Drag Queen Miss Eiffel Oblique met fans. Foto: Eloise Wapstra
Drag Queen Miss Eiffel Oblique met fans. Foto: Eloise Wapstra

Stadsfestival 2040: veel boeiende presentaties en veel belangstellenden

Actueel 928 keer gelezen

Zoetermeer - Het stadsfestival met thema Zoetermeer in 2040 heeft veel bezoekers gehad. Overdag waren verschillende locaties te bezoeken die onderling verbonden waren door speciaal busvervoer waar iedereen gebruik van kon maken.

In de bibliotheek in het Stadshart werd uitgelegd hoe de bibliotheek in de toekomst eruit gaat zien. Sjemoeel Brauckman vertelde dat steeds meer leden van de bibliotheek hun weg online vinden. “We hebben een app vol met tijdschriften, e-boeken en luisterboeken die je kunt downloaden. Ook heel makkelijk voor onderweg.” 

Zijn collega Sarah Pronk, eveneens specialist educatie en ontwikkeling maar dan voor kinderen, houdt zich bezig met leesbevordering en programmeeronderwijs voor groep 1 en 2 van de basisschool. Met speciaal lego (lego spike) leren kinderen zelf dingen bouwen en programmeren van bijvoorbeeld een roborups (afgeleid van Rupsje Nooitgenoeg). Onderwijl kunnen ze via een koptelefoon naar een boek luisteren. Uiteraard blijft de bibliotheek ook in oude vorm bestaan.

Sinds ruim een jaar is Kringloopwarenhuis Het Goed in Zoetermeer te vinden. “Het bevordert de duurzaamheid,” aldus de filiaalhouder. “Zowel spullen als mensen krijgen bij ons een tweede kans. Als er bijvoorbeeld elektronica wordt ingeleverd, dat het niet goed doet, halen we het uit elkaar en gaan de nog bruikbare onderdelen een tweede leven in. Of als er iets beschadigd is als bijvoorbeeld een tafel, dan wordt daar aan gewerkt door mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Voor bestaande spullen hoeven geen nieuwe te komen en dat scheelt CO2-uitstoot.”

Stadsecoloog Kiki Grit stond bij de tentoonstelling ‘Wild in de stad’ van museum De Voorde. “Dit heeft veel raakvlakken met wat Zoetermeer heeft, wat het was en waar men naartoe wil,” aldus Kiki. De Voorweg en Zegwaartseweg zijn de aders van de stad. “Het is belangrijk om ecologische verbindingen te maken voor verschillende diersoorten. Vooral egels komen nogal wat obstakels tegen.” Voor de kinderen was er een spel om te laten zien hoe egels in een doolhof terecht kunnen komen en waar ze tegenaan lopen. Ook stond er een spel met klikkers, waardoor je het geluid van een vleermuis kon horen. Eind oktober wordt een rondleiding op de late avond georganiseerd om vleermuizen te spotten.

Bijenhotel

In 2015 ontstond het idee om een bloemrijk netwerk op te zetten voor bijen en vlinders. Dit werd het Groene Cirkel Bijenlandschap genoemd. De provincie Zuid-Holland heeft uitgesproken de ambitie te hebben om in 2030 één groot bijenland te vormen. Om dit te bereiken werken veel bedrijven samen, zo ook met de Gemeente Zoetermeer. Iedereen kan hieraan bijdragen door te zorgen voor planten en bomen die voldoende nectar en stuifmeel produceren wat bijen aantrekt. Zo kun je ook een bijenhotel inrichten. “Een rommelige tuin in de winter is voor veel insecten beter dan een opgeruimde,” vertelde Annette Piepers. “Dat geldt bijvoorbeeld ook voor egels. Er zijn nog niet genoeg bijen, maar het aantal neemt weer toe.”

In het CKC stonden vooral organisaties die op zoek zijn naar vrijwilligers. Bijvoorbeeld Magisch Zoetermeer dat veel doet om eenzaamheid bij ouderen te verminderen. René van Kooten hoopt dat in 2040 er socialer wordt omgegaan met zwakkeren en ouderen. “De laatste 20 jaar zijn we alleen maar bezig geweest met het ontmantelen van alles en zijn steeds meer gaan leunen op mantelzorgers. Er is bijna geen bejaardentehuis meer.”

Ook Hajo Feitsma van Zoetermeer voor Elkaar beaamde dat hierdoor de mensen zich steeds meer zelf moeten zien te bedruipen. “We moeten beter voor elkaar zorgen en als dat met vrijwilligers georganiseerd wordt en met expertise waar nodig, dan houden we het langer vol. Mensen moeten ook langer betrokken zijn bij elkaar. Het is niet de oplossing van het probleem, maar we moeten elkaar helpen. Richting 2040 zal de vraag nog groter zijn.” Positieve geluid is dat het vrijwilligerswerk bloeit en dat er veel belangstelling voor is.
Stichting MEE kan daarover meepraten. Zij werken al met veel vrijwilligers, maar kunnen er altijd meer gebruiken. Dit jaar zijn de aanvragen vanuit de gezondheidszorg met 50 procent toegenomen. Voor Stichting MEE bezoeken vrijwilligers mensen met geheugenproblemen, dementie en chronische ziekte en beperking. Deze mensen hebben nauwelijks een netwerk. De ‘maatjes’ van Stichting Mee zijn er om gezellige dingen mee te doen. Soms is dat een gewoon wandelingetje buiten, maar ook het delen van hobby’s.

Scouting

Scouting Pocahontas hoopt in 2040 nog steeds te bestaan. Ze zijn op zoek naar jeugdleden in de leeftijd van 7 tot 15 jaar. “We willen graag een volgende generatie opleiden. Kinderen leren veel van elkaar en over de maatschappij. Ze worden zelfverzekerder en leren nieuwe vaardigheden. Maar het is vooral leuk en ze zijn lekker buiten gezamenlijk bezig,” legde één van de leiders enthousiast uit.
Eind van de middag was in de toneelzaal van het CKC een karaoke georganiseerd met daarin de eerste echt drag Queen van Zoetermeer. Voor de LHBTI-gemeenschap wordt er in Zoetermeer nog nauwelijks iets gedaan. Eens in de maand verandert restaurant 1892 op vrijdagavond in het Rainbow café, waar drag Queen Miss Eiffel Oblique een leuke karaoke presenteert.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Een 15-jarig meisje dat sinds zaterdagmiddag vermist was uit Zoetermeer, is weer veilig teruggevonden. Haar verblijfplaats gedurende die tijd is nog onbekend.
Vermist meisje weer terecht 25 feb, 13:31
De gemeente wil de hoeveelheid afval verminderen en met een plan van aanpak komen dat tot stand is gekomen met behulp van de inwoners. Foto: Gemeente Zoetermeer
150 Zoetermeerders gaan binnenkort meedenken over afvalbeleid in burgerberaad 24 feb, 08:21
De sportavond veranderde langzaam maar zeker in een dansfestijn.
Après-ski toernooi van TV Seghwaert met sfeervolle feestavond 23 feb, 11:41
De mensen van Pezazz willen er een prachtige uitvoering van gaan maken in het eerste weekend van maart.
Pezazz Producties met satirisch-komische musical in Stadstheater 23 feb, 10:31
De 81-jarige man werd sinds donderdag vermist
Vermiste oudere man uit Rokkeveen-Oost is weer terecht 23 feb, 10:01
Hulp bij werk met computers. Foto: Jeroen Stahlecker
Laagdrempelige gratis computerhulp bij inZet Buytenwegh 23 feb, 09:23
Gerard en Mariette de Groot met hun dochters Karlijne en Eveline.
Weer boter en melk uit boterdorp Zoetermeer, maar nu biologisch 22 feb, 13:01 14
Een mooie aanwinst, want dit jaar viert de Koersbalclub zijn 12,5-jarig jubileum! Foto: pr
Jubilerende Koerbalclub Oosterheem kan nieuwe koersballen aanschaffen 22 feb, 12:18