Afbeelding

De wandeling, met wethouder Robin Paalvast

Actueel 78 keer gelezen

Voor de artikelserie ‘De Wandeling’ mag ik namens het Streekblad contact opnemen met wethouder Robin Paalvast. Ik vraag hem naar een favoriete groenlocatie in Zoetermeer om een rondje te wandelen tijdens een goed gesprek. De wethouder Groen & Duurzaam heeft echter zoveel opties dat we aan een dag niet genoeg hebben. We besluiten het beste van twee werelden te verenigen en spreken op woensdagmiddag af om per fiets de verschillende locaties te bezoeken.

Door Robbert Roos

Het is een heerlijke herfstdag als ik de wethouder om drie uur ontmoet bij de ingang van het Stadhuis. Er staat een stevig windje, maar in combinatie met de zon is het erg aangenaam. De wethouder maakt gebruik van een sportieve fiets met elektrische ondersteuning die op mijn fiets ontbreekt. Tja, verschil moet er zijn. We rijden via de Engelandlaan in de richting van de Voorweg. Als je Zoetermeer doorkruist per fiets of te voet zie je details die je, als je met de auto reist, eenvoudig mist. De Voorweg is daar een mooi voorbeeld van. Als een groen lint door de stad, zoveel mogelijk in originele staat. Bij de Olympus slaan we linksaf en nemen een kronkelpaadje in de richting van Hofstede Meerzicht. Hier komen we aan bij de eerste locatie die de wethouder vandaag voor mij in petto heeft.

Westerpark

We stoppen bij een TOP; Toeristisch Overstappunt. Robin Paalvast legt uit: “Top is een startpunt met parkeergelegenheid van waaruit je kunt wandelen of fietsen langs bewegwijzerde routes. Op die manier ontdek je heel gemakkelijk de mooiste plekken van de regio.” We kiezen voor een route door het Westerpark. Robin Paalvast laat graag de Natuurtuin zien, een soort ‘Madurodam’ midden in het park waar de verschillende soorten landschappen van Zoetermeer te zien zijn. Als we onze weg vervolgen schieten er een paar wilde konijnen weg. Tja, wethouder of niet, we zijn op hun terrein.

Buytenpark

We steken de rotonde over en fietsen langs Hoeve Kromwijk in de richting van het Buytenpark. Robin Paalvast: “De natuur in deze omgeving is aanmerkelijk ruiger van aard. Dit zorgt voor een grote biodiversiteit. Door de houtwallen zijn er in dit gebied veel muizen te vinden die op hun beurt weer roofvogels en kleine marterachtigen aantrekken.” Als we stilstaan tellen we vier biddende torenvalken en laat een opvliegende kiekendief even zien wie er hier de baas is. De vogels trekken zich weinig aan van de kollossale ‘vierde baan’ op de achtergrond. Robin Paalvast: “In dit gebied zorgen Galloway runderen en paarden voor natuurlijke begrazing. En dat op nog geen tien minuten fietsen van het centrum.”

Geerpolder

We fietsen langs de achterkant in de richting van de Geerpolder. Die bestaat dit jaar 400 jaar en is een voorbeeld van het prachtige polderlandschap rondom onze stad. Robin Paalvast: “Voor de ontwikkeling en het behoudt van dit gebied werken we nauw samen met de boeren. Door hun land open te stellen kunnen we mooie wandelpaden, dwars door het polderlandschap aanleggen. Zo kun je wandelen midden tussen de koeien.” We maken een korte tussenstop bij Theo van Leeuwen, een van de deelnemende boeren die tevens eigenaar is van biologische kaasboerderij ‘De Vierhuizen’. Met twee stukken smakelijke boerenkaas vervolgen we onze weg in de richting van de Noord Aa.

Prielenbos

Het Prielenbos bij de Noord Aa is een stuk grond waar de natuur zijn gang mag gaan. De waterstand wordt kunstmatig hooggehouden zodat er een moeraslandschap ontstaat. We wandelen in de richting van de vogelkijkhut. Op het moment dat we daar aankomen zien we nog net een ijsvogel opvliegen en kijken in de ogen van twee fanatieke vogelfotografen. Ons bezoek komt op zijn zachtst gezegd nogal ongelegen. Beide heren blijken al geruime tijd in afwachting van de bijzondere ‘blauwe schicht’ en niet geamuseerd door ons bezoek. Terwijl de stroom aan opmerkingen nog niet geluwd is, is de ijsvogel echter teruggekeerd. En of hij zich nu geïmponeerd voelt door de ijsblauwe stropdas van de wethouder of niet; we krijgen een show voorgeschoteld die in menig natuurprogramma niet zou misstaan. De camera’s ratelen in hoog tempo, op zoek naar dat ene shot, terwijl wij de adem inhouden. De sfeer is weer opperbest. We nemen afscheid en vervolgen onze weg naar huis.

Noord Aa

We fietsen langs de plas op weg naar huis. Een rondje rond de plas is favoriet bij menig wandelaar en een begrip in Zoetermeer. We tellen onze zegeningen. 18,9 kilometer door het groen van de stad. Twee stukken boerenkaas en een reeks bijzondere ontmoetingen in het groen. We hadden het slechter kunnen treffen. Zoetermeer is groener dan de meeste mensen denken en leent zich prima voor een aangename wandeling. Of fietstocht zo u wenst.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1