Afbeelding

15-jarige Maite redt orang- oetans met lege flessenactie

Actueel 59 keer gelezen

De 15-jarige Maite Gutlich is een lege flessenactie gestart om geld in te zamelen voor de met uitsterven bedreigde orang-oetans. Samen met Rowena Façee Schaeffer van Stichting Rowena Goes Ape wordt er zoveel mogelijk geld opgehaald om een bosschool voor de apen in Borneo uit te breiden.

Zoetermeer - Op de Zeer Moeilijk Lerende Kinderen school De Keerkring wordt er elk jaar aandacht besteed aan een goed doel. Leerlinge Maite Gutlich kwam dit jaar zelf met een initiatief, nadat ze het nieuws hoorde dat de orang-oetan met uitsterven is bedreigd. Maite is licht verstandelijk beperkt als gevolg van het Prader-Willi Syndroom, waar jaarlijks ongeveer tien Nederlandse kinderen mee geboren worden. “Maite heeft af en toe wat begeleiding nodig, maar ze is ook onwijs gefocust en vasthoudend,” vertelt haar moeder Ellen van Ojen. “Ze kan slecht tegen onrecht en wilde nadat ze dit nieuws hoorde meteen iets gaan doen. We zijn toen samen gaan kijken naar de mogelijkheden.”

In de herfstvakantie ontmoetten Maite en Rowena elkaar, waarbij Rowena haar alles vertelde over de situatie van orang-oetans. Na haar ervaring bij Stichting AAP is Rowena haar eigen stichting begonnen, waarvoor ze ook regelmatig naar Azië reist om betrokken te zijn bij verschillende projecten. “In Azië worden de dieren bij bosjes binnengebracht bij de verschillende opvangcentra. In dit geval gaat het om jonge mensapen die hun ouders verloren zijn en dus door ons geleerd moet worden hoe ze in bomen moeten klimmen en zelf eten moeten vangen,” legt Rowena uit.

Maite begon met actie voeren in haar eigen wijk, door langs de deuren flessen op te halen bij buren en familieleden. Daarna werd de actie verlegd naar de school, waar iedereen meedoet. De flessen worden tussen de zelf verbouwde planten nu opgeslagen in de tuinkas van de school. “En ja,” lacht Ellen, “we crossen nu elk weekend heel Zoetermeer door om de flessen bij alle supermarkten in te leveren.”

Op Maites school De Keerkring worden nog tot 20 januari lege flessen ingezameld. De actie gaat hard, na de afgelopen weken staat de tussenstand al op 350 euro.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 23 uur geleden
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi gisteren
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam gisteren
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer gisteren 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's gisteren
Afbeelding
Mooonz zoekt een part-time medewerkster voor de winkels in Zoetermeer en Alphen a/d Rijn gisteren
Teams met hardlopers, fietsers en ondersteuneners leggen ruim 500 km af om geld in te zamelen voor projecten voor mensen met kanker.
Steun de Roparun Collecte van Team 62 in Zoetermeer gisteren
Studente Hannah Bakker in het kijkdepot bij de hoog gewaardeerde Zoetermeerse klompenkar uit 1932. Foto Kees van Rongen
Hoogste waardering oude objecten kijkdepot 18 apr, 09:05