Jouetta van der Ploeg in het nieuwe museum. Foto: Ronald Stam
Jouetta van der Ploeg in het nieuwe museum. Foto: Ronald Stam

‘Vooral bezighouden met de inhoud’

Actueel 62 keer gelezen

Hélène Ouwerkerk

Serie Museum De Voorde dl1

Het Stadsmuseum is niet meer. In april opent Museum De Voorde. Op weg daar naartoe besteedt het Streekblad regelmatig aandacht aan het nieuwe museum. Vandaag deel één: Een interview met Jouetta van der Ploeg.

Zoetermeer - 26 jaar zwaaide Jouetta van der Ploeg de scepter over het Stadsmuseum in Het Oude Huis. Nu het Stadsmuseum Museum De Voorde is geworden en een andere koers gaat varen, heeft zij het directeursstokje overgedragen. “Dat was best een moeilijke beslissing maar ik ga nu doen waar ik goed in ben en dat is mij bezighouden met de inhoud”, zegt Jouetta. Trots overheerst als ze terugkijkt op de afgelopen 26 jaar. “We hebben het Stadsmuseum neergezet als een innovatief participerend museum.” Daarmee doelt ze op tentoonstellingen waarbij het verhaal van de Zoetermeerders werd verteld. Als voorbeelden noemt Van der Ploeg bijvoorbeeld de tentoonstelling ‘Hemel en Aarde’ over het geloof of ‘Give and Take’ waarbij Zoetermeerders objecten die hun thuisgevoel in Zoetermeer symboliseerden konden doneren aan het museum. “Toen de toenmalige directeur van het Amsterdam Museum ‘jaloers’ was op hoe ik hier kon experimenteren, besef je in wat voor bevoorrechte positie we hebben gezeten”, zegt Jouetta. Ook merkte ze dat de tentoonstellingen in het Stadsmuseum hun weerslag hadden. “Onze expositie over graffiti heeft geresulteerd in een legale graffititmuur”, zegt ze. “Ook ‘Toi Maori’ met Patricia Steur was bijzonder. De bekende tatoeëerder Gorden Toi heeft toen live in het museum tattoo’s gezet bij ons maar ook bij BN-ers zoals Johnny de Mol. Johnny was hot en er kwamen allemaal gillende tienermeiden binnen. Ondertussen gaf het Historisch Genootschap een boekpresentatie in de tuin. En op hetzelfde moment kwam er een groep bikers binnenvallen. Die groepen gingen mengen en dat was bijzonder. Dan besef je. We doen ertoe, we zorgen voor die verbinding.”

Museum De Voorde

Museum De Voorde wil in de toekomst meer zijn dan een Stadsmuseum. “We hebben ons verbreed. Waar we eerst op zoek gingen naar de identiteit van de stad gaan we nu op zoek naar de identiteit van mensen in het algemeen”, legt Jouetta van der Ploeg uit. “De openingstentoonstelling ‘Dit zijn Wij?’ gaat straks over generaties. Het is een heel bijzonder fenomeen. De verschillende kenmerken van de generaties illustreren we met iconische objecten die heel herkenbaar zijn. Via de presentaties stap je in een wereld van een bepaalde generatie alsof je een film in stapt. We doen dit niet alleen vanuit nostalgie maar omdat begrip kweken voor elkaar en te onderzoeken wat ons bindt en onderscheidt.” Een aantal paviljoentjes op de verdieping wordt een attractie waar historische objecten worden gelinkt aan actuele thema’s en op het dialogenplein kunnen bezoekers met elkaar in gesprek gaan over allerlei thema’s. “We zijn druk met het onderzoek bezig en het is fascinerend.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 23 uur geleden
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi gisteren
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam gisteren
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer gisteren 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's gisteren
Afbeelding
Mooonz zoekt een part-time medewerkster voor de winkels in Zoetermeer en Alphen a/d Rijn gisteren
Teams met hardlopers, fietsers en ondersteuneners leggen ruim 500 km af om geld in te zamelen voor projecten voor mensen met kanker.
Steun de Roparun Collecte van Team 62 in Zoetermeer gisteren
Studente Hannah Bakker in het kijkdepot bij de hoog gewaardeerde Zoetermeerse klompenkar uit 1932. Foto Kees van Rongen
Hoogste waardering oude objecten kijkdepot 18 apr, 09:05