Voor eigenaren van panden die leegstaan heeft de verandering van de OZB grote gevolgen. Foto; Robbert Roos
Voor eigenaren van panden die leegstaan heeft de verandering van de OZB grote gevolgen. Foto; Robbert Roos Foto: Robbert Roos

Verandering OZB gemeente heeft verstrekkende gevolgen

Actueel 77 keer gelezen

Robbert Roos

De gemeente Zoetermeer heft onroerendezaakbelastingen voor onroerende zaken die niet in hoofdzaak als woning dienen ook wel niet-woningen genoemd. Denk hierbij o.a. aan winkel- en bedrijfspanden. Onroerendezaakbelastingen kunnen geheven worden van gebruikers, én van degenen die daarvan het genot hebben krachtens eigendom. De gemeente mag hierover zelf beslissen en is voornemens om het gebruikersdeel af te schaffen en dit neer te leggen bij de eigenaren. Dit besluit heeft verstrekkende gevolgen.

Zoetermeer - In oktober ontvingen vastgoedeigenaren in Zoetermeer een aankondiging betreffende de wijziging onroerendezaakbelastingen voor eigenaren niet-woningen 2020. Er is bij het voorjaarsdebat gekozen voor een bezuiniging van 600.000 euro door de tarieven van het gebruikersdeel onroerendezaakbelasting (hierna OZB) voor niet-woningen op 0,00% te zetten en in plaats daarvan de tarieven voor het eigenaarsdeel OZB voor niet-woningen te verhogen. Een besluit wat hard aankomt bij sommige vastgoedeigenaren. Zo sprak vastgoedeigenaar Gerrit de Wit in bij de Commissie Stad op maandag 9 december deed hij verslag van de gevolgen van deze beslissing. “Er is geen overleg geweest en geen fasering qua invoering. Dit is de doodsteek voor mijn onderneming.” Door de invoering komt de financiële verantwoordelijkheid volledig bij de eigenaar te liggen. Die zou het, volgens de gemeente, vervolgens weer neer kunnen leggen bij de gebruiker. Daar is volgens de Wit minstens vijf jaar voor nodig, de gemiddelde looptijd van een bestaand huurcontract. Ook mevrouw van der Linden van de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed spreekt namens de IVBN en de particulieren tak Vastgoed Belang in en kan niet met het voorstel instemmen. Wel steunt zij de motie, ingediend door de VVD en diverse andere partijen om het OZB gebruikersdeel voor niet-woningen pas met ingang van 2025 op te heffen dan wel op 0,00% vast te stellen en dit verschil te compenseren door het eigenarendeel te verhogen. De VVD diende ook een amendement in. Op 16 december is besloten om de OZB wijziging voor 2020 uit te stellen. De te realiseren bezuiniging van 600.000,- euro zit wel in de tarieven ‘OZB eigendom niet-woningen’ verwerkt en dit amendement zal dus geen gat slaan in de begroting. Wel zal een motie worden ingediend over de invulling vanaf 2021 tot en met 2025.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09