Foto: Roy Beusker
Foto: Roy Beusker

Musical over Willem Ruis geeft ook inkijkje in zijn privé leven

Actueel 451 keer gelezen

Door Hélène Ouwerkerk

Zoetermeer - Voor veel televisiekijkers leek Willem Ruis de ideale schoonzoon. Toch was er ook een keerzijde. Dat weet Maaike Widdershoven als geen ander. Vanaf eind deze maand kruipt de Haagse musicalactrice avond aan avond in de huid van Willems vrouw, Ineke Ruis. Zij laat zij zien dat de televisiepresentator ook een andere kant had dan alleen de joviale en actieve die het publiek altijd zag.

"Ineke was de grote liefde van Willem", vertelt Maaike Widdershoven terwijl ze een stukje van haar speculaasje afbreekt. "Hij wist meteen 'dit is de vrouw met wie ik wil trouwen en een gezin mee wil stichten'." Het leek een droom maar zoals zo vaak in dromen is het schijn die bedriegt. Zo ook bij Willem en Ineke. "Op tv was hij druk en energiek maar thuis wilde hij niks. Hij reed uren rond op de maaimachine of keek naar sneeuw op het televisiescherm. Om rust te krijgen in zijn hoofd", vertelt Maaike Widdershoven. "Ineke probeert dit te veranderen maar dringt niet tot hem door. Willem begrijpt haar niet. In zijn ogen heeft ze alles: een mooi huis, een gezin, geld. Maar dat Ineke contact met hem wil dat dringt niet tot hem door. Eigenlijk hadden ze een tragisch huwelijk dat uiteindelijk ook is gestrand toen Ineke een relatie kreeg met regisseur Rinus Spoor." In de musical is de nieuwe man van Ineke het fictieve persoon Leo Moster gespeeld door Johnny Kraaijkamp jr.

Maaike Widdershoven die al in heel wat musicals heeft gespeeld is erg blij met haar rol in 'Willem Ruis, de show van zijn leven'. "Het is natuurlijk erg leuk om een heel nieuwe show neer te zetten wat nog niet eerder is gedaan", zegt Widdershoven. "Ook bijzonder is het om iemand te spelen die nog leeft. Tijdens de eerste scriptlezing waren de kinderen van Willem en Ineke: Eva, Suus en Nicola aanwezig. En ook Ineke zelf was erbij. Dat is wel apart dat je degene die je speelt de hand schudt." De grootste uitdaging in deze musical zit hem in het acteren. "De musical wordt geregisseerd door Geert Lageveen, een toneel-acteur en -regisseur en dat merk je. We moeten alle overbodige ruis eruit halen. 'Less is more', zegt hij dan. Het bevalt heel goed", zegt Maaike.
Widdershoven roemt de presentator Willem Ruis. "Zijn manier van presenteren was zo anders dan wat daarvoor gebeurde. Met hem kwam de energie op de televisie. Hij is voor mensen als Paul de Leeuw en Carlo Boszhard bepalend geweest. Die rol laten we ook heel goed zien. Je krijgt een kijkje in de wereld van de showbizz."

De musical 'Willem Ruis, de show van zijn leven' is op 29 januari te zien in het Stadstheater. Kaarten voor deze voorstelling met Xander van Vledder, Maaike Widdershoven en Johnny Kraaijkamp jr. kosten 34,50 euro en zijn te koop via www.stadstheater.nl, 079-3427565 of aan de kassa van het theater aan het Theaterplein.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 8 uur geleden 3
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 11 uur geleden
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater gisteren
Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen. Foto: Monique Kievits
Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx 27 mrt, 16:47
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Familievoorstelling Peter en de wolf door Ebony Ensemble 27 mrt, 16:27
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius. Foto: Fred Ronald
Tevredenheid bij burgemeester en politie want misdaadcijfers dalen 27 mrt, 16:09
De prijswinnaars: Amy, Demi, Justine, Tobias en Arie. Foto: Gerard van Warmerdam
Blije gezichten bij uitreiking cultuurprijzen 27 mrt, 16:05
Intocht AvondVierdaagse afgelopen jaar.
Inschrijven voor de AvondVierdaagse 26 mrt, 16:16