Afbeelding

“Soms twee uur bezig om één maat te componeren”

Actueel 65 keer gelezen

Zoetermeer - Voor Ronald de Jong is 2016 een bijzonder jaar. In de Oude Kerk vierde hij zaterdagmiddag 29 oktober met een feestelijk jubileumconcert het feit dat hij 25 jaar cantor-organist van deze kerk is. En er viel nog veel meer te vieren.
De bebaarde musicus werd dit jaar 60 en is bovendien 40 jaar musicus. Volop reden voor een feestje dus, in een volle kerk. ‘Eigenlijk jammer dat u met zovelen bent, leeg klinkt de kerk nog veel mooier’, grapte De Jong vooraf. Uit handen van secretaris Jaap van der Giessen van de Stichting Concerten Oude Kerk Zoetermeer kreeg de jubilaris naast lovende woorden een bijzonder cadeau: hij mag het wereldberoemde orgel in de Bavokerk in Haarlem bespelen. ‘Daar hebben musici als Händel en Mozart gespeeld en we vonden dat er aan die lijst met beroemdheden nog iemand toegevoegd moest worden’, legde Van der Giessen uit.

door Conno Bochoven

Zaterdag werd tevens de dubbel-cd Fata Organa met eigen composities van Ronald de Jong gepresenteerd, opgenomen op de orgels van de Oude kerk en de Morgensterkerk. En dat was voor nog iemand een gedenkwaardig moment. Het betekende namelijk de wederopstanding voor Piet Lindenberg van zijn cd-label LBCD. Nadat Lindenberg Boeken en Muziek in 2008 de activiteiten staakte bleef het label bestaan. Vanaf 1988 verzorgde Lindenberg 100 producties. De dubbel-cd van Ronald de Jong is de eerste productie dus sinds 2008. En er staat meer op stapel. ‘Deze cd is een grote wens van Ronald’, aldus Piet Lindenberg, ‘maar het duurde even voor hij in the mood kwam. Zou het wel wat worden? De knoop werd uiteindelijk doorgehakt en toen stond alles er in twee dagen op. Dat is Ronald: altijd verrassend.’ De Jong toonde zich zeer gelukkig met het resultaat. Hij bekende niet makkelijk te componeren. ‘Soms duurt één maat wel twee uur.’
Na het concert was er een receptie waar velen de jubilaris en zijn vrouw de hand drukten. Jaap van der Giessen kijkt tevreden toe. ‘Mooi al die belangstelling en waardering. Ronald is een bescheiden, buitengewoon artistiek mens die helemaal gaat voor de muziek. En gewoon een prettig mens om mee te werken.’
Informatie over Ronald de Jong en/of de cd is te vinden via de volgende websites: www.ronalddejong.com, www.lbcd.nl of info@lbcd.nl.

Zie ook
Zoetermeer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1