Piet Hekker in het Koetshuis van De Bakkerswinkel aan de Dorpsstraat 125. Foto Kees van Rongen
Piet Hekker in het Koetshuis van De Bakkerswinkel aan de Dorpsstraat 125. Foto Kees van Rongen

Piet Hekker: ‘Een echt Hart voor Zoetermeer creëren’

Actueel 1.256 keer gelezen

ZOETERMEER - “Een stad met een echt ‘Hart’ creëren, waar verbinden en ontmoeten centraal staat. Dat is mijn doel,” zegt Piet Hekker (77), stadmaker en ondernemer.  Tijdens het Stadsfestival Zoetermeer 2040 is zaterdag 16 september van 11.00 tot 17.00 uur een overzicht te zien van zijn werk in de Dorpsstraat 127c, naast zijn Bakkerswinkel. Hierin komt terug wat hij de afgelopen 40 jaar allemaal heeft bijgedragen voor Stad, Ambacht en Ontwerp.  

 Door Kees van Rongen 

In zijn studio boven De Bakkerswinkel in de Dorpsstraat 125 staat midden in een wirwar van spullen een maquette van de Markt met onder meer het ‘Gat in de Markt’. De tijdelijke invulling van de plek, die mede met ruim 100 ideeën van inwoners tot stand is gekomen. Tot de bouw van Markt 10 van start gaat, blijft het ‘Gat in de Markt’ een tijdelijk project. Ook de maquette van het Centraal Park ontdek ik in zijn kantoor tussen alle spullen.  Sinds 2014 is Piet Hekker betrokken bij diverse project- en werkgroepen in Zoetermeer.
“Het Dobbegebied is een van de meest unieke gebieden in het centrum van Zoetermeer,” legt Piet Hekker uit. “De ligging tussen het oude dorp en het nieuwe Stadshart biedt mogelijkheden om het gebied te veranderen van een passeerplek naar een aantrekkelijke verblijfsplek. Het moet de verbindingsplek van Zoetermeer worden.”
De gemeente heeft het idee omarmd. Men wil het gebruik van het gebied verder aanmoedigen, zodat mensen elkaar kunnen ontmoeten en ontspannen. Het Dobbegebied wordt omgevormd naar een Centraal Park waar voor iedereen iets te beleven is: van rustige ontmoeting rond het water en in het groen tot feestelijke gezelligheid. Op de Markt wil Piet Hekker zes kiosken neerzetten, zoals te zien op de maquette. De tijdelijke kiosken zijn voor kunstenaars, cultuur, voor ondernemers, voor wijken. Nu zijn wijken, Dorpsstraat en Stadshart nog autonoom. Zij moeten verbonden worden. De mensen moeten zich met de stad kunnen identificeren.”  

Bedrijven
Piet Hekker deed de Bakkersopleiding, de Hotelvakschool en de Kappersacademie. In zijn carrière als kapper/stylist kreeg hij de kans veel te reizen. Hij zag veel van de wereld. Maar na tien jaar gewoond te hebben in Londen, Barcelona en Rome keerde hij in de jaren ‘80 terug naar de Dorpsstraat in Zoetermeer. Ik wilde onderdeel zijn van een stad in beweging en een plek creëren waar mensen zich op hun gemak zouden voelen. Een plek waar men zich thuis voelt en met een goed gevoel weer naar huis gaat. Na experimenten als de Twenties, Nineties en later De Bakkerswinkel, sloeg het unieke concept van De Bakkerswinkel aan. Niet alleen in Zoetermeer, maar ook in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.” Op het hoogtepunt had hij in 2018 vijftien bedrijven en heeft dat inmiddels afgebouwd tot De Bakkerswinkel in de Dorpsstraat.
“Ik heb een netwerk van creatieve mensen. Mijn projecten zijn een samenspel tussen mensen, eten en omgeving. Mijn drijfveer is ontstaan doordat ambacht en kleinschaligheid verloren gaan in en rondom de stad. Juist kleinschaligheid en originaliteit van ondernemingen zijn belangrijk. Mijn uitgangspunt: Behoud wat goed is, maar sta open voor nieuwe ideeën. Je bent nooit uitgeleerd.”
Piet Hekker wil inwoners, kunstenaars, ontwerpers, ondernemers en ambtenaren inspireren. “Bovenal wil ik van de mensen horen wat zij willen voor Zoetermeer. Niet ik, maar anderen zijn belangrijk. Hoe kan het anders. Daarom mijn nadrukkelijke vraag aan de mensen: Wat wil jij voor Zoetermeer?
Piet Hekker hoopt, dat mensen zaterdag 16 september komen kijken. “Kom binnen, proef een scone met clotted cream en jam (€ 2, geen pin aanwezig). Teken of schrijf je wensen, ideeën en dromen op voor Zoetermeer. Dan hebben we aan het eind van de dag een grote collage van wensen en mogelijkheden voor de toekomst van Zoetermeer. Samen maken we de stad,” aldus Piet Hekker.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Inwoners leggen veelzijdigheid van herfstachtig Zoetermeer fraai vast 30 nov., 14:42
Afbeelding
Kerstconcert van zusjes Maria en Anuschka Pedano bij de Regenboog 30 nov., 13:51
Afbeelding
Gratis met de Ouderenbus naar het Stadshart voor kerstinkopen 30 nov., 12:44 1
Afbeelding
Vrijwilliger blijft betrokken bij gezin: 'Een leuk direct vervolg van de VoorleesExpress' 30 nov., 11:38
Afbeelding
Wintersoep met winters drankje bij buurtlunch in de Hof van Seghwaert 30 nov., 11:08
Afbeelding
Betoverende Lichtjesparade en vuurwerk spektakel verlichten Winkelcentrum Oosterheem 30 nov., 10:14
Afbeelding
Van trainingsscenario's naar echte reanimatie in Zoetermeer 30 nov., 09:20
Afbeelding
Oranje handjes door Zoetermeer om geweld tegen vrouwen uit te bannen 29 nov., 22:02