Taco Duijf met een constructietekening (jaren zestig) van de toren van de Oude Kerk te Zoetermeer. (foto Simone Langeveld)
Taco Duijf met een constructietekening (jaren zestig) van de toren van de Oude Kerk te Zoetermeer. (foto Simone Langeveld)

Dé toren van Zoetermeer gaat in december in de steigers

Actueel 86 keer gelezen

Schrikt u niet van wanneer u begin december steigers rondom de toren van de Oude Kerk van Zoetermeer ziet. Het is juist goed nieuws. De restauratie begint. Het betekent het voortbestaan van dit bijzondere rijksmonument met een torenvoet uit de middeleeuwen én een veilige speelplek voor een beiaardier.

Zoetermeer - De kerk kreeg de Renaissance opbouw in 1642, naar een ontwerp van Dirck van Brantwijck. Hier werden in 1703 vier wijzerplaten aangebracht. Sinds 1978 bevat de achtkantige lantaarn het carillon. Lager in de toren, in de klokkenstoel, hangen de twee veel oudere luidklokken. Tijdens de restauratie blijven deze hangen. Een deel van het carillon zal wel uit de lantaarn gehaald worden om ruimte te maken voor de herstelwerkzaamheden. Taco Duijf is kerkrentmeester van PGZ (Protestantse Gemeente Zoetermeer) en projectleider van de restauratie van de toren. “Het is nu zover, we zijn erg tevreden dat we begin december officieel kunnen starten met de restauratie.” Taco heeft de ervaring en de tijd voor dit prachtige en specialistische restauratieproject. Ondanks zijn medische arbeidsongeschiktheidsverklaring zo’n acht jaar geleden, heeft hij zijn ervaring als chef de bureau van architectenbureau KOW kunnen inzetten als vrijwilliger bij de realisatie van de Oosterkerk en nu bij het restauratieproject toren Oude kerk. “Vroeger ging ik met de ogen dicht de steiger op... .” Taco wijst op een bouwtekening uit begin jaren zestig: “Hier komt nieuw loodwerk en dit hout wordt vervangen. De Engelse leisteen op de acht zijden wordt vernieuwd, haan en kruis gaan van de spits af en worden opnieuw verguld. Wijzerplaten gaan eraf en het uurwerk moet worden gedemonteerd. Er zullen speciale leerling werkplekken zijn tijdens deze restauratie. In april zou de restauratie en ook het schilderwerk klaar moeten zijn.” Dan is de voet van de toren aan de beurt. Zachte bakstenen aan de ZW-zijde moeten worden vervangen en er is veel voegwerk. Hiervoor zal in december de Stichting vrienden Oude kerktoren worden opgericht los van de PGZ. Voor het behoud van dit uniek Zoetermeers cultureel erfgoed.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 10 uur geleden 3
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 13 uur geleden
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 27 mrt, 18:14
Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen. Foto: Monique Kievits
Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx 27 mrt, 16:47
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Familievoorstelling Peter en de wolf door Ebony Ensemble 27 mrt, 16:27
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius. Foto: Fred Ronald
Tevredenheid bij burgemeester en politie want misdaadcijfers dalen 27 mrt, 16:09
De prijswinnaars: Amy, Demi, Justine, Tobias en Arie. Foto: Gerard van Warmerdam
Blije gezichten bij uitreiking cultuurprijzen 27 mrt, 16:05
Intocht AvondVierdaagse afgelopen jaar.
Inschrijven voor de AvondVierdaagse 26 mrt, 16:16