Echt genieten tijdens Mamma Mia. Foto: Roy Beusker
Echt genieten tijdens Mamma Mia. Foto: Roy Beusker

Opgefriste Mamma Mia is een ABBA feestje

Actueel 798 keer gelezen

Zoetermeer - Voor de derde keer staat de ABBA-musical Mamma Mia in de Nederlandse theaters. Producent Degraaf & Cornelissen ging de uitdaging aan en, hoewel het verhaal en de muziek natuurlijk gelijk zijn, is de hit-musical met frisse teksten in een nieuw jasje gestoken. Vooral de teksten lijken soms net even wat lekkerder te lopen.

Door Hélène Ouwerkerk

Mamma Mia vertelt het verhaal van de twintiger Sophie die door haar moeder is opgevoed zonder te weten wie haar vader is. Als ze een oud dagboek uit de jaren zeventig vindt, ontdekt ze dat haar moeder in de periode dat zij is verwerkt drie lovers had. Er zijn dus drie mogelijke vaders. Sophie nodigt ze zonder dat iemand het weet uit op haar bruiloft. Zo is ze in de veronderstelling dat als ze de mannen ziet, zij direct weet wie haar vader is. Maar dat blijkt toch niet zo simpel te zijn. Moeder Donna wordt na 21 jaar geconfronteerd met haar drie liefdes uit het verleden en is daar niet bepaald blij mee.

‘Mamma Mia’ is al jaren een hit in musicalland. Dat is natuurlijk logisch. De ABBA-nummers staan als een huis. En hoewel Benny Andersson en Björn Ulvaeus de nummers nooit als musicalsongs hebben geschreven, passen de liedjes perfect binnen het verhaal. Het is goed hoe regisseur Martin Michel en vertaler Jeremy Baker de musical als nieuw hebben behandeld zonder een remake te willen maken van de twee vorige versies. Vooral de vertaling van Jeremy Baker ligt prettig in het gehoor en hierdoor lopen de nummers lekker zonder gekunstelde taal.

De hoofdrol is weggelegd voor Brigitte Heitzer die Donna speelt. Een rol die haar past als een jas. Brigitte zingt geweldig maar weet de humor en hysterie heel goed te doseren waardoor het nooit vervelend of over de top wordt. Ook René van Kooten is als de stoere Sam een vader om in je hart te sluiten. Dennis Willekens speelt goed de gay Harry die na de affaire met Donna nooit meer op een meisje is gevallen. Hij is komisch en speelt leuk. Het is jammer dat avonturier Phil, gespeeld door Barry Beijer in deze musical ook als komisch, ietwat hysterisch en vrouwelijk wordt neergezet. Een stoerdere derde vader had beter gepast. Wieneke Remmers en Carolina Dijkhuizen schitteren als de vriendinnen Rosie en Tania. Soraya Gerrits speelt een leuke Sophie en Samir Hassan is haar verloofde Sky. Hoewel ze tegenover een scala aan enorm ervaren acteurs staan weten zij zich toch goed staande te houden.

Mamma Mia is in het Stadstheater in Zoetermeer te zien van 10 tot en met 15 oktober. Kaarten via www.stadstheater.nl.

Uit de krant

Afbeelding
GoodFood Fietstocht naar mooi Voedselbos in Benthuizen 28 sep., 14:03
Afbeelding
Braziliaans Jiu-Jitsu seminar en promoties bij Yotosama 28 sep., 13:09
Afbeelding
Dames van Soetermare in actie tegen zwerfafval en sigarettenpeuken 28 sep., 12:02 1
Afbeelding
Sprookjesachtige kabouterdagen met Staatsbosbeheer in het Bentwoud 28 sep., 11:26 5
Afbeelding
Gemeente opent meldpunt Woonfraude als onderdeel van aanpak ondermijning 28 sep., 10:43
Afbeelding
Expositie Waterverf! van Hollandse AquarellistenKring in Ateliers BaZtille 28 sep., 10:03
Afbeelding
Onderzoek naar luchtkwaliteit 27 sep., 16:31 6
Afbeelding
Feest voor bewoners in WelThuis De Boomgaerd 26 sep., 17:27 1