Stadsecoloog Hendrik Baas: “Dankzij dit onderzoek beschikken we straks over zeer gedetailleerde informatie.” Foto: RM
Stadsecoloog Hendrik Baas: “Dankzij dit onderzoek beschikken we straks over zeer gedetailleerde informatie.” Foto: RM Foto: RM

Hoe helpen we de Zoetermeerse egel?

Actueel 238 keer gelezen

Renate Mamber

De gemeente Zoetermeer heeft zes egels met zenders laten uitzetten om meer informatie te krijgen over hoe deze dieren gebruik maken van de openbare ruimte. Dit moet meer inzicht geven over hoe de gemeente egels beter kan beschermen. Zoetermeer staat namelijk bekend als egelvriendelijke stad, maar er zijn tekenen dat het minder goed met ze gaat.

Zoetermeer - Volgens stadsecoloog Hendrik Baas is Zoetermeer een egelvriendelijke gemeente. “Dankzij de vele tuintjes en de variëteit aan groen heeft Zoetermeer een grote en gezonde egelpopulatie”, zegt hij. “Dit betekent dat er vaak ook veel andere dieren zijn, zoals marters en bunzings.”

De laatste jaren zijn er echter tekenen dat de egel het moeilijk heeft. “Dat komt door een aantal ontwikkelingen” vertelt Hendrik. “Er zijn steeds meer mensen die hun tuin volledig betegelen en/of een volledig dichte schutting plaatsen. De egels kunnen daardoor moeilijker aan voedsel komen en de schuttingen blokkeren hun veilige looproutes. Daarnaast wordt er meer gebouwd en wordt het verkeer drukker, waardoor hun leefomgeving onder druk komt te staan.”

De gemeente wil daarom beter zicht krijgen op hoe egels zich in de openbare ruimte bewegen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technologie. “We hebben zes egels van Egelopvang Zoetermeer uitgerust met zenders en opnieuw uitgezet in de wijken Meerzicht en Rokkeveen”, vertelt Sil Westra van bureau Silvavir dat samen met de Egelwerkgroep het onderzoek uitvoert. “In Nederland is zoiets niet eerder gedaan, maar uit onderzoek in het buitenland blijkt dat de egels geen last van de zenders hebben. Na afloop van het onderzoek, zetten we de dieren weer zonder zenders terug in de natuur.”

Met de uitkomst van het onderzoek hoopt de gemeente straks over gedetailleerde informatie te beschikken om haar beleid op aan te passen. Hendrik: “De openbare ruimte wordt steeds voller, dus we moeten het groen dat er is slimmer inzetten. We weten wel een beetje waar de knelpunten voor de egels zitten, maar dankzij dit onderzoek hebben we straks zeer gedetailleerde informatie waardoor we gerichtere maatregelen kunnen nemen.”

Zoetermeerders met tuinen hoeven trouwens de uitkomst van het onderzoek niet af te wachten. Hendrik: “Wil je het egels makkelijker maken, zorg dan bijvoorbeeld dat ze gemakkelijk door je tuin kunnen lopen. Geen volledige dichte schutting dus, of maak in je schutting een of twee kleine poortjes waar egels doorheen kunnen. Voor meer tips om je tuin egelvriendelijk te maken kun je terecht bij Egelopvang Zoetermeer.”

Hendrik vraagt ook het volgende: “Zie je een egel met een zender, laat hem dan met rust. Tenzij hij gewond is of de zender is losgeraakt, neem dan contact op met de gemeente.” Meer informatie: www.silvavir.com/project/zenderonderzoek-egels.

Uit de krant

Afbeelding
Herbeleef Stadsfestival Zoetermeer 2040 en kijk naar de toekomst 29 sep., 11:10
Afbeelding
Rijsttafelen bij restaurant Saputra (spiced by Indofoods) Ondernemer in Beeld 29 sep., 10:25
Afbeelding
Fascinating Jazz is een maandelijks feestje én viert 25-jarig jubileum 28 sep., 16:20 3
Afbeelding
Genieten van natuurschoon in en om Zoetermeer Natuur in beeld 28 sep., 15:12
Afbeelding
GoodFood Fietstocht naar mooi Voedselbos in Benthuizen 28 sep., 14:03
Afbeelding
Braziliaans Jiu-Jitsu seminar en promoties bij Yotosama 28 sep., 13:09
Afbeelding
Dames van Soetermare in actie tegen zwerfafval en sigarettenpeuken 28 sep., 12:02 1
Afbeelding
Sprookjesachtige kabouterdagen met Staatsbosbeheer in het Bentwoud 28 sep., 11:26 5