"Ik betreur de ophef", door Patrick Nederkoorn. Een sterke cabaretvoorstelling vol bespiegelingen.Foto: Tom Cornelissen

‘Ik betreur de ophef’ van ‘oud politicus’ Patrick Nederkoorn

Actueel 62 keer gelezen

Simone Langeveld

In zijn voorstelling ‘Ik betreur de ophef’ ontrafelt de cabaretier Nederkoorn zichzelf als jonge politicus. Tegelijkertijd is hij zeer kritisch op wat hij als jong gemeenteraadslid in Amersfoort allemaal voor elkaar kreeg. Zijn zelfspot maakt de pijnlijke inkijk in een wereld van valse beloftes en oprechte leugens absoluut grappig.

Gouda - Ondanks een opkomende griepaanval speelt Nederkoorn in de Goudse Schouwburg zijn voorstelling boeiend en zonder problemen. Ja, hij waarschuwt het publiek ... mensen dit wordt een moeilijke avond en het is vervelend van alle commotie... Maar dan barst hij los. Als jonge politicus heeft hij van alles gepresteerd waar hij nu kritisch en vol vragen op terugkijkt. Als jong raadslid in de gemeenteraad van Amersfoort, ‘de meest gemiddelde stad’ van Nederland. Liefde voor politiek ja dat zit toch in je DNA. Maar of hij nu nog steeds ontroerd raakt van de democratie met haar tradities als Prinsjesdag. JA (Jong Amersfoort) had een prachtige campagne eens. Jazeker, mét een nog zeer jonge Nederkoorn op de kieslijst. Geweldig hoe de makkelijke en goede spreker Patrick Nederkoorn zichzelf als lachwekkende rode draad van de voorstelling maakt. Het groentje zijn in de politiek en de liefde worden mooi aaneengeregen zonder plat of schreeuwerig te worden. Eerder zijn zijn uitspraken ‘gevoelig’ en raken ze continue de actualiteit.
Het cliché wordt functioneel ingezet in zijn politieke carrière, maar blijkt ook zeer bruikbaar in zijn persoonlijke voorstelling vol zelfspot. “... ik kom hier op terug.” Zijn typering van de Nijmeegse Vierdaagse: “het voorbij trekken van het circus van Jeroen Bosch.” Maar ook zijn vergelijking van de politicus met de radiator; “gevuld met valse lucht en heel diep zit bruine drab... zijn bepaald niet ‘ongelukkig of onzorgvuldig’ gekozen. Knap zoals het talent Nederkoorn zijn publiek blijft boeien. Niet met liedjes maar wel met woorden en authentieke geluidsfragmenten én verkiezingsitems. Gedurfd is het om jezelf op deze wijze als onderwerp van de voorstelling te maken. Is hij de gesjeesde politicus of al jaren een keigoede cabaretier? Nederkoorn zet je aan het denken en op scherp. Fijn om het soms wat overschatte politieke geweld te kunnen doorgronden. En naar het persoonlijke vlak... Hoe kan je je zelf kwijt raken in iets waar je zo in gelooft en hoe vind je je zelf daarna weer terug? Twijfels hebben lijkt heel gezond voor allemaal, toch?

Patrick Nederkoorn, winnaar van de Annie M.G. Schmidtprijs 2018 zal op donderdag 30 januari “Ik betreur de ophef” brengen in het Stadstheater.
Met veel ‘lege woorden’ en sterke grappen. Donderdagavond, 20.30 uur, zonder pauze.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 10 uur geleden 3
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 14 uur geleden
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 27 mrt, 18:14
Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen. Foto: Monique Kievits
Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx 27 mrt, 16:47
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Familievoorstelling Peter en de wolf door Ebony Ensemble 27 mrt, 16:27
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius. Foto: Fred Ronald
Tevredenheid bij burgemeester en politie want misdaadcijfers dalen 27 mrt, 16:09
De prijswinnaars: Amy, Demi, Justine, Tobias en Arie. Foto: Gerard van Warmerdam
Blije gezichten bij uitreiking cultuurprijzen 27 mrt, 16:05
Intocht AvondVierdaagse afgelopen jaar.
Inschrijven voor de AvondVierdaagse 26 mrt, 16:16