Afbeelding

Stadshart luidt noodklok over Holland Outlet Mall

wo 23 nov 2016, 16:13 Actueel 0 keer gelezen

Zoetermeer - Leden van de Vereniging Promotie Stadshart Zoetermeer (VPSZ) hebben op de Algemene Leden Vergadering hun toenemende zorgen geuit over de geplande Holland Outlet Mall ontwikkeling. Volgens de winkeliers is er een verkeerd beeld geschetst, door de gemeente gepubliceerde, onderzoeksresultaten. De VPSZ wil het Stadshart versterken en focussen op het reduceren van leegstand.
Volgens de ondernemers wordt ten onrechte de vergelijking gemaakt met het outlet center in Roermond. “Dit FOC heeft veelal buitenlandse (Duitse) bezoekers en is gelegen naast een historische binnenstad. In Zoetermeer is aanzuigende werking uit het buitenland niet reëel en is ook geen sprake van een natuurlijke aantrekkingskracht van het bestaande winkelcentrum. Zelfs de winkeliers uit Roermond hebben deze week nog een brandbrief gestuurd omdat zij problemen hebben met het outlet”, aldus Joke van Akkeren namens het bestuur van de vereniging. “Wij vrezen dat de leegstand in het Stadshart toeneemt.”
De winkeliers vereniging constateert dat in de onderzoeken oude, achterhaalde cijfers zijn gebruikt (2011, 2013) waardoor een te rooskleurig beeld is ontstaan van de mogelijke komst van de HOM. Praktijkervaring van ondernemers laat zien dat klantgedrag verandert is in de afgelopen 5/6 jaar. Er wordt steeds vaker via internet geshopt. Ook McKinsey concludeerde twee weken geleden in een nieuw onderzoeksrapport dat grootschalige leegstand dreigt.

Uit de krant