Afbeelding

Minister ontvangt ‘Warm’ Rli rapport in ijskoude Tango garage

Actueel 61 keer gelezen

Simone Langeveld

Kajsa Ollongren, kwam voor de tweede keer in 2018 naar Zoetermeer. Zij opende het vernieuwde stadhuis in januari. (dit gebouw ging van energielabel G naar A-plus) Donderdagochtend 13 december nam zij het Rapport ‘Warm Aanbevolen’ in Palenstein in ontvangst. In deze woonwijk zal het in Zoetermeer het snelst gaan met de energietransitie: de overstap maken van de fossiele brandstoffen naar CO2-arme warmte.

Zoetermeer Minister Ollongren waarom bent u opnieuw in Zoetermeer? “Ja, ik ken Zoetermeer goed. Het is vanwege het project Palenstein aardgasvrij vóór 2040. Ik wil graag in de praktijk zien en horen hoe het gaat met de transitie van gas naar duurzame energie. Zoetermeer is een van de 27 gemeenten in Nederland die voor een transitie-project subsidie krijgen.” Bij ontvangst rapport sprak de minister uit: “Hier is een intensieve samenwerking ook met bewoners. Het is een mooie symbolische locatie dit garagegebouw, de plek van de fossiele brandstof.”

Heeft de rol van het MBO Rijnland bij Palenstein Aardgasvrij nog invloed gehad op het toekennen van subsidie aan Zoetermeer? “De belangrijkste selectiecriteria voor de subsidietoekenning zijn dat er veel verschillende partijen deelnemen (samen werken) én dat er een breed draagvlak is of wordt gecreëerd. Een MBO Rijnland als speler is van belang. Kennis delen is enorm belangrijk, dat er een goede kennisketen is.”

De minister had tijdens de bijeenkomst met wethouder Paalvast, Factory Zero, De Goede Woning, Merosch, uitleg gekregen over technieken die van Palenstein een aardgasvrije wijk kunnen maken. Hierbij waren diverse gasten aanwezig, waaronder afgevaardigden van het ministerie (zoals de directeur-generaal), projectpartners voor het plan van aanpak ‘Palenstein aardgasvrij’ (zoals woningbouwcorporaties, Stedin) en MBO Rijnland, de architect van de Tango garage én de makers van het rapport leden van de raad voor de leefomgeving en Infrastructuur (Rli).

De voorzitter van deze raad Dhr. (Jan Jaap) de Graeff overhandigde aan de minister het rapport ‘Warm aanbevolen, CO2 -arme warmte in de gebouwde omgeving’. Een rapport met ‘warme’ aanbevelingen zoals: ‘de overheid is verantwoordelijke voor de aanleg van warmte-infrastructuur’, ‘de bewoners doen niet vanzelf mee’ én ‘maak een nationaal verhaal voor de transitie, met duidelijkheid over de fasering’.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1
Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38