Warming Up van de Geusjesloop. Foto: Gerard van Warmerdam
Warming Up van de Geusjesloop. Foto: Gerard van Warmerdam

Geuzendag Zoetermeer vol hoogtepunten

Actueel 883 keer gelezen

Zoetermeer - Het weer, een record aantal deelnemers en een evenement dat zonder incidenten verliep, maakten dat de 11e editie van de Geuzendag Zoetermeer zeer succesvol werd. Na een sportieve opening door wethouder Iedema ging het evenement van start.

Al vroeg in de ochtend verzamelden jeugdleden van de mountainbike afdeling van Toervereniging Zoetermeer ‘77 zich in de Vlamingstraat. In een mooi peloton werd Wethouder Iedema begeleid naar de officiële opening van de Geuzendag Zoetermeer, ter hoogte van het CKC aan de Leidsewallen. Na de opening gingen de eerste sportieve fietsers van start voor de 75 km, de 50 km. en de 34 km. familieroute. Voor de Gravel rijders en de mountainbikers was er een start- en finishlocatie opgezet in het clubhuis van de Toervereniging. In totaal deden er bijna 200 sportieve fietsers mee aan de diverse tochten.

Road Runners Zoetermeer organiseerde de 19e Geuzenloop Zoetermeer. Het was een drukbezochte editie met vele records. Met maar liefst 1.325 deelnemers was de loop op een paar startnummers na uitverkocht. Lopers liepen mee met de halve mijl, de mijl, 5 km, 10 km. en de halve marathon. Naast persoonlijke records werd er op de 10 km. bij de mannen ook een parcoursrecord gelopen. Colin Bekers scherpte de tijd aan naar 32:06. Nixon Fernandes raakte hierdoor zijn parcoursrecord kwijt, maar wist wel de eerste plek te bemachtigen op de halve marathon met een snelle tijd van 1:10:43.
Het team van Looplekker won voor de derde keer op rij de Teamrun. Een record en daarom mochten zij de wisselbokaal houden. Op de 5 km. ging de winst naar Frankrijk. Zowel bij de mannen als ook bij de vrouwen wonnen lopers met een Franse nationaliteit. Naast de lopers die streden voor het podium, genoten de lopers van het prachtige weer en de mooie parcoursen, waaronder een nieuw parcours op de halve marathon.
De loop werd mede mogelijk gemaakt door de inzet van 150 enthousiaste vrijwilligers.

Aan het Geuzenschaken deden bijna 60 enthousiaste schakers mee. Velen gingen de strijd aan met de clubkampioen van schaakvereniging Botwinnik Yde van Deutekom. Schakers in de leeftijd van 5 tot boven de 80 jaar schoven aan om een poging te wagen om hem te verslaan. Ondanks dat niet iedereen de spelregels kende, werd er toch enthousiast geschaakt. Sommige deelnemers deden meerdere pogingen achter elkaar. Uiteindelijk wisten 2 spelers remise te spelen en zelfs 3 tegenstanders gingen met de volle buit ervandoor. Al met al een geslaagde sportieve denksportdag voor de hele familie.

Jong en oud hebben genoten van drie prachtige Geuzenwandeltochten. Tijdens de 6 km. familietocht werd er door veel families met kinderen meegedaan aan rebusopdrachten en speelden oudhollandse spelletjes. Meer actieve wandelaars werden verrast door het natuurschoon dat Zoetermeer en het Bentwoud rijk is. In totaal deden bijna 300 wandelaars mee aan de diverse afstanden. Sommige daarvan kwamen zelfs uit de regio Haarlem.
Leuk was het ook dat er kinderen in de basisschoolleeftijd meeliepen met de 15 km. tocht en probleemloos over de finish kwamen.

Door Scouting Pocahontas werd voor de derde keer de Geuzenspelen georganiseerd. Het was weer een bruisend feestje voor het CKC. Kinderen waren aan het hakken, liepen over een slackline, bakten stokbroodjes boven een houtvuurtje, leerden knopen leggen en op kompas lopen. Ook werd er meegedaan aan speurtochten langs onderdelen van een Lelievlet (zeilboot) of dieren uit het jungleverhaal. Bij een touwbrug over de sloot belanden twee overstekende scouts in het water en haalden een nat pak. Het was leuk om te zien hoeveel lol iedereen had. Dat betrof niet alleen de jeugd, maar ook de vele vrijwilligers die dit allemaal mogelijk hebben gemaakt. 

Foto’s, uitslagen en overige informatie is te lezen op www.geuzendag.nl.
De 12e editie van de Geuzendag Zoetermeer wordt gehouden op 29 september 2024.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Vrouw raakt licht gewond na kop-staart botsing op de Oostweg 8 dec., 07:37
Afbeelding
Aanplant van bomen in Voedselbos Benthuizen voor de bijen hard nodig 7 dec., 16:23
Afbeelding
Menno Schilthuizen vertelt in Bibliotheek over biodiversiteit in Zoetermeer 7 dec., 16:12
Afbeelding
Theatervoorstelling 'De avond is ongemak' kruipt onderhuids 7 dec., 10:08
Afbeelding
Bijzondere ontmoetingen bij 'Zoete Herinneringen' 7 dec., 08:07
Afbeelding
Extra surveillance na grafschending Hoflaan 6 dec., 16:33 2
Afbeelding
Politie Experience mogelijk in Van Tuyllpark 6 dec., 16:15
Afbeelding
College is bezorgd over toekomst ziekenhuis 6 dec., 14:21 6