Dit soort ontmoetingen tussen Riet en Gerard wordt moeilijk als Gerard straks in een verpleeghuis in Lekkerkerk moet wonen.
Dit soort ontmoetingen tussen Riet en Gerard wordt moeilijk als Gerard straks in een verpleeghuis in Lekkerkerk moet wonen. Foto:

Na bijna 70 jaar huwelijk gescheiden door zorgsysteem

Actueel 9 keer gelezen

Renate Mamber

Gerard en Riet Walther (91 en 87 jaar) zijn in oktober zeventig jaar getrouwd, maar de kans dat ze het samen kunnen vieren is klein. Gerard dreigt in een verpleeghuis in Lekkerkerk terecht te komen, terwijl zijn vrouw in een verpleeghuis in Zoetermeer woont. Schoonzoon Frans vindt het onbegrijpelijk: “Hoe is het mogelijk dat het Nederlandse zorgsysteem zo in elkaar zit dat twee mensen die elkaar trouw tot de dood hebben beloofd, uit elkaar worden gehaald?”

Zoetermeer - Het echtpaar Walther werd in 2010 nog in het zonnetje gezet door toenmalig burgemeester Waaijer vanwege hun diamanten huwelijk (60 jaar). Het echtpaar woonde toen al ruim dertig jaar in de wijk Meerzicht. Frans: “Ze waren daar een van de eerste bewoners en zijn er al die tijd blijven wonen.”

Een paar jaar geleden werd bij Riet de ziekte van Alzheimer vastgesteld. Opname in een verpleeghuis was onvermijdelijk. Gelukkig vond de familie een mooi thuis in verpleeghuis De Boomgaerd in Meerzicht, slechts vijf minuten van haar oude huis. “Mijn schoonvader kon er elke dag met zijn scootmobiel naartoe. Dan was hij zo blij als een kind.”

Met de coronacrisis brak een moeilijke periode aan. Bezoek was verboden, maar elke dag reed Gerard met zijn scootmobiel naar het verpleeghuis om vanachter het hek naar Riet te zwaaien. “Het zorgpersoneel deed erg hun best”, vertelt Frans. “Zij zorgde er altijd voor dat ze klaar stond bij het raam, zodat ze toch even contact met elkaar konden hebben.”

Toen de coronamaatregelen werden versoepeld, kon Gerard eindelijk weer op bezoek. Maar het plezier was van korte duur. “Precies de dag nadat hij op bezoek was geweest, maakte hij een val en brak zijn heup. Alleen wonen kan hij nu niet meer.”

Ook Gerard moet nu naar een verpleeghuis, maar in Zoetermeer is nergens plaats. “De wachttijd in de Zoetermeers verpleeghuizen loopt op tot zeker een jaar”, zegt Frans. “Voor iemand van 91 kan dat de rest van zijn leven zijn. Mijn schoonvader kan in Lekkerkerk terecht, maar dan is het bijna onmogelijk om zijn vrouw nog te bezoeken. Als dat niet meer kan, heeft het leven voor mijn schoonvader nog weinig zin.”

Gerard en zijn familie blijven hopen dat er in Zoetermeer snel een plaats vrij komt, of dat Riet naar Lekkerkerk kan komen.

Maatschappelijke discussie

Gerard en Frans hopen ook dat er een maatschappelijke discussie op gang komt. Frans: “Mijn schoonouders zijn niet de enige met dit probleem. De politiek moet hier iets aan doen. Ouderen zouden niet mogen worden gescheiden door het zorgsysteem.”

Uit de krant