Foto: Ronald Stam Fotografie
Foto: Ronald Stam Fotografie

De Wandeling: Binnenstad gaat flink op de schop

Actueel 87 keer gelezen

Door Hélène Ouwerkerk

‘Zichtbare vernieuwingen’. Zo noemt wethouder Marc Rosier op zijn speciale Facebookpagina de diverse vernieuwingen in de stad. Vooral in het Stadshart gebeurt er van alles. Alle reden om met de wethouder door de Zoetermeerse binnenstad te wandelen.

Donkere wolken pakken zich samen boven het Stadshart. We vluchten snel de passage in voor een kop koffie. “Er gaat veel goed in het Stadshart”, zegt Rosier. “Maar, er gaan helaas ook nog zaken minder goed”, zegt hij terwijl hij de Stadshartpassage inloopt. “Hoewel het hele Stadshart al flink aan het veranderen is, gaan de verbeteringen in de passage een stuk minder hard. Dat is nog wel een zorgenkindje. Gelukkig hebben we goed contact met de eigenaren van de passage (enkele pensioenfondsen verenigd in de BV Stadshart). Maar de passage heeft de pech gehad dat een aantal grote ketens omvielen en laten die zoals bijvoorbeeld V&D nu juist in de passage zitten. Maar ook hier wordt de leegstand opgevuld. Zo komt in het pand van de V&D een Hemarkt. Het is tijdelijk maar dat geeft niet. Aan een vaste invulling wordt gewerkt.”

Impuls
Voor Marc Rosier is de aandacht voor de winkelgebieden van Zoetermeer belangrijk. Dat Zoetermeer het goed doet, maakt hij op uit reacties van ondermeer Goudse ondernemers die onlangs hun zorgen uitten over de realisatie van het Holland Outlet Mall dat in het Woonhart moet komen. “Ik vind het lastig en kan er van alles van vinden maar ik denk dat je vooral naar jezelf moet kijken. Gouda heeft met haar historische binnenstad volgens mij voldoende te bieden. Dus waarom kijken naar anderen? Dat doen wij ook niet. Wij kijken naar onze sterke punten en bouwen dat uit”, zegt hij.
Volgens hem is het Stadshart dan ook zeker klaar voor de toekomst. “Onderzoek wijst uit dat er in 2018/2019 zo’n 20 à 25 steden in Nederland overblijven die een toekomstbestendig stadscentrum hebben. Daar hoort . Zoetermeer heeft zeker een regionale functie, een goed parkeerbeleid met 2 uur gratis parkeren en winkels die passen bij funshoppen.” Of het twee uur gratis parkeren blijft, daar kan hij niks over zeggen. “Dat is een beslissing van de eigenaar van de parkeergarages maar wij zullen er als gemeente wel op attenderen hoe belangrijk dit voor ons is.”
Nieuw
We lopen verder richting het Wegstapelplein. Dat Zoetermeer als stadscentrum in trek is, merkt Rosier aan de nieuwe winkels die hier neerstrijken. “Mango is zo’n voorbeeld. Dat is een winkel die strenge eisen stelt aan de winkelruimte en het winkelfront. Dat zij juist kiezen voor Zoetermeer dat zegt wel wat hoor. Dat geldt ook voor de kinderkledingzaak Vingino. Hoe zij de oude gevel van Blokker hebben aangepast is prachtig”, zegt hij. We staan stil bij het Wegstapelplein. Dit was tot voor kort een lelijke keerlus en moet je nou eens kijken”, zegt hij enthousiast. “Zo’n mooi horecaplein. Eaziewok heeft ook een mooi gebouw neergezet dat terecht de architectuurprijs heeft gewonnen.”
Zijn blik wordt getrokken naar de kantoren boven de winkels. “Kantoren boven winkels hebben weinig toekomst. Deze ruimtes worden gebruikt door de winkels die daar dan hun pui kunnen doortrekken maar het kan ook ruimte bieden voor kinderopvang of leisure-achtige voorzieningen.”
Terug op het Stadhuisplein. “In de gemeenteraad hebben we een pittig debat gehouden. Het college wilde vier openingen naar het Randstadrailperron maar de raad koos uiteindelijk voor twee grote openingen om op deze manier de terrassen zo min mogelijk in de weg zitten. Ik ben ontzettend blij met al deze terrassen.” Daar komt begin volgend jaar Cadenza bij. Bang voor teveel horeca is Rosier niet. “Het zal niet altijd bomvol zitten maar ik ben ervan overtuigd dat Zoetermeer behoefte heeft aan wat extra horeca.”

De komende jaar gaat er veel gebeuren in het Stadshart. Zo zullen de arcades verdwijnen en komt er een droogloopzone in het midden van de winkelstraten. Puien worden veranderd, straatmeubilair wordt vernieuwd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09