Oud-burgemeester Luigi van Leeuwen en wethouder Jan Iedema samen met Oekraïense gezinnen bij de nieuwe Vredespaal in het Dobbepark. Foto Kees van Rongen
Oud-burgemeester Luigi van Leeuwen en wethouder Jan Iedema samen met Oekraïense gezinnen bij de nieuwe Vredespaal in het Dobbepark. Foto Kees van Rongen

Nieuwe Vredespaal in Dobbepark met dezelfde boodschap, maar in meer verschillende talen

Actueel 1.049 keer gelezen

Zoetermeer - “We hopen dat ook Rusland en Oekraïne de boodschap ter harte nemen: ‘Moge vrede heersen op aarde’.” Dat zei wethouder Jan Iedema tijdens de Dag van de Vrede afgelopen woensdag bij de onthulling van de Vredespaal in het Dobbepark nabij restaurant PuuRR aan de Markt. De paal is voorzien van deze tekst in verschillende talen. Oud-burgemeester Luigi van Leeuwen (1988 tot 2004) hielp bij de onthulling.

Door Kees van Rongen

Oekraïense gezinnen, die in Zoetermeer onderdak hebben gevonden, waren eveneens bij de onthulling van de Vredespaal aanwezig. Bij monde van een woordvoerder lieten zij weten dankbaar te zijn voor de warme ontvangst in Zoetermeer. Zij trotseerden het weer op deze regenachtige woensdag. “Zij zijn blij met hun verblijf hier en de steun die zij krijgen.”

De 84-jarige oud-burgemeester Luigi van Leeuwen sloot zich aan bij de woorden van de wethouder: “Iedereen wil toch vrede. Met deze Vredespaal staan we even stil bij deze vredesboodschap.” Hij deed dat 28 jaar geleden ook al, toen hij op 5 mei 1995 de Vredeszuil samen met kinderen onthulde in de Stadstuin in het Stadshart. “Overigens moet ik bekennen, dat ik de onthulling van de Vredeszuil zoveel jaren geleden niet meer zo goed kan herinneren.”
De Vredeszuil verhuisde een aantal jaren later naar de huidige plek in het Dobbepark aan de Dobbe bij de Markt. Uiteindelijk bleek deze houten paal in zo’n slechte staat te verkeren, dat hij onleesbaar was geworden en aan vervanging toe was.

“We hebben besloten om een nieuwe Vredespaal te laten maken en op dezelfde plek aan de Dobbe te plaatsen,” zegt wethouder Jan Iedema. “De nieuwe Vredespaal heeft dezelfde boodschap, maar in meer verschillende talen. Behalve in het Nederlands eveneens in zeven andere talen: Spaans, Engels, Hebreeuws, Arabisch, Chinees, Russisch en Oekraïens.”

Ook in braille

Voor mensen, die niet goed kunnen zien is de boodschap ook in braille aan de nieuwe paal toegevoegd. “Op die manier kan de vredesboodschap iedereen bereiken. Belangrijk, vooral nu de oorlog in Oekraïne al meer dan een jaar duurt.”

De wereld telt meer dan 200.000 Vredespalen in 190 landen met de boodschap ‘Moge vrede heersen op aarde’. Zoetermeer staat hierin dus niet alleen. De bedoeling van de Vredespaal is om stil te staan bij vrede en een rechtvaardige wereld. Het idee van de verspreiding van een vredesboodschap over de hele wereld is bedacht door Masahisa Goi in 1955. Het was een reactie op het werpen van atoombommen in 1945. Hij legde de grondslag voor een neutrale beweging, die zich inspant voor wereldvrede. Het idee van vredespalen sloeg op een gegeven moment aan bij een aantal mensen. De eerste vredespaal werd in Japan opgericht in 1976.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Vrouw raakt licht gewond na kop-staart botsing op de Oostweg 8 dec., 07:37
Afbeelding
Aanplant van bomen in Voedselbos Benthuizen voor de bijen hard nodig 7 dec., 16:23
Afbeelding
Menno Schilthuizen vertelt in Bibliotheek over biodiversiteit in Zoetermeer 7 dec., 16:12
Afbeelding
Theatervoorstelling 'De avond is ongemak' kruipt onderhuids 7 dec., 10:08
Afbeelding
Bijzondere ontmoetingen bij 'Zoete Herinneringen' 7 dec., 08:07
Afbeelding
Extra surveillance na grafschending Hoflaan 6 dec., 16:33 2
Afbeelding
Politie Experience mogelijk in Van Tuyllpark 6 dec., 16:15
Afbeelding
College is bezorgd over toekomst ziekenhuis 6 dec., 14:21 6