Stadsecoloog Hendrik Baas: “Dankzij dit onderzoek beschikken we straks over zeer gedetailleerde informatie.” Foto: RM
Stadsecoloog Hendrik Baas: “Dankzij dit onderzoek beschikken we straks over zeer gedetailleerde informatie.” Foto: RM Foto: RM

Hoe helpen we de Zoetermeerse egel?

Actueel 286 keer gelezen

Renate Mamber

De gemeente Zoetermeer heeft zes egels met zenders laten uitzetten om meer informatie te krijgen over hoe deze dieren gebruik maken van de openbare ruimte. Dit moet meer inzicht geven over hoe de gemeente egels beter kan beschermen. Zoetermeer staat namelijk bekend als egelvriendelijke stad, maar er zijn tekenen dat het minder goed met ze gaat.

Zoetermeer - Volgens stadsecoloog Hendrik Baas is Zoetermeer een egelvriendelijke gemeente. “Dankzij de vele tuintjes en de variëteit aan groen heeft Zoetermeer een grote en gezonde egelpopulatie”, zegt hij. “Dit betekent dat er vaak ook veel andere dieren zijn, zoals marters en bunzings.”

De laatste jaren zijn er echter tekenen dat de egel het moeilijk heeft. “Dat komt door een aantal ontwikkelingen” vertelt Hendrik. “Er zijn steeds meer mensen die hun tuin volledig betegelen en/of een volledig dichte schutting plaatsen. De egels kunnen daardoor moeilijker aan voedsel komen en de schuttingen blokkeren hun veilige looproutes. Daarnaast wordt er meer gebouwd en wordt het verkeer drukker, waardoor hun leefomgeving onder druk komt te staan.”

De gemeente wil daarom beter zicht krijgen op hoe egels zich in de openbare ruimte bewegen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technologie. “We hebben zes egels van Egelopvang Zoetermeer uitgerust met zenders en opnieuw uitgezet in de wijken Meerzicht en Rokkeveen”, vertelt Sil Westra van bureau Silvavir dat samen met de Egelwerkgroep het onderzoek uitvoert. “In Nederland is zoiets niet eerder gedaan, maar uit onderzoek in het buitenland blijkt dat de egels geen last van de zenders hebben. Na afloop van het onderzoek, zetten we de dieren weer zonder zenders terug in de natuur.”

Met de uitkomst van het onderzoek hoopt de gemeente straks over gedetailleerde informatie te beschikken om haar beleid op aan te passen. Hendrik: “De openbare ruimte wordt steeds voller, dus we moeten het groen dat er is slimmer inzetten. We weten wel een beetje waar de knelpunten voor de egels zitten, maar dankzij dit onderzoek hebben we straks zeer gedetailleerde informatie waardoor we gerichtere maatregelen kunnen nemen.”

Zoetermeerders met tuinen hoeven trouwens de uitkomst van het onderzoek niet af te wachten. Hendrik: “Wil je het egels makkelijker maken, zorg dan bijvoorbeeld dat ze gemakkelijk door je tuin kunnen lopen. Geen volledige dichte schutting dus, of maak in je schutting een of twee kleine poortjes waar egels doorheen kunnen. Voor meer tips om je tuin egelvriendelijk te maken kun je terecht bij Egelopvang Zoetermeer.”

Hendrik vraagt ook het volgende: “Zie je een egel met een zender, laat hem dan met rust. Tenzij hij gewond is of de zender is losgeraakt, neem dan contact op met de gemeente.” Meer informatie: www.silvavir.com/project/zenderonderzoek-egels.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Blindegeleide markeringen aangebracht op de trappen van de Wethouder Jennétunnel bij station Zoetermeer-Oost. Foto: pr
Blindegeleide markeringen op trappen verbeteren veiligheid voor mensen met visuele beperking 1 mrt, 10:07
Circusacts van leerlingen.
Leerlingen ONC tonen hun talenten en schitteren in voorstelling Healthy, Happy, Wonderful 1 mrt, 09:36
Afbeelding
Vacaturegids nu ook online: heel veel werk en banen! 29 feb, 15:17
Anna- Sofia en Livia met hun donatie.
Anna-Sofia en Livia zamelen geld in voor de Egelopvang Zoetermeer 29 feb, 13:39 3
Ilion schittert op NK indoor atletiek. Foto: Ed Turk
Ilion presenteert goed tijdens het NK indoor atletiek 29 feb, 12:47 1
Deelnemers maken kennis met het rondje gezond Driemanspolder.
Architectuurwandeling met rondje gezond in Driemanspolder 29 feb, 11:41
Diverse locaties van inZet sluiten aan bij deze actie en verwelkomen vrijwilligers graag bij hun activiteiten.
Vrijwilligers welkom bij locaties van inZet tijdens NLdoet op 15 maart 29 feb, 11:05
Doordeweeks zijn er voordelige Cineplus voorstellingen in de ochtend of de middag bij Kinepolis Zoetermeer. Met de speciale kortingsactie op broodjes of maaltijden van Family Zoetermeer maakt u er zelfs een compleet dag je uit van.
Voordelig naar de bioscoop tijdens de Cineplus voorstellingen van Kinepolis Zoetermeer 29 feb, 11:00