Michel Havenith in het Stadstheater waar hij in januari met het Ebony Ensemble optreedt. Foto: Gerard van Warmerdam
Michel Havenith in het Stadstheater waar hij in januari met het Ebony Ensemble optreedt. Foto: Gerard van Warmerdam Foto: GERARD VAN WARMERDAM

Ebony Ensemble brengt veel variatie in nieuwjaarsconcert

Actueel 68 keer gelezen

Hélène Ouwerkerk

De nieuwjaarsvoorstelling van het Ebony Ensemble in het Stadstheater begint al echt een traditie te worden. Alweer voor de derde keer luidt het Ensemble met een mooi nieuwjaarsconcert op zondag 12 januari het nieuwe jaar goed in.

Zoetermeer - ‘”Gevarieerd en toegankelijk”. Dat zijn voor Michel Havenith, dirigent en artistiek leider van het Ebony Ensemble, de sleutelwoorden als het gaat om de samenstelling van het nieuwjaarsconcert. “We komen niet met zware kost maar willen klassieke muziek brengen die zoveel mogelijk mensen aanspreekt. Losjes en informeel en zeker geen stijf gedoe, dat vind ik juist bij een nieuwjaarsconcert erg belangrijk”, zegt Havenith. En dat die aanpakt werkt, blijkt wel uit het feit dat steeds meer mensen in die eerste januariweek graag het concert van het Ebony Ensemble bezoeken.

Variatie

De variatie zit hem volgens de dirigent in verschillende zaken. “We zorgen voor variatie in zowel de muziek als in de bezetting. Zo spelen we stukken in een kamermuziek-bezetting en ook stukken voor een groter ensemble”, legt hij uit. “En ook qua muziek walsen we door verschillende stijlperiodes heen. Zo hebben we Franse muziek van Fauré. Dat is heel toegankelijke muziek. Maar ik heb ook arrangementen gemaakt van de piano cyclus ‘De seizoenen’ van Tsjaikowski.”

Afwisseling is volgens Havenith juist bij een nieuwjaarsconcert belangrijk. “Je spreekt daardoor verschillende liefhebbers aan. Zo spelen we met een strijkkwintet een stuk van de barok-componist Boccherini. Dit is een heel beeldend stuk dat de nachtelijke geluiden in Madrid uitbeeldt . Het is heel meeslepende muziek”, zegt hij gedreven. “Boccherini zal je normaal gesproken niet zo snel naast Fauré zetten omdat het totaal onvergelijkbare muziek is maar juist bij een nieuwjaarsconcert vind ik het zo leuk om die verschillende stijlen te combineren. Van de Argentijn Piazzola spelen we ook nog een tango. Je ziet het gaat alle kanten uit.”

Michel Havenith kijkt erg uit naar het nieuwjaarsconcert in het Stadstheater. “Drie jaar geleden werden we huisgezelschap van het Stadstheater en sinds die tijd is het nieuwjaarsconcert een vast terugkerend concert. Ik ben al een tijd bezig met de samenstelling niet alleen met de stukken maar ook met de bezetting.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38
Linda Bregman werkzaam op de afdeling Verloskunde is heel erg blij met het behoud van de geboortezorg. Foto: Kees van Rongen
Explosie van emoties over behoud en uitbreiding van geboortezorg in Zoetermeer 19 apr, 10:25 5
Op 28 april is het vol met spelletjes en clinics om kennis te maken met tennis en padel. Foto: pr
Open dag tennis en padel voor jeugd en Tiebreak-Challenge bij TPVS 19 apr, 10:22