'We zijn ontzettend trots op dit ziekenhuis en wat we als afdeling hebben neergezet.'
'We zijn ontzettend trots op dit ziekenhuis en wat we als afdeling hebben neergezet.'

Gynaecologen Jos Roelofsen en Mieke Vosmar gaan na dertig jaar met pensioen

Actueel 4.465 keer gelezen

Zoetermeer - Na dertig jaar nemen gynaecologen Mieke Vosmar en Jos Roelofsen afscheid van HagaZiekenhuis Zoetermeer. Ze gaan met welverdiend pensioen. Samen kijken ze nog één keer terug op hun loopbaan. “We zijn ontzettend trots op dit ziekenhuis en wat we als afdeling hebben neergezet.”

Rustig afbouwen tot hun laatste dag is er voor de twee specialisten niet bij. Terwijl Jos Roelofsen een echospreekuur afrondt, komt Mieke Vosmar net van de OK af. Tijdens het interview voert Jos nog snel even de laatste administratie in. “We hadden ons wel voorgenomen om de laatste weken minder spreekuren te draaien, maar het is er niet van gekomen”, zegt Mieke Vosmar lachend. “Je krijgt dan toch weer de vraag of je die ene patiënt wil zien. Natuurlijk doe je dat dan gewoon.”

LangeLand Ziekenhuis

Mieke Vosmar en Jos Roelofsen begonnen tegelijkertijd in 1993 bij wat toen nog het LangeLand Ziekenhuis heette. Ze kenden elkaar al van de opleiding Geneeskunde in Nijmegen. Samen met de andere gynaecologen runden ze jarenlang de afdeling gynaecologie in Zoetermeer. “Het vak is enorm veranderd”, zegt Mieke Vosmar. “Het was een chirurgisch vak en nu veel meer een praatvak”, vult Jos Roelofsen aan. “Vroeger was het meer: de dokter beslist. Nu bepaal je de behandeling veel meer in samenspraak met de patiënt. Dat is natuurlijk een heel goede ontwikkeling.”

Mieke Vosmar kan zich nog herinneren dat het vroeger heel normaal was dat kraamvrouwen met zijn vieren op de zaal lagen. “Vier kraamvrouwen en vier huilende baby’s. En de mannen? Die gingen gewoon naar huis. Nu doen we er natuurlijk alles voor dat de papa gewoon kan blijven. We zijn altijd meegegaan met de nieuwste ontwikkelingen. Zo hebben we een bevalbad in huis. Daar wordt veel gebruik van gemaakt.”

De gynaecologe zette onder andere het bekkenbodemcentrum op. Een plek waar vrouwen terecht kunnen voor verzakkingen en incontinentieproblemen. “In die dertig jaar zijn we gegaan van één grote casus per jaar naar een drukke polikliniek. Je merkt dat we zijn meegegroeid met de populatie van Zoetermeer.”

Jos Roelofsen was er met de medische staf medeverantwoordelijk voor dat het ziekenhuis in Zoetermeer in 2013 gered werd van een faillissement. Hij was toen voorzitter van de medische staf. Ook bestuurde hij jarenlang als medisch directeur mee. “Dat zijn roerige tijden geweest waar ik ontzettend veel van heb geleerd.”

6000 bevallingen per persoon

Per persoon zijn ze ongeveer bij 6000 bevallingen geweest in hun carrière, rekenen ze samen snel uit. “Dat blijft een prachtig moment waar je bij aanwezig mág zijn”, zegt Jos Roelofsen. “Dat wordt nooit gewoon”, beaamt Mieke Vosmar.

De komende week nemen de twee specialisten afscheid. Daarna breekt het welverdiend pensioen aan. Ze kijken tevreden terug op hun loopbaan. “We hebben hier dertig jaar met plezier gewerkt in een kleinschalig, fijn ziekenhuis. De lijntjes zijn kort. We runden met elkaar deze afdeling. Daardoor hadden we grip op de praktijk en konden we altijd hoge kwaliteit bieden. Ook het contact met de huisartsen en verloskundigen was heel erg prettig. Wat we het meest gaan missen is de samenwerking met het team het contact met de patiënten”, aldus Jos Roelofsen.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Inwoners leggen veelzijdigheid van herfstachtig Zoetermeer fraai vast 30 nov., 14:42
Afbeelding
Kerstconcert van zusjes Maria en Anuschka Pedano bij de Regenboog 30 nov., 13:51
Afbeelding
Gratis met de Ouderenbus naar het Stadshart voor kerstinkopen 30 nov., 12:44 1
Afbeelding
Vrijwilliger blijft betrokken bij gezin: 'Een leuk direct vervolg van de VoorleesExpress' 30 nov., 11:38
Afbeelding
Wintersoep met winters drankje bij buurtlunch in de Hof van Seghwaert 30 nov., 11:08
Afbeelding
Betoverende Lichtjesparade en vuurwerk spektakel verlichten Winkelcentrum Oosterheem 30 nov., 10:14
Afbeelding
Van trainingsscenario's naar echte reanimatie in Zoetermeer 30 nov., 09:20
Afbeelding
Oranje handjes door Zoetermeer om geweld tegen vrouwen uit te bannen 29 nov., 22:02