruggebracht. Deze maatregel heeft een aanzienlijke invloed gehad op de verkeerssituatie in Zoetermeer. De fracties benadrukken dat het belangrijk is om de gevolgen van deze verkeersstroomwijzigingen voor zowel de verkeersstromen als de luchtkwaliteit in de stad in kaart te brengen. De politici vinden het van groot belang om te leren van de vijf maanden dat de tunnelbak deels gesloten is geweest. “Wat zijn bijvoorbeeld de voor- en nadelen van 70 kilometer naar 30 kilometer per uur? Hoe kunnen wij deze lessen straks toepassen op de nieuwe stadswijk de Entree?”, vragen Zamani en zijn collega’s Susanne Bout (PvdA) en Walter Steenis (GroenLinks) zich af. Het drietal heeft vragen gesteld aan het college van B&W.
Esmael Zamani zegt: “We bevinden ons op een cruciaal punt in de overgang naar een schoner en duurzamer Zoetermeer. De recente ervaringen met de tunnelbak bieden wellicht waardevolle inzichten hoe we dit doel kunnen bereiken. We roepen het college op om openheid te bieden bij het verstrekken van gegevens en rapporten met betrekking tot de verkeerssituatie en de luchtkwaliteit gedurende de periode van tunnelbaksluiting. Deze evaluatie kan dan dienen als een waardevolle basis voor toekomstige besluitvorming met betrekking tot zero-emissiezones en duurzaam verkeersbeheer in de stad.”

Wethouder Ingeborg ter Laak, wethouder verkeer en zorg en welzijn is eveneens benieuwd naar het onderzoek. “We hebben hier nog geen collegestandpunt over maar als college zijn we er in het belang van de inwoners van de stad. Het is voor ons belangrijk dat inwoners van Zoetermeer gezond en veilig kunnen wonen. Als blijkt dat die lagere snelheden enorm veel gezondheidswinst opleveren dan ligt dat serieus op tafel. Alles wordt dan meegenomen, de doorstroming en de luchtkwaliteit. Een betere luchtkwaliteit levert zoveel op. Minder COPD, minder longkanker. Dus als je aan mij vraagt om schone lucht. Dan zeg ik ja. Dan kunnen onze kinderen weer ademen.”

De drie fracties, die eerder ook hebben samengewerkt rond de luchtkwaliteit in Zoetermeer, zien uit naar een constructieve dialoog en samenwerking met het stadsbestuur om Zoetermeer adequaat voor te bereiden op een schone, groene en duurzame toekomst.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Inwoners leggen veelzijdigheid van herfstachtig Zoetermeer fraai vast 30 nov., 14:42
Afbeelding
Kerstconcert van zusjes Maria en Anuschka Pedano bij de Regenboog 30 nov., 13:51
Afbeelding
Gratis met de Ouderenbus naar het Stadshart voor kerstinkopen 30 nov., 12:44 1
Afbeelding
Vrijwilliger blijft betrokken bij gezin: 'Een leuk direct vervolg van de VoorleesExpress' 30 nov., 11:38
Afbeelding
Wintersoep met winters drankje bij buurtlunch in de Hof van Seghwaert 30 nov., 11:08
Afbeelding
Betoverende Lichtjesparade en vuurwerk spektakel verlichten Winkelcentrum Oosterheem 30 nov., 10:14
Afbeelding
Van trainingsscenario's naar echte reanimatie in Zoetermeer 30 nov., 09:20
Afbeelding
Oranje handjes door Zoetermeer om geweld tegen vrouwen uit te bannen 29 nov., 22:02