Stadsecoloog Hendrik Baas: “Dankzij dit onderzoek beschikken we straks over zeer gedetailleerde informatie.” Foto: RM
Stadsecoloog Hendrik Baas: “Dankzij dit onderzoek beschikken we straks over zeer gedetailleerde informatie.” Foto: RM Foto: RM

Hoe helpen we de Zoetermeerse egel?

Actueel 291 keer gelezen

Renate Mamber

De gemeente Zoetermeer heeft zes egels met zenders laten uitzetten om meer informatie te krijgen over hoe deze dieren gebruik maken van de openbare ruimte. Dit moet meer inzicht geven over hoe de gemeente egels beter kan beschermen. Zoetermeer staat namelijk bekend als egelvriendelijke stad, maar er zijn tekenen dat het minder goed met ze gaat.

Zoetermeer - Volgens stadsecoloog Hendrik Baas is Zoetermeer een egelvriendelijke gemeente. “Dankzij de vele tuintjes en de variëteit aan groen heeft Zoetermeer een grote en gezonde egelpopulatie”, zegt hij. “Dit betekent dat er vaak ook veel andere dieren zijn, zoals marters en bunzings.”

De laatste jaren zijn er echter tekenen dat de egel het moeilijk heeft. “Dat komt door een aantal ontwikkelingen” vertelt Hendrik. “Er zijn steeds meer mensen die hun tuin volledig betegelen en/of een volledig dichte schutting plaatsen. De egels kunnen daardoor moeilijker aan voedsel komen en de schuttingen blokkeren hun veilige looproutes. Daarnaast wordt er meer gebouwd en wordt het verkeer drukker, waardoor hun leefomgeving onder druk komt te staan.”

De gemeente wil daarom beter zicht krijgen op hoe egels zich in de openbare ruimte bewegen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technologie. “We hebben zes egels van Egelopvang Zoetermeer uitgerust met zenders en opnieuw uitgezet in de wijken Meerzicht en Rokkeveen”, vertelt Sil Westra van bureau Silvavir dat samen met de Egelwerkgroep het onderzoek uitvoert. “In Nederland is zoiets niet eerder gedaan, maar uit onderzoek in het buitenland blijkt dat de egels geen last van de zenders hebben. Na afloop van het onderzoek, zetten we de dieren weer zonder zenders terug in de natuur.”

Met de uitkomst van het onderzoek hoopt de gemeente straks over gedetailleerde informatie te beschikken om haar beleid op aan te passen. Hendrik: “De openbare ruimte wordt steeds voller, dus we moeten het groen dat er is slimmer inzetten. We weten wel een beetje waar de knelpunten voor de egels zitten, maar dankzij dit onderzoek hebben we straks zeer gedetailleerde informatie waardoor we gerichtere maatregelen kunnen nemen.”

Zoetermeerders met tuinen hoeven trouwens de uitkomst van het onderzoek niet af te wachten. Hendrik: “Wil je het egels makkelijker maken, zorg dan bijvoorbeeld dat ze gemakkelijk door je tuin kunnen lopen. Geen volledige dichte schutting dus, of maak in je schutting een of twee kleine poortjes waar egels doorheen kunnen. Voor meer tips om je tuin egelvriendelijk te maken kun je terecht bij Egelopvang Zoetermeer.”

Hendrik vraagt ook het volgende: “Zie je een egel met een zender, laat hem dan met rust. Tenzij hij gewond is of de zender is losgeraakt, neem dan contact op met de gemeente.” Meer informatie: www.silvavir.com/project/zenderonderzoek-egels.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Op obs Arnoldus van Os is de jaarlijkse KEWIK (Kijk eens wat ik kan) wedstrijd gehouden. Er was veel talent te zien! Foto: pr
Talentvolle winnaars van Kijk Eens Wat Ik Kan! op obs Arnoldus van Os 28 mrt, 12:11
Jill met haar vader op de schaatsen. Foto: Wiebe Pekema
Jill blij met fantastisch resultaat Skate4Air 28 mrt, 11:47
Rolstoelvierdaagse op pad
Rolstoelvierdaagse zoekt begeleiders 28 mrt, 11:18
Arthur Schipper (Goede Doelencommissie Pelgrimshoeve), wethouder Bouke Velzen en Sanne v. Leeuwen (directeur Pelgrimshoeve). Foto: pr
Wethouder Bouke Velzen bezoekt de Pelgrimshoeve 28 mrt, 10:29
Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 28 mrt, 10:27 3
Afbeelding
Column burgemeester Bezuijen: Zorgen om geboortezorg 28 mrt, 09:15
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 28 mrt, 07:18
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 27 mrt, 18:14